Ciclonul Firea, dezastrul Bucurestiului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 06:28
97314 citiri
Ciclonul Firea, dezastrul Bucurestiului

Nu mi-as fi imaginat vreodata ca e posibil ca vreun primar sa-si bata joc de orasul pe care il administreaza la cota atinsa de doamna Firea cu Bucurestiul miercuri, cand a isterizat si a blocat un intreg oras sub amenintarea unei furtuni pe care meteorologii insisi nu au prognozat-o peste nivelul unei atentionari cod galben, adica primul nivel de alerta.

La ora 17:00, in Bucuresti, marile bulevarde si marile intersectii aratau precum gramada de rugby. Siruri de masini imbarligate avansau cate un metru in 10 minute. Nu mi s-a intamplat niciodata sa fac de la TVR pana la Casa Presei mai bine de o ora, intr-o mare de claxoane si furie.

Si asta in timp ce deasupra capetelor noastre cerul era albastru cristal, iar vanticelul adia bland.

Daca se intampla ceva cu adevarat rau in Bucuresti in acele ore, cum naiba ar fi putut sa inainteze masinile de interventie prin marea de masini? Daca incepea o mare vejelie in timp ce marile bulevarde erau blocate de masini, copiii din ele ar fi fost mai in siguranta in scoli sau in calea copacilor si a panourilor?

Oare cate salvari au intarziat la urgente din cauza acestor blocaje? Oare nu au murit oameni asteptand ajutorul blocat de isteria provocata de dna Firea? Sunt si ei victimele furtunii apocaliptice care n-a venit?

Doamna primar da vina pe niste mesaje care au circulat online avertizand ca situatia ar urma sa fie mai grava decat o prezentau autoritatile. Sa fim seriosi! Nebunia asta a inceput cand dimineata doamna Firea a cerut inchiderea scolilor, gradinitelor si creselor la ora 17:00 si este consecinta ei directa.

In primul rand, contradictia totala intre o asemenea decizie grava si moderatia codului galben sugereaza prin ea insasi ca exista elemente ascunse. Si sub aceasta convingere, multe firme au decis sa urmeze exemplul si sa-si trimita angajatii acasa la ora 17:00.

Pe de alta parte, nu cred ca trebuie sa fii genial ca sa intelegi ce se va intampla intr-un oras, si asa ultraaglomerat, daca toti parintii isi iau copiii acasa la aceeasi ora. Plus angajatii care au plecat spre case. Se va intampla ceea ce s-a si intamplat, adica iadul pe pamant.

Reprezentantii Primariei si ai PSD pun aceeasi placa: un primar responsabil isi permitea sa nu avertizeze? Nu despre avertizare e vorba. Ci despre generarea isteriei.

Am auzit miercuri povesti halucinante. O cunostinta imi povestea ca a fost lovita in plin in trafic de un taximetrist care gonea sa ia un copil de la scoala. Un tata de prin Arges si-a sunat fiica din Bucuresti sa paraseasca urgent Capitala si sa vina acasa.

Doamna Firea spune ca nu s-a intamplat nimic altceva decat decalarea orei de varf care oricum aparea. Fals! Una este ca scolile si gradinitele sa se goleasca progresiv de la ora 17:00 si cu totul altceva sa fie luati acasa toti deodata.

Sigur, daca intr-adevar vine ceva foarte rau, iei masuri, insa ceea ce s-a intamplat in Bucuresti a fost doar o ploicica mai zdravana de vara. Cu niste grindina, cu niste vant, fulgere, tot arselanul unei furtuni cum se intampla uzual de cateva ori pe vara in Bucuresti.

S-a intamplat ceea ce meteorologii prognozasera, cod galben, nimic mai mult. O banala furtuna de vara.

Dar eu inteleg de ce dna Firea a procedat asa. Pentru ca domnia sa stie ca noi ne aflam sub un permanent cod rosu de incompetenta si la nivel de Capitala, si la nivel de tara.

Tot vorbim despre furtuna ucigasa de la Timisoara. Da, a fost o furtuna incomparabil mai puternica decat ploaia de vara de la Bucuresti. Dar nu ea a ucis. Niciuna dintre victime nu a fost luata pe sus de vant si apoi izbita de un zid sau de asfalt.

Masina acelui tanar nefericit nu a fost luata pe sus de vreo tornada, ci a fost strivita de o poarta gresit proiectata. Nu a ucis intemperia, ci incompetenta, coruptia, delasarea.

Din cauza lor, acoperisul vechii fabrici de bere din Bucuresti atarna de un fir de par de luni de zile, din cauza lor tencuiala putreda a cladirilor se transforma in proiectile, din cauza lor cad copaci, asa cum s-a intamplat si in timpul ploii de miercuri.

Sunt sigura ca un vant ca la Timisoara ar provoca acelasi dezastru, daca nu chiar mai mare, dar nu din cauza fortei lui de neoprit, ci din cauza ca orasul e neingrijit, plin de probleme si capcane, dar plin de statui, iepurasi, oute, festivaluri si pliante pe hartie laminata de cateva milioane.

Doamna Firea s-a temut probabil ca un vant mai puternic va napusti asupra bucurestenilor efectele incompetentei cu care este condus. Si ca sa le minimalizeze, a lovit orasul cu alta mostra de incompetenta.

Cand o aud cum vorbeste despre furtuna aceasta banala in termeni de ciclon, nici nu stiu daca sa rad sau sa ma ia disperarea.

Doamna Firea se intreaba ce s-ar fi intamplat daca furtuna ar fi surprins copii pe strazi? Pe o furtuna cod galben intr-un oras bine administrat? I-ar fi udat bine. In orasul dnei Firea, intr-adevar, orice adiere poate fi letala.

Daca amenintarea unei furtuni moderate, de cod galben, a evidentiat din nou codul rosu de incompetenta, ma si tem sa ma intreb ce ni s-ar intampla in cazul unei autentice calamitati, de exemplu, in cazul unui cutremur sau al unui cod rosu.

Daca o ploicica mai zdravana a provocat un deces, cate ar provoca o calamitate autentica?

Si mai e ceva, un foarte periculos efect de tipul "Petrica si lupul" al isteriilor gratuite. Dupa aceasta gluma proasta, cine va mai crede viitoarea alerta, care ar putea fi una corecta?

Avem ce am votat, bataia sinistra de joc de miercuri a fost una dintre pedepse. Si daca nici aceste lectii nu ne invata minte, eu cred ca nu ne mai facem bine.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Firea furtuna Bucuresti , #primar Bucuresti