Bucurestenii au stat la coada sa semneze pentru demiterea lui Firea: N-ai vazut iepurasii aia? Vai de capul nostru!

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 22:07
23191 citiri
Bucurestenii au stat la coada sa semneze pentru demiterea lui Firea: N-ai vazut iepurasii aia? Vai de capul nostru!
Foto: Ziare.com

In Piata Unirii din Capitala, in jurul pranzului, mai multi bucuresteni stau la rand pentru a-si trece numele pe listele cu semnaturi pentru declansarea referendumurilor de demitere a primarului general, Gabriela Firea, si a celor sase primari de sector.

Langa panoul cu "Semneaza pentru referendumul de demitere", cativa voluntari ai Asociatiei "Bucuresti fara ei", imbracati in tricouri cu sigla asociatiei si cu clipboard-uri in mana, le explica cetatenilor unde trebuie sa semneze.

"Aici se semneaza pentru demitere?", intreaba cei care se opresc in fata voluntarilor. Tineri sau persoane mai in varsta, ei spun ca sunt nemultumiti de activitatea actualei administratii, unii ironizand mai ales proiectele primarului Capitalei.

"N-ai vazut iepurasii aia? Sau oua si flori, ce-or fi fost... Vai de capul nostru. Pai tara arde si baba se piaptana. Avem gropi in sosele si Firea punea floricele pe sarme. Pe urma iese pe la televizor si spune ca tot ce face, face pentru cetateni si pentru bunastarea lor. Nu stiu de altii, dar pe mine nu ma incalzesc iepurasii de pe sarme si zecile de spectacole de prin parcuri", spune o femeie in timp ce semneaza.

Un alt bucurestean, locuitor al sectorului 2, spune ca primarul Capitalei ar trebui sa-si dea demisia pentru ca nu a facut nimic pentru Bucuresti de cand este la conducerea primariei.

"Am foarte mari nemultumiri, foarte mari.. de primarul asta general. Ce a facut? N-a facut nimic. Sa-si dea demisia! Mizeria, parcarile... Ea face piste de biciclisti, pune pe sus iepurasi... N-a facut parcari, RATB-ul merge cum merge, n-a facut nimic din ce a promis, aer conditionat nu e in toate mijloacele de transport in comun. Toate ma deranjeaza", declara el, gesticuland violent. Spune ca a vazut pe Facebook ca se strang semnaturi cu scopul demiterii primarilor.

Altii sunt in trecere, insa se opresc cand vad atatia oameni stransi la un loc si intreaba ce se intampla. Cand aud ca e vorba de demiterea primarilor, cer un pix si un formular.

"Umpli zece vagoane de gunoi. Zece, nu unul. Parcurile sunt pline de mizerie, caini, cate si mai cate, dar ce nu gasesti?! Paznici care stau de pomana prin Cismigiu, prin Plumbuita, pe unde vezi, sunt cate doi-trei si nimic nu fac. Eu stau pe langa Plumbuita. Toate bancile sunt distruse. Nu se poate... De la Firea in sus e dezastru. Fereasca Dumnezeu sa mai dam de asa ceva. In veci n-as fi crezut ca vom ajunge asa de rau", spune un batran de 80 de ani, aflat intamplator in zona Unirii, dar care s-a oprit sa semneze dupa ce a vazut afisul asociatiei.

Potrivit unui voluntar al Asociatiei "Bucuresti fara ei", pana in prezent au fost stranse cateva mii de semnaturi, inclusiv de la romanii din Diaspora cu buletin de Bucuresti, iar numarul acestora creste. Oamenii pot descarca formularul de pe site-ul asociatiei, il semneaza si il trimit prin posta, mai precizeaza el.

"85 la suta din oameni nu au votat cu Firea. Sau nu au votat deloc, mare parte si pentru ca nici nu au avut alternative, inconstienti de faptul ca prin nevotul lor sprijina candidatul cu cele mai multe voturi", a declarat acesta.

Voluntarul a adaugat ca asociatia a inceput strangerea de semnaturi din februarie, din perioada protestelor, insa miercuri este prima zi in care ies la Piata Unirii.

Reprezentantii Asociatiei "Bucuresti fara ei" vor fi pana vineri, intre orele 09:00-21:00, in Piata Unirii, pe trotuarul dintre Magazinul Unirea, coltul cu magazinul H&M si intersectia Pietei Unirii cu Splaiul Unirii pentru a strange semnaturi si spun ca cei care au adunat deja semnaturi, pot aduce formularele la Piata Unirii.

E nevoie de peste 444.000 de semnaturi pentru declansarea referendumului

Pentru declansarea referendumurilor de demitere sunt necesare semnaturile a 25% din bucurestenii cu drept de vot, adica peste 440.000.

Conform Legii administratiei publice locale 215/2001, mandatul primarului inceteaza ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii.

"Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei, orasului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului.

Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si numarul buletinului sau ale cartii de identitate si semnatura olografa ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei, orasului sau municipiului", prevedea legea.

Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suporta din bugetul local.

In 10 mai, numarul total al alegatorilor din Bucuresti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce inseamna ca pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel putin 443.427 semnaturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#referendum demitere Firea, #semnaturi referendum demitere Gabriela Firea , #primar Bucuresti