Bucurestiul nu mai are contract pentru iluminatul public. Firea vrea ca firma primariei sa puna lumina pe strazi pentru "cresterea gradului de civilizatie"

Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 12:49
6535 citiri
Bucurestiul nu mai are contract pentru iluminatul public. Firea vrea ca firma primariei sa puna lumina pe strazi pentru "cresterea gradului de civilizatie"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, consilierul municipal Catalin Deaconescu sustine ca Bucurestiul nu mai are contract valabil pentru furnizarea iluminatului public dupa ce acordul comercial dintre Primaria Generala si firma Luxten s-a incheiat in ultima zi a anului trecut.

Consilierul liberal mai spune ca noua Companie Municipala Iluminat Public Bucuresti S.A., infiintata in 2017, nu are inca "licenta, personal, utilaje, etc. Dar are majorari de capital social si imprumut municipal de aproape 20 milioane lei!"

Primaria Capitalei a publicat pe 29 decembrie 2017 pe site-ul sau un document intitulat "Studiu de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului de iluminat public in municipiul Bucuresti" prin care CGMG isi propune ca gestionarea iluminatului stradal sa revina firmei infiintate de Primaria Generala.

Studiul se afla in dezbatere publica pana pe 15 februarie 2018, insa pana pe 15 ianuriae 2018 se pot trimite in scris "propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectele de acte normative". Pana joi, 4 ianurie, nimeni nu trimisese nicio sugestie.

In raportul de specialitate al Directiei Utilitati Publice se arata ca prin iluminatul public "se urmareste asigurarea si satisfacerea unor cerinte si nevoi de utilitate publica ale comunitatilor locale, si anume:

a) asigurarea gradului de civilizatie, a confortului si a calitatii vietii;

b) cresterea gradului de securitate individual si colectiv in cadrul comunitatilor locale, precum si a gradului de siguranta a circulatiei rutiere si pietonale;

c) punerea in valoare, prin iluminat adecvat, a elementelor arhitectonice si peisagistice ale localitatilor, precum si marcarea evenimentelor festive si a sarbatorilor legale sau religioase;

d) sustinerea si stimularea dezvoltarii economico-sociale a localitatilor;

e) functionarea si exploatarea in conditii de siguranta, rentabilitate si eficienta economica a infrastructurii aferente serviciului."

In expunerea de motive, primarul Gabriela Firea sustine ca proiectul trebuie aprobat deoarece "serviciul de iluminat public face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitati publice si cuprinde totalitatea actiunilor si activitatilor de utilitate publica si de interes economic si social general desfasurate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, in scopul asigurarii iluminatului public."

Pe de alta parte, in postarea sa, consilierul Catalin Deaconescu mai spune ca la "pagina 26, primul paragraf 'piata de energie functioneaza cu preturi reglementate numai pe baze contractuale' - astia nu inteleg diferenta intre pret si tarif, de unde sa mai inteleaga cum functioneaza piata de energie!" si nu doreste sa comenteze ce scrie la pagina 44 a Studilui "s-au solicitat documente si informatii la PMB fara ca acestea sa parvina pana la finalizarea studiului!"

Deaconescu nu intelege nici cum s-a ajuns la concluzia ca de acum incolo va scadea pretul energiei electrice pe care Primaria Capitalei il va plati: "Dpdv economico-financiar, gestiunea directa prin CM Iluminat Public reprezinta o modalitate optima pentru obtinerea celui mai bun raport calitate cost - Doar o afirmatie, fara sa prezinte vreo analiza sau vreo cifra!"

Consilierul liberal isi incheie postarea spunand ca in prezent Compania Municipala Iluminat Public Bucuresti S.A. inca nu este inregistrata in Sistemul Electronic de Achizitii Public "Si cea mai 'tare', la caietul de Sarcini: la Art 36 alin 4, tariful sa nu depaseasca tariful reglementat de ANRE si facturat de SC Electrica SA??? Astia or sti sa citeasca factura personala de energie electrica? si ce legatura are Electrica SA? Concluzia: e jale! luati-va 'lanterne' de minier, ca nu se stie cat vom mai avea iluminat public! PS Compania asta minune inca nu e inregistrata pe SEAP!"

Proiectul de act normativ care va fi supus aprobarii consilierilor municipali poate fi citit in intregime aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#iluminat public Bucuresti , #primar Bucuresti
Comentarii