Curtea de Conturi, sesizata in legatura cu banii pe care Firea ii da firmelor Primariei

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 14:30
3048 citiri
Curtea de Conturi, sesizata in legatura cu banii pe care Firea ii da firmelor Primariei
Foto: Arhiva Ziare.com

USR Bucuresti va sesiza Curtea de Conturi cu privire la cheltuielile facute in ultimele luni de catre companiile municipale.

De asemenea, va avertiza autoritatile din domeniul ahizitiilor publice pentru ca acestea sa fie mai atente la procedurile derulate in zilele urmatoare de catre companiile infiintate de Primaria Capitalei.

Presedintele USR, Roxana Wring, considera anul 2017 "probabil unul dintre cei mai slabi din ultimii 10" pentru investitiile mari din Capitala.

Primaria Capitalei vrea sa majoreze capitalul social cu aproximativ 60 de milioane de euro (peste 272 de milioane de lei) de la bugetul local la 18 dintre companiile municipale, bani care ar trebui cheltuiti in noua zile lucratoare, cate mai sunt pana la finalul anului.

Majorarea vine, insa, la trei luni de la precedenta majorare, astfel ca suma primita de societati ajunge la 175 De milioane de euro - a sasea parte din bugetul Capitalei, precizeaza municipalitatea.

"Aceste companii reprezinta un experiment costisitor la care sunt supusi bucurestenii, impotriva vointei lor. Este un experiment administrativ care nu are niciun corespondent in Europa si care, mai devreme sau mai tarziu, se va prabusi, cu consecinte dramatice pentru bugetul Capitalei.

Bucurestenii trebuie sa stie ca din banii transferati anul acesta la Companiile municipale s-ar fi putut cumpara nu 400 de autobuze, ci 600.

Din pacate, in loc sa rezolve problema traficului, Gabriela Firea a decis infiintarea unor companii care toaca banii pe autoturisme, pe chirii si pe salarii inutile", a declarat, luni, presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring.

Ea a explicat ca sumele alocate de Primaria Capitalei companiilor sunt egale cu banii cheltuiti de spitalele din administrarea municipalitatii in primele 11 luni ale anului, iar banii alocati nu merg, de fapt, spre investitii si dezvoltare, si spre masinile directorilor, chirii, cheltuiei de intretinere sau pentru "achizitii aberante".

Consilierul USR a aratat ca:

  • 12 milioane de lei sunt alocati pentru achizitionarea a 121 de masini, dintre care cele mai multe pentru sefii si directorii din cele 22 de companii;
  • 10 milioane de lei pentru chirii si cheltuieli de functionare;
  • 8,7 milioane de lei pentru panouri LED;
  • 8 milioane pentru un teren si un imobil destinate Companiei de Protectie Civila si Voluntariat;
  • aproape 1 milion de lei pentru un studiu de prefezabilitate.

"Anul 2017 a fost probabil unul din cei mai slabi ani din ultimii 10 din punctul de vedere al marilor investitii in Bucuresti pentru ca, dupa rectificarile de peste an, banii alocati efectiv pentru dezvoltarea orasului au insemnat doar 5% din buget Capitalei.

Cu toate acestea, Gabriela Firea a alocat sume colosale companiilor municipale si a risipit banul public fara nicio logica", a subliniat Wring.

De asemenea, Centrul pentru Tineret, CREART, PROEDUS si ARCUB au cheltuit in acest an mai mult decat au cheltuit impreuna cele 15 teatre din administrarea PMB si la fel de mult ca spitalele Victor Babes si Carol Davila, a mai spus grupul USR, precizand ca aceste institutii au organizat 65 de evenimente, cu un cost total de 25-30 de milioane de lei.

USR evoca si lipsa de transparenta

Consilierul USR Ana Ciceala a spus ca problema nu e doar a banilor cheltuiti, ci si la lipsa de transparenta, aratand ca sunt mai multe metode prin care costul real pentru spectacole nu este facut public.

"In primul rand, este alimentata o stare de confuzie, pentru ca sunt multe evenimente similare, organizate de Primaria generala, plus cele care sunt organizate de Primariile de Sector.

O alta metoda folosita de administratia Firea este fragmentarea organizarii acestor evenimente. Adica sunt mai multe institutii care organizeaza - nu doar PROEDUS, CREART sau ARCUB. Si teatrul Ion Creanga face concert de Craciun si chiar Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

Alte metode de ocultare sunt fragmentarea achizitiilor, adica se cumpara separat servicii pentru acelasi eveniment, separarea publicitatii, pentru a ascunde un cost important din pretul evenimentelor, si abuzul de lege in sensul aplicarii excesive a procedurii simplificate pentru evenimente", a explicat Ciceala, aratand ca acest lucru este valabil si pentru evenimentele de iarna organizate de municipalitate si de institutiile din subordine.

Consilierul USR spune ca pentru acestea s-au cheltuit mai bine de 7 milioane de lei.

"Suma ar putea fi chiar mai mare pentru ca au fost monitorizate doar procedurile din SEAP, in conditiile in care institutiile pot opta si pentru proceduri simplificate, mult mai greu de urmarit", a spus Ana Ciceala.

Primaria Capitalei vrea sa majoreze capitalul social cu peste 272 de milioane de lei de la bugetul local la 18 dintre companiile municipale, banii urmand sa fie folositi pentru achizitionarea de diverse echipamente, mijloace de transport, autovehicule 4x4, aparatura performanta, utilaje, sute de ecrane LED ce vor fi montate prin oras, dar si pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui acvariu, potrivit unor proiecte de hotarare aflate pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), ce va avea loc marti.

Majorarile de capital ar uma sa se faca la companiile municipale:

  • Dezvoltare Durabila (cu 15 milioane lei),
  • Consolidari (17,23 milioane lei),
  • Strazi, Poduri si Pasaje (50,13 milioane de lei),
  • Parking (20 de milioane de lei),
  • Managementul Traficului (3,87 milioane de lei),
  • Parcuri si Gradini (10 milioane de lei),
  • Agrement (1,16 milioane de lei),
  • Tehnologia Informatiei (3,57 milioane de lei),
  • Publicitate si Afisaj (9,6 milioane de lei),
  • Paza si Securitate (11,2 milioane de lei),
  • Iluminat Public (5,51 milioane de lei),
  • Imobiliara (56,78 milioane de lei),
  • Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde (9,631 milioane de lei),
  • Protectie Civila si Voluntariat (11,36 milioane de lei),
  • Eco Igienizare (6 milioane de lei),
  • Trustul de Cladiri Metropolitane (25,24 milioane de lei),
  • Service Ciclop (9,96 milioane de lei),
  • Medicala (6 milioane de lei).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USR sesizare Curte Conturi, #cheltuieli companii PMB, #bani Firea companii PMB , #primar Bucuresti