Conflictul Firea-Dragnea e real sau doar marketing politic? Cine are de castigat?

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 07:53
12884 citiri
Conflictul Firea-Dragnea e real sau doar marketing politic? Cine are de castigat?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Conflictul dintre Gabriela Firea si Liviu Dragnea este unul real, nu doar o simpla diversiune menita sa capteze toata atentia si sa ii potenteze reciproc pe cei doi politicieni social-democrati, Gabriela Firea avand toate atuurile in mana si nimic de pierdut, explica analistii politici contactati de Ziare.com.

Tirul acuzatiilor lansate pe neasteptate de Gabriela Firea la adresa lui Liviu Dragnea, dezvaluirile facute in ultimele zile si insistenta cu care primarul Capitalei continua atacurile in lipsa unor replici pe masura din partea presedintelui PSD au ridicat numeroase suspiciuni cu privire la scopul real urmarit.

Incearca Gabriela Firea sa-i atraga pe alegatorii anti-PSD inventand un conflict cu Liviu Dragnea, inamicul lor politic numarul unu? O sprijina tacit liderul PSD? Sa nu uitam ca escaladarea conflictului direct a fost strategia castigatoare adoptata mult timp de Traian Basescu si Victor Ponta, strategie care i-a pus in umbra pe ceilalti competitori.

Nu este cazul de fata, spun sociologii Alfred Bulai si Bruno Stefan, care au descifrat pentru Ziare.com jocul politic facut de Gabriela Firea in aceste zile, pregatitoare pentru campania care va preceda alegerile europarlamentare de anul viitor, cand se va decide soarta multora dintre partide, inclusiv a conducerii PSD.

Alfred Bulai: Primarul Capitalei nu are nimic de pierdut si poate sa isi faca o imagine excelenta

Este un razboi real, evident, care a pornit de la situatia din 10 august si de la tentativa lui Carmen Dan (dar stim toti ca in spate sta Liviu Dragnea) de a se absolvi de la orice responsabilitate si de a o pasa pe alte institutii: Primaria si Prefectura Capitalei. Adica pe doamna Firea si pe omul ei, doamna Cliseru. Iar, in general, dna Firea reactioneaza destul de transant atunci cand este vizata direct si dl Dragnea ar fi trebuit sa se fi asteptat la asta.

Situatia apocaliptica in care se afla PSD astazi creeaza oportunitatea pentru liderii care au sange politic in vene sa aiba reactiile la vremea cuvenita, reactii firesti intr-un partid, care tin de sanatatea lui si de specularea unor situatii care aduc o imagine pozitiva si sansa unei cariere politice in cazul in care exista o problema serioasa a partidului respectiv.

Dna Firea joaca politic, avand nu numai curaj, ci si posibilitatea sa faca acest lucru. Este primar, deci PSD nu poate sa ii ia nimic, cel mult sa o dea afara din partid, ceea ce e deja cam mult, dar chiar daca se intampla chestia asta, doamna Firea castiga al doilea mandat ca primar general (se aplica formula Sorin Oprescu, care a castigat primaria cand s-a dezis de "Satana").

Dna Firea poate sa isi faca o imagine excelenta daca se departeaza de actuala politica a PSD, subliniez "actuala". Ea nu are nimic de pierdut, asa ca nu are de ce sa nu joace politic.

Dar exista premise de negociere. Dl Dragnea are de ales daca sa continue razboiul (nu pe fata, ci prin mici lupte subterane in interiorul partidului ca si altadata; va amintiti ca spunea despre Ponta ca "Victor este prietenul lui", ca el spera sa nu fie nicio problema, ca totul e in regula, nu e niciun conflict, iar pe la spate ii lucra pe el si pe altii) si de a o zbura din partid pe dna Firea (cu costuri imense) sau, dimpotriva, de a da inapoi, urmand sa gaseasca oportunitatea de a o ataca in alte contexte.

Sigur, nici dna Firea nu e usa de biserica, dar ea stie politica foarte bine, nu e chiar atat de naiva incat sa cada atat de usor in asemenea capcane, de aceea probabil va negocia la sange. E posibil sa se gaseasca un acord comun intre cei doi, dar nu pare, deocamdata, ca dna Firea e dispusa sa cedeze. Si in acest moment ea joaca cel mai tare, de exemplu a zis transant ca Liviu Dragnea trebuie sa se retraga.

