Firea spune ca Primaria ar putea "intra pe bursa", daca nu se intelege cu ELCEN! Ce inseamna si de ce e imposibil

Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 18:14
8054 citiri
Firea spune ca Primaria ar putea "intra pe bursa", daca nu se intelege cu ELCEN! Ce inseamna si de ce e imposibil
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Gabriela Firea a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca - in cazul in care ELCEN vrea sa isi vand productia de energie termica in Honolulu - Primaria ar putea "iesi pe bursa" pentru a-si cumpara ceea ce ii trebuie pentru a asigura incalzirea centralizata, in Capitala. Desi suna bine, acest lucru e practic imposibil.

Miercuri, administratia Firea a organizat o conferinta de presa pentru a prezenta starea sistemului de termoficare din Capitala (ajuns la un pas de colaps din cauza lipsei de investii de dupa Revolutie).

In context, Gabriela Firea a sustinut ca - sub administrarea sa - Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) investeste constant si consistent in termoficare.

"Cele mai mari sume din bugetul Capitalei s-au dus si in acest an catre transportul in comun, deci catre STB, si catre RADET. (...) Intr-o luna normala, din 300 de milioane de lei, 100 se duc catre STB, 100 de milioane se duc catre RADET iar restul se folosesc pentru plata salariilor si a lucrarilor care sunt in desfasurare, in Capitala.

Practic, cea mai mare cheltuiala a PMB, mai ales in sezonul rece, este pentru a asigura apa calda si caldura si transportul in comun. Asa cum am exprimat anterior, noi avem aceasta obligativitate si vom respecta si legea in vigoare, dar si angajamentul fata de cetateni", a precizat Gabriela Firea.

In context, edilul-sef a mai spus ca - daca nu se va ajunge la o mai buna cooperare cu ELCEN, cu care administratia locala are divergente majore - atunci administratia ar putea "iesi pe bursa" si ar putea cumpara energia termica de la alti furnizori.

"Daca nu se va putea restabili o situatie macar de minim respect cu ELCEN, daca conditiile contractuale si comerciale vor fi injuste fata de RADET si, ulterior, fata de Termoenergetica, vom cauta alternative.

Cred ca pe plan mondial nu mai este ELCEN singura entitate care sa furnizeze energie termica pe care sa o livram populatiei. Eu cred ca nu suntem totusi intr-un cerc inchis. Ideal ar fi sa avem pe acelasi lant productie, transport, distributie si sa fie aici, in Romania, in Bucuresti, sa avem SACET-ul mult visat printr-o cooperare, daca nu s-a putut fuziune, intre RADET si ELCEN.

Daca domniile lor nu inteleg ca sunt parte interganta din acest sistem si daca au alte planuri cu productia - nu stiu, poate vor sa o vanda in Honolulu! - atunci vom intra si noi pe bursa, chiar daca va fi mai dificil din punct de vedere tehnic, dar nu imposibil, si ne vom descurca. Ii asigur pe bucuresteni ca nu vom opri livrarea agentului termic", a mai precizat Gabriela Firea.

Din pacate - din intelegera noastra - ceea ce spune primarul Capitalei nu e doar "mai dificil din punct de vedere tehnic", ci e chiar imposibil (daca l-a cumpararea energiei termice de pe bursa s-a referit!).

Ce-i drept, ELCEN produce si energie electrica. Iar pe aceasta, intr-adevar, PMB o poate gasi si pe bursa. Dar nu despe energia electrica era vorba aici!

Cum functioneaza sistemul de termoficare si de ce energia termica nu se cumpara decat de pe plan local

CET-urile (administrate de ELCEN produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.

De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.

Ce rost are deci tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri - numite retea secundara de distributie - catre calorifere si robinete.

In aceste conditii, ce si-ar putea cumpara PMB "iesind pe bursa", in conditiile in care conductele cu apa fierbinte pleaca de la CET-urile administrate ELCEN si ajung in punctele termice? Cine altcineva, in afara ELCEN si cu ajutorul carei infrastructuri ar putea livra apa fierbinte? Sunt lucruri pe care n-am reusit sa intelegem, asa ca n-am putea spune clar ce la ce s-a referit primarul Capitalei, cand a facut declaratiile.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a explicat ulterior pentru Ziare.com ca exista o optiune pentru ca incalzirea Bucurestiului sa nu mai depinda de ELCEN. Dar punerea ei in practica e ipotetica inca si oricum nu se poate concretiza peste noapte.

RADET spera, de fapt, sa stimuleze infiintarea de CET-uri private in Capitala

Potrivit lui Alexandru Burghiu, CET-urile private ar trebui sa existe pentru ca ar reprezenta o asigurare pentru confortul bucurestenilor.

"Pe noi ne intereseaza, momentan, sa imbunatatim alimentarea in zonele deficitare. Adica in zonele pe care le deserveau CET-urile Titan si Pipera, care au disparut.

Si atunci iesim pe piata si scoatem la licitatie zonele unde avem nevoie de injectie in sistem. Anuntam ca acolo, in acea zona, avem nevoie de o anumita capacitate.

Iar agentii economici, daca sunt dispusi, isi pot cumpara teren in zonele respective si isi pot construi CET-uri private (cum e acum Vest Energo - n.red.). Iar daca privatii fac asta, noi ne obligam, prin contract, sa cumparam de la ei energia termica pentru a alimenta zonele respective.

In conditiile in care vad ca ELCEN risca sa inchida in 2023 din cauza problemelor de mediu (in cazul in care nu va face monernizarile impuse de UE pana atunci -n.red.) eu, ca autoritate locala care am obligatia de a livra energie termica pentru populatie, ce pot face? Pot sta cu mainile in san? Nu! Incep sa caut alternative si, daca e cazul, deschid piata! Dar evident ca aceste lucruri dureaza si nu vor fi gata maine", a explicat pentru Ziare.com administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu.

Vor avea sau nu privatii suficienta incredere in administratie incat sa investeascu sume uriase in contructia de CET-uri? Ramane sa vedem, in urmatorii ani.

Momentan, sistemul de termoficare - reparat doar in mica masura si aflat intr-o situatie juridica incerta - trebuie sa treaca de iarna care vine, ara sa mai lase in frig mii si mii de bucuresteni...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Firea ELCEN Honolulu energie termica, #Firea energie termica bursa Honolulu, #Firea RADET ELCEN , #stiri Gabriela Firea