Cum il distruge Gorghiu pe Orban. Capcana PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 13:40
10721 citiri
Cum il distruge Gorghiu pe Orban. Capcana PSD

Unul dintre cele mai periculoase lucruri care ti se pot intampla, inclusiv in politica, este sa pierzi simtul masurii. Acela este inceputul sfarsitului. Si cred ca asta i s-a intamplat dlui Tariceanu, de aceea este acum in pericol de a pierde sefia Senatului.

A dat cu pumnul in masa PSD in perspectiva localelor si a decis sa o ia pieptis pe cont propriu. In perspectiva parlamentarelor, schimba bezele cu grupul Ponta, alimentand speculatiile privind o recreare a USL in afara PSD si PNL.

Pentru social-democrati sunt chestiuni deranjante si chiar cu potential periculos. La localele din Bucuresti, spre exemplu, ideal pentru candidatii social-democrati este sa pastreze bloc electoratul coalitiei PSD-UNPR-ALDE.

O candidatura separata ALDE, mai ales la primaria generala, nu e o veste buna. Aparent, ea ar smulge din electoratul liberal al lui Ludovic Orban. Practic, insa, nu cred ca simpatizantii ALDE sunt cu adevarat liberali, ci nostalgici USL pentru care, in lipsa unui candidat propriu al partidului lui CPT, cred ca prima optiune va fi candidatul PSD.

Spre exemplu, in lipsa unui candidat ALDE, cu cine credeti ca ar vota domnii Ciuvica si Badea, sustinatori declarati ai lui CPT, cu Ludovic Orban?

In doua tururi, un candidat ALDE poate fi iepuras pentru PSD, cum a fost la prezidentiale, dar intr-un tur, orice procent e valoros.

Asa ca pentru PSD poate fi foarte profitabil sa-i aplice o corectie lui Calin Popescu Tariceanu. Agitatia in jurul majoritatii care il sustine i-ar putea aminti lui CPT si ce i s-ar intampla daca, sa zicem, intr-o zi ar fi ceruta o ridicare a imunitatii sale. Ce te faci fara majoritate?

Dar, desigur, nu se face sa-i aplici corectia cu propria mana ca sa nu-i antagonizezi electoratul, ceea ce dl. Dragnea intelege. Trebuie lucrat cu mana altora. Mana liberalilor carora un UNPR mai dependent ca niciodata de PSD le da speranta ajutorului pentru rasturnarea lui Calin Popescu Tariceanu de la sefia Senatului. Si liberalii musca din nada cu toti dintii.

La ce le foloseste, ma intreb, sa se opinteasca acum pentru schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu? Ar fi o victorie politica de palmares, e drept. Dar cu ce cost?

Suntem pe final de legislatura. In Parlament se va mai intampla cate ceva pana de Paste, dar cum din mai incep campaniile electorale, nu va mai fi cvorum nici sa dai cu tunul.

Apoi, pe cine vor pune in loc liberalii? Au vreo garantie ca, dupa ce il vor elimina pe Tariceanu, PSD le va da sprijin sa isi puna acolo omul lor sau le va trimite o bere/buchet de flori si scapati de CPT isi vor planta propriul om?

Dar sa zicem ca PNL va reusi sa isi instaleze in fruntea Senatului un reprezentant. Pe Vasile Blaga, dupa cum era planificat? Asta va fi mai degraba o pierdere de imagine majora, ca sa nu mai vorbim despre alte riscuri, avand in vedere zvonurile care nu sunt cu nimic mai incurajatoare pentru dl Blaga decat pentru dl Tariceanu. Si daca nu va fi dl Blaga, va incepe o mare paruiala in PNL.

In plus, nu stiu daca a te lipi de UNPR, cadavrul politic al momentului, este cel mai inteligent lucru pe care il poate face un partid care se da mare reformist.

Si toate acestea cu pretul enervarii electoratului ALDE. Adica tu esti in fata unor alegeri intr-un tur in care ai nevoie de fiecare vot, trebuie sa captezi din toate bazinele electorale si nu faci decat sa te strambi la toata lumea.

Il pocnesti pe Tariceanu ca sa stii macar de ce te urasc simpatizantii lui. Excluzi o alianta cu PMP, ca sa ii fie clar si acestui electorat ca Orban nu e o solutie sub nicio forma. Ca doar PNL are de ajuns 26% ca sa sparga norii de unul singur.

Cum sa mai vorbesti in aceste conditii despre votul util fara sa fii luat cu fluieraturi de toti?

Daca doamna Gorghiu vrea sa distruga orice sansa pentru Ludovic Orban, macar sa o spuna cu subiect si predicat, sa nu isi mai piarda omul vremea degeaba.

Acum nu e momentul pentru opintiri fara miza de dragul opintirii. Acum e momentul logicii politice, al calculului inteligent. Iar eu nu vad decat cum PSD intinde capcane in care PNL cade cu zgomot. Rezultatul? In Bucuresti, pentru prima data, conduce PSD detasat.

Cum s-ar zice, din greseala in greseala, spre victoria finala.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Tariceanu presedinte Senat, #PNL inlocuire Tariceanu Senat, #Orban candidat Bucuresti , #candidat Primaria Capitalei