Uitati-va bine la Gabriela Firea! Si obisnuiti-va!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 07:08
56705 citiri
Uitati-va bine la Gabriela Firea! Si obisnuiti-va!

Gabriela Firea nu a iesit pe sticla intr-un moment intamplator si nici nu a ales intamplator atitudinea dura, de vataf, pe care a avut-o la Digi24. Dna Firea a vorbit in primul rand pentru PSD, ignorand cu buna stiinta, in opinia mea, eventualele prejudicii electorale pentru candidatul partidului la prezidentiale.

Gabriela Firea a acoperit-o pe dna Dnacila si le-a transmis PSD-istilor ca au din nou un lider pe modelul pe care si-l doresc si ca este pregatita sa intre in functie.

Singurul rol pe care Viorica Dancila il mai are este sa bifeze ajungerea in turul al doilea al prezidentialelor, obiectiv la care se lucreaza intens nu numai la nivel de partid.

A nu ajunge in turul al doilea pentru prima data in 30 de ani ar insemna pentru PSD un soc major, care ar impinge partidul spre o probabila explozie finala.

Daca, in schimb, candidatul sau ajunge in turul al doilea, PSD reuseste sa reechilibreze cumva scena, transmitand ca in continuare exista doi mari actori si ceva plevusca pe alaturi, deci nimic fundamental nu se schimba. Si adevarul e ca nici nu se schimba.

Acest joc scapa ambele partide de o belea: PNL scapa de USR, iar grupul care va prelua PSD scapa de Ponta.

Si daca ii iese acest obiectiv, PSD poate trece la redresare. Evident ca Viorica Dancila nu are cum sa castige prezidentialele, nici macar multi dintre pesedisti nu cred ca vor asta cu adevarat, pentru ca ar insemna ca puterea in partid sa fie preluata de oamenii invingatoarei.

Iar cei care se pregatasc sa preia puterea sunt grupul Stanescu-Firea prin dna Firea, care, intr-adevar, are cea mai inalta pozitie publica din PSD si este cel mai votat pesedist in acest moment.

Credeti cumva ca de drag Viorica Dancila i-a propus Gabrielei Firea sa fie comisar european? Evident ca propunerea a fost facuta in incercarea de a scapa de Gabriela Firea. Iar dna Firea a refuzat tocmai pentru ca vizeaza exact scopul de care dna Dancila a incercat sa o indeparteze. Iar relatand refuzul, Gabriela Firea confirma intentia de a atinge acest scop.

Nu este nicio intamplare ca liberalii mizeaza pe sustinerea grupului Stanescu-Firea la votul de investitura. Interesele li se impletesc. Viorica Dancila in turul al II-lea prezerva status quo cu cele doua partide de acelasi tip. Iar dupa ce dna Dancila va fi fost propulsata in turul al doilea, ambele partide au interesul ca domnia sa sa fie alungata din Palatul Victoria. Apoi, va fi devorata de partid.

Nu este o intamplare tema pe care dna Firea a atacat, aparent sinucigas, cea a spitalului pentru copii construit din donatii. Pe de-o parte, dna Firea a cautat o tema care sa radicalizeze si sa seteze agenda si cu ea a dat startul campaniei electorale. Iar prin felul in care a tintit atacul, catre Vlad Voiculescu, adica posibilul candidat PLUS la Primaria Capitalei, dna Firea si-a fixat principalul adversar de la locale.

Si nu e nimic surprinzator. Prin mentinerea alegerii primarilor intr-un tur de scrutin, PNL si PSD si-au dat mana pentru conservarea propriilor primari. Dna Firea pleaca asadar din pozitia de favorita, ca primar in functie, si cu sanse mici de a suferi pierderi pe zona ei de electorat.

Stie ca, de partea cealalta, in schimb, votul va fi fragmentat intre PNL si USR-PLUS, daca nu cumva chiar in interiorul aliantei USR-PLUS, pentru ca lupta pentru candidatura dintre Nicusor Dan si Vlad Voiculescu se anunta deja una dura, iar pentru multi, intre care ma numar, niciunul dintre ei nu este o varianta acceptabila pentru functia de primar general, din motive diferite desigur (pe datele de acum, Ciprian Ciucu de la PNL mi se pare mai pregatit decat amandoi, dar nu cred ca va prinde candidatura).

Interesant ca, dintre toti, dna Firea a preferat sa-l fixeze pe Vlad Voiculescu. Fie il considera adversarul cel mai accesibil si prefera sa-l ridice in lupta directa, fie, dimpotriva, il considera cel mai periculos si vrea sa-l termine din vreme. Fara acces la cifrele pe care se bazeaza, mi-e greu sa privilegiez o varianta.

Daca alegerea ar fi fost in doua tururi, dna Firea se putea considera infranta din start. Cum alegerile raman intr-un tur, dna Firea pleaca cu sanse bune, ca primar in functie. Iar daca va castiga din nou alegerile in Bucuresti, si in partid va ramane fara rival, pentru ca ar aduce o victorie foarte mare dupa un lant de infrangeri si umilinte.

Deci dna Firea a pornit in tromba ambele campanii - si pentru partid, si pentru primarie, cele doua fiind desigur legate. Iar retragerea in Opozitie a PSD o avantajeaza. In plus, eu cred ca incepe sa culeaga roadele sumelor consistente platite din bani publici institutiilor media care au muscat din marul otravit al contractelor oferite cu generozitate.

Daca PSD va avea candidat in turul al doilea si daca alegerile primarilor raman intr-un tur, va trebui sa ne obisnuim cu dna Firea exact asa cum am vazut-o zilele acestea si probabil cu inca 4 ani de distrugere sistematica a Bucurestiului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Firea spital copii cancer, #Firea PSD Dancila , #primar Bucuresti