Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scutea ii cheama pe toti procurorii la munca pentru a analiza situatia anchetelor care s-ar putea prescrie

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 17 Martie 2020, ora 11:02
3514 citiri
Scutea ii cheama pe toti procurorii la munca pentru a analiza situatia anchetelor care s-ar putea prescrie
Foto: captura video Youtube/Mihai Tatu

Activitatea parchetelor urmeaza sa se desfasoare normal in perioada 17-18 martie 2020, cu posibilitatea ca procurorii sefi sa instituie un program decalat, potrivit unei dispozitii transmise luni dupa-masa de procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, declara surse judiciare pentru Ziare.com.

Programul decalat ar trebui introdus pentru ca in birourile din parchete sa nu se afle simultan mai multe persoane, dar si pentru a permite procurorilor beneficiul drepturilor instituite de Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

In ce cauze se fac anchete

Astfel, activitatea se va desfasura normal in cele doua zile, in special pentru a se asigura cunoasterea cauzelor care sunt vizate de decretul prin care a fost declarata starea de urgenta.

Potrivit decretului semnat de Klaus Iohannis, activitatea de urmarire penala si cea a judecatorilor de drepturi si libertati se desfasoara numai cu privire la:

a) Cauzele in care s-au dispus ori se propune luarea masurilor preventive ori a celor de protectie a victimelor si martorilor, cele privind aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical, cele cu persoane vatamate minori;

b) Actele si masurile de urmarire penala a caror amanare ar pune in pericol obtinerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum si cele privind audierea anticipata;

c) Cauzele in care urgenta se justifica prin scopul instituirii starii de urgenta la nivel national, alte cauze urgente apreciate ca atare de catre procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala.

Trebuie asigurata o prezenta de 30%

In mod particular, pe 17 si 18 martie se vor pune in discutie si cauzele care pot fi afectate de implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale in urmatoarele 6 luni.

Procurorii care efectueaza/ supravegheaza urmarirea penala trebuie sa prezinte sefilor parchetelor fisele (pe procuror) privind dosarele de acest tip.

De asemenea, procurorii de sedinta urmeaza sa asigure participarea la procesele care se vor judeca. Este vorba de cauzele considerate urgente.

"Subliniem necesitatea de a limita la maxim interactiunea cu partile/ participantii la procesul penal," se arata in ordinul semnat de Gabriela Scutea.

Potrivit surselor citate, ordinul prevede ca in perioada urmatoare activitatea curenta din parchete va urmari asigurarea prezentei in parchete a unui minim de 30% din personal.

Ordinul prevede ca, in cazul procurorilor care stau acasa, prin mijloace de telemunca, vor continua documentarea si vor finaliza motivarea actelor procedurale.

Gabriela Scutea atrage atentia ca recurgerea la munca la domiciliu, in conditiile decretului declararii starii de urgenta, nu modifica dispozititiile Regulamentului de ordine interna privind gestionarea fizica a dosarelor penale.

Panouri de protectie pentru audieri

Ordinul mai prevede ca la nivelul parchetelor mari de judecatorii si de tribunal, pentru efectuarea audierilor in conditii care sa asigure prevenirea raspandiriii bolilor, se vor lua masuri de folosire a unor panouri de protectie, care sa separe procurorul/avocatul/suspectul sau inculpatul.

In acest sens, Departamentul economico-financiar si administrativ din Parchetul General urmeaza sa dea indrumari departamentelor din parchete pentru a efectua virari de credite prin care sa se sustina financiar achizitionarea de urgenta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gabriela Scutea parchete, #Gabriela Scutea ordin stare urgenta , #procuror general
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De ce nu s-au suspendat sau întrerupt și termenele astea? E vreo ne
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Mai bine-ar completa Parlamentul Decretul cu suspendarea/între