Bilutele albe ale Gabrielei Firea

Sambata, 20 Mai 2017, ora 10:22
6376 citiri
Bilutele albe ale Gabrielei Firea

Luna viitoare se incheie un an de la alegerea doamnei Gabriela Firea in fruntea primariei capitalei, adica un sfert din mandatul domniei sale, si nu-mi ascund o oarecare malitie intrebandu-ma daca se observa in realizari tot un sfert din angajamentele facute.

Nu ma refer bineinteles la toate cele promise, dar nici nu le pot trece cu vederea pe cele mai importante, din care mi se par a fi capete de afis cele privind traficul infernal si transportul in comun, mizerabil.

In campanie, amandoua erau calul de bataie al candidatei Firea, care promitea marea cu sarea, pentru ca bucuresteanul sa nu mai faca o ora din centru pana in Titan si nici sa nu-l apuce nabadaile, asteptand plouat in statie, pana zareste un tramvai.

Fireste, ma intreb: este astazi mai putin exasperant traficul decat era acum un an? Si poate cineva pretinde ca astazi tramvaiul poposeste in statie mai repede decat ajungea atunci?

In opinia mea, nu exista pedeapsa mai mare pentru bucuresteanul de rand, decat sa stea in coloana la semafor sau sa astepte pe ploaie troleibuzul. Imi vine in minte vorba unui sofer mucalit: ce mi-e Firea, ce mi-e Oprescu, ce mi-e Lis sau Halaicu!

Va mai amintiti? Fiecare nou primar promitea sa schimbe radical viata bucuresteanului si, pana la urma, fiecare s-a procopsit el insusi. Lui Ciorbea primaria i-a servit de trambulina ca sa ajunga premier, lui Basescu ca sa ajunga presedinte, Lis s-a insurat cu secretara, Halaicu s-a facut si el ginerica, iar Oprescu este un caz atat de atipic, incat imi vine sa spun ca singura sa realizarea pozitiva in cariera de primar este prezumtia de nevinovatie.

Miercuri, presa a anuntat ca, din cele cateva sute vehicule de transport in comum, promise anul trecut de doamna Firea pentru 2017, sunt perspective sa fie achizitionate in acest an doar 2 tramvaie si 10 autobuze. Mai mare deranjul!

Asemenea stiri ii cam turtesc fesul primarului general, iar opinia mea este ca doamna Firea simte cum ii sosesc bile negre din toate directiile si-i vine greu sa tina contra. Observa si dansa ca, daca intr-un an aproape incheiat, traficul si transportul in comun au ramas ca la inceput, numai o minune ar mai rezolva ceva de aici incolo.

Asemenea bile negre sunt foarte incomode pentru doamna Firea care, daca tinteste atat de departe pe cat se zvoneste, are nevoie numai de bile albe si de o imagine cel putin full HD.

Mi-e teama ca, tot gandind la bile albe, primarul general a inceput sa adopte linia de minima rezistenta. Adica, daca oricum nu poti culege glorie in ale traficului, ale transportului in comun si altora de genul acesta, mai bine iti creezi propriile tinte ad hoc, cu rezultate aproape garantate.

S-ar putea ca bucuresteanul sa se declare multumit, daca in locul a ceva care da gres, ii oferi altceva care face impresie. Este ca in cazul bucatarului caruia nu i-a reusit ciorba, i s-a ars friptura, dar face fata la desert, cu un delicios cataif, cumparat de la cofetarie.

Cataiful doamnei Firea a vrut sa fie un logo, cu care Bucurestiul urma sa se mandreasca in fata oricarei capitale. Parisul se mandreste cu turnul Eiffel, Berlinul cu poarta Brandemburg, Roma cu lupoaica alaptandu-i pe Romului si Remus. Noi am gasit sa ne mandrim cu un fel de rebus atat de incalcit, incat a inteles si primaria ca-i trebuie alt cataif.

Si iata ca apare concursul pentru cel mai frumos balcon. Castigatorul va fi premiat. Poate sa dea asta gres? In opinia mea, doamna Firea si-a facut un calcul elementar: traficul ramane tot infernal, tramvaiul tot nu vine in statie, dar cu superbul balcon se va mandri asociatia de proprietari. Una cu alta se compenseaza.

Si, chiar daca nu se compenseaza perfect, primaria tocmai pregateste inca un cataif, cu cea mai frumoasa fatada, dupa ce luna trecuta ne mai servise si unul cu decoratiuni pascale: oua agatate si iepurasi de carton.

Lasand la o parte ouale, iepurasii si logoul, toate iesite de rasul curcilor, s-ar putea ca balconul si fatada sa fie initiative bune, dar cand vad ca de asta se ocupa persoana number one a capitalei, parca imi vine in minte comparatia cu acel ofiter care inspecta nasturii soldatilor, in timp ce inamicul aseza tunurile langa Waterloo.

Stiu ca este in pregatire un cataif si pentru tinerii insuratei care vor primi de la primarie cate 1.500 lei, dar si asta putea s-o comunice publicului biroul de presa sau vreun purtator de cuvant, nu ditamai primarul general.

Decat sa tot iasa la rampa ca sa ne vorbeasca despre logo, balcon, fatada si altele de acelasi calibru, eu raman la ideea ca doamna primar general ar trebui sa ne spuna ce face cu traficul, cu transportul in comun, cu poluarea, cu sobolamii care roiesc in subsolurile blocurilor, cu gandacii care colcaie in bucatariile oamenilor si altele de genul acesta.

Dar nu cred ca este dumneaei omul care sa-si piarda timpul cu lucruri complicate.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri, 24 martie, că este ferm convins că Gabriel Firea va fi o piesă extrem de importantă în angrenajul politic şi electoral al...
#Gabriela Firea primar general, #Primaria Capitalei, #cel mai frumos balcon, #cea mai frumoasa fatada , #primar Bucuresti