Ea nu pare dispusa la negociere si nu vad de ce ar face-o, pentru ca nu poti pune piedici Bucurestiului si nici dnei Firea, care va iesi si va face public orice, ceea ce nu prea iti convine, asa ca nu ai ce sa-i faci. Bucurestiul nu ramane fara bani, pentru ca nu e Poplaca sa stea doar in banii de la guvern, deci dna Firea nu e in aria de dependenta ca alti lideri (nu doar de la PSD, de la orice partid).

Pe de alta parte, in batalia dintre un primar si un premier, un presedinte sau un presedinte de camera parlamentara, intotdeauna castig de cauza are cel mai mic, adica primarul. Iar Bucurestiul are al treilea buget al tarii, dupa bugetul national si bugetul asigurarilor de stat. Sunt multi bani in Bucuresti si foarte multi oameni din PSD au si ei nevoi in Bucuresti, deci nu e chiar inteligent sa fii vehement impotriva Primarului General, spre deosebire, de exemplu, de Sorin Grindeanu, care era al nimanui (de la Timisoara, pe cine intereseaza?), sau de Mihai Tudose cu Braila lui.

Daca lumea ar fi sigura ca Dragnea ramane pe viata la PSD, probabil ca un sfert din leadershipul actual ar pleca la Ponta (ei stiu ca nu vor mai fi pusi pe liste la alegeri) . Dar atat timp cat exista speranta (mare!) a acestei parti din leadership-ul PSD ca dl Dragnea nu va mai fi, nu pleaca.

Si, din punct de vedere statutar, daca nu isi da demisia presedintele PSD, atunci e foarte complicat de schimbat pentru ca el a fost ales de un congres. Iar cei din jurul lui Dragnea care mai aveau cat de cat curajul exprimarii unor opinii critice au fost epurati, nu prea mai exista.

Deci posibilitatea statutara de a-l schimba pe Liviu Dragnea e foarte redusa, ar fi nevoie de un cataclism. Iar pntru dl Dragnea, cataclismele pot fi doua: o decizie in justitie sau un rezultat prost la alegeri. Alegerile europarlamentare (mai 2019, n.red.) vor fi punctul de referinta, adica niste rezultate concrete: pe unii ii ingroapa, pe unii ii ridica. Reconfigurarea se va face abia atunci.

Bruno Stefan: Gabriela Firea e continuatoarea aripii Iliescu. PSD se rupe

E un razboi real si unul dintre ei va pleca, nu stiu care. Pentru PSD fenomenul 10 august este la fel cum a fost 13 iunie - o ghiulea de care s-au chinuit ani de zile sa scape. Consecintele vor fi mari - ura fata de PSD s-a accentuat, dorinta de dreptate e mai mare. Pesedistii vor fi mereu in situatia de a se scuza, de a se apara. Iar Gabriela Firea nu vrea sa isi asume ceva ce n-a facut ea. Si-a dat seama ca nemultumirea e mare in partid (si nu e doar a ei!), stie ca poate rupe din el.

Gabriela Firea vine in continuarea aripii Iliescu, daca pot sa spun asa, pe care Liviu Dragnea a incercat sa o dea la o parte. Gruparea respectiva a tacut si a inghitit, desi condusese partidul atatia ani, pentru ca membrii ei erau imediat loviti daca maraiau. Firea si-a dat seama ca are un bazin mare de sustinatori, nu doar in randul liderilor, ci si in randul populatiei.

Ei nu ii convine ca Tariceanu e un posibil candidat din partea PSD la presedintia Romaniei, dar nu cred ca asta e miza. Ideea e ca partidul nu mai este al celor care s-au crezut stapani pe el. In multe zone vechilor pesedisti li s-au luat locurile de catre tuterii care au fost promovati si e normal ca ei vor sa recastige partidul. Mai au structuri, mai au retele, functii, firme.

Daca Liviu Dragnea ramane sef in acest joc, ramane si Carmen Dan in functie. Eu insa cred ca ea va ajunge la inchisoare. Fenomenul 10 august n-o sa se stinga fara consecinte juridice. A fost o actiune de violenta organizata impotriva populatiei si nu se poate sa nu fie pedepsita. Probabil vor aparea si inregistrari din care sa reiasa cum a fost organizata violenta (si nu de catre diaspora!).

Mai cred ca se rupe PSD. Pleaca la Ponta gruparea Gabriela Firea - Ecaterina Andronescu - Corina Cretu si ceilalti, pentru ca nu se vor mai regasi pe listele pentru alegerile europarlamentare, liste care trebuiau facute pana acum, ca sa se inceapa pregatirile de campanie (in toate partidele, nu doar in PSD).

Citeste mai multe despre:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Firea conflict Dragnea, #Firea acuzatii Dragnea , #PSD