Gabriela Firea, anarhia lui Mos Craciun

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 18:16
8744 citiri
Gabriela Firea, anarhia lui Mos Craciun

Un lucru ciudat s-a petrecut in acest weekend in Capitala. Targul de Craciun pe care primarul Bucurestiului dorea sa-l planteze in Piata Victoriei, pe insula pietonala la care nu ajunge decat o singura trecere semaforizata, nu a putut fi amplasat din cauza protestatarilor care au blocat montarea schelelor.

Gabriela Firea a renuntat la ideea organizarii Targului de Craciun in Piata Victoriei. Anuntul a fost facut dupa ce si premierul Tudose intervenise in scandalul declansat spunand ca ideea lui Firea cu targul de Craciun chiar in insula din Piata Victoriei nu e "cea mai inspirata decizie".

De atat a avut nevoie Gabriela Firea pentru ca sa vada aici mana invizibila a conspiratiei mondiale care a marcat "inceputul anarhiei", "perioada in care Constitutia Romaniei si legile tarii sunt calcate in picioare fara ca institutiile centrale ale statului sa reactioneze".

Atata panica si conspiratie la un loc nu ar fi putut sa vada decat un primar care si-a antrenat simturile panicarde in redactiile de stiri, unde cuvantul "anarhie" produce mai mult haos decat starea de fapt pe care o denumeste.

Putin a mai lipsat ca jurnalista din primarul Gabriela Firea sa decreteze "stare de necesitate" si sa scoata fortele de ordine pe strada "pentru a restabili ordinea si disciplina, legea si Constitutia".

Stilul acesta de a vedea apocalipse la fiecare colt de strada, odata cu fiecare anotimp nou, e marca inregistrata deja de Gabriela Firea, care ne-a mai speriat pana acum cu Balena Albastra si comisiile speciale de detectare a adevarului online, dar si cu comandamentele de primavara-vara.

Intr-un fel, ce asteptari sa ai de la primarul care a promis revolutia traficului, dar tot ce a facut pana acum a fost sa blocheze si mai rau circulatia din oras. Desi, recunosc, m-as fi asteptat ca Firea sa intuiasca mai bine ce efect politic ar avea decizia de a amplasa un targ de Craciun exact in locul in care cativa cetateni, uneori cateva mii bune, s-au obisnuit sa protesteze in ultimul an.

Gabriela Firea ar fi putut sa vada ca, si daca vrea sa faca pe plac partidului, nu are de partea sa niciun singur argument practic si logic. De ce sa vrei sa pui un targ in care sunt asteptati mii si mii de oameni in fiecare zi intr-un spatiu izolat si la care se ajunge extrem de greu si anevoios? Doar daca nu cumva vrei sa inchizi circulatia in centrul Bucurestiului si sa provoci un haos enorm in cea mai aglomerata luna din an.

Din acest motiv, atacul pe care primarul Gabriela Firea l-a declansat public (si indirect prin publicarea conversatiilor de whatsapp din interiorul partidului) asupra Guvernului, premierului si altor institutii, acuzate ca nu si-au facut treaba si submineaza ordinea de drept si Constitutia, e si mai greu de sustinut cu argumente rezonabile.

Dar Gabriela Firea ajunge sa isi apere decizia, daca discutiile din interiorul PSD de pe reteaua whatsapp sunt reale, cu declaratii halucinante precum cele de genul:

"Dl Iohannis este in campanie electorala pt prezidentiale, iar Dvs sunteti in campanie electorala pentru preluarea PSD. Nu negati, este inutil, o stiu si o simt din ce in ce mai multi colegi.

Dvs sunteti de la Braila, si nu de la Craiova, Dvs nu stiti ce este statul paralel, desi nu ati avut curajul sa spuneti asta in Cex, Dvs numiti penale doua colege, Dvs nu va coborati sa cititi scrisoarea presedintilor Parlamentului, pe Dvs nu va ingrijoreaza situatia ministrului de Interne care nu v-a sunat si, deci, subiectul nu exista, Dvs aveti agenda si program paralele fata de din ce in ce mai multi dintre noi... Dumnezeu este mare si ne stie sufletul tuturor..."

Daca acest dialog e real si el a avut loc intr-adevar intre Firea si Tudose, atunci in PSD azi se da o lupta pe viata si pe moarte intre doua mari tabere, ambele in esenta la fel de paralele cu realitatea de care ar trebui sa se ocupe in virtutea faptului ca sunt la guvernare.

E tabara lui Dragnea si e tabara celor care de acum i se opun fatis sefului PSD, stransi mai mult sau mai putin la vedere in jurul premierului Tudose. Sau, in cuvintele discutiilor dintre pesedisti de pe whatsapp, e razboiul dintre "civili" si "acoperitii" din partid.

Dar nu e doar razboiul dintre gruparile lui Dragnea si Tudose, oricata pasiune ar trezi personalizarea conflictului.

In interiorul PSD e si o lupta tot mai deschisa intre politica si tehnocratie, iar rezultatul acestui razboi civil intern intre social-democrati va decide si soarta guvernarii pentru urmatorii trei ani.

E imposibil de anticipat cum se va sfarsi anarhia pesedista interna, dar daca in interiorul PSD nu se schimba ceva rapid, partidul nu va termina anul viitor la guvernare.

Fie ca razboiul dintre cele doua armate va duce la ruperea partidului, fie va duce la caderea Guvernului sau alungarea lui Dragnea din varful PSD, starea de nervozitate si isterie din randul pesedistilor nu mai poate fi ascunsa si-i face sa comita erori si sa-si compromita imaginea publica. Exact asa cum a patit si primarul Gabriela Firea cu organizarea targului de Craciun la Victoriei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Firea razboi Tudose PSD, #Firea anarhie, #Firea proteste targ Craciun , #PSD