De ce PNL si USR ar trebui sa sprijine demersul de demitere a primarului Firea

Autor: George Mioc - CEO
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 15:26
8222 citiri

Liberalii si liderii USR fac o greseala atunci cand, tacit sau prin declaratii directe, isi descurajeaza suporterii sa semneze pentru demiterea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Sa nu ma intelegeti gresit: eu nu doresc ca aceasta actiune, organizata de Asociatia "Bucuresti fara ei", sa fie confiscata de cele doua partide. Mai mult rau ar face daca ar prelua stindardul acestei actiuni, pornita de societatea civila.

Insa puteau sa reactioneze atunci cand, intr-un mod complet nedemocratic, doamna primar Firea a interzis instalarea, la Piata Unirii, a unui cort in care sa se stranga semnaturi pentru demiterea ei.

Exista un precedent: in 2015, primarul Sorin Oprescu a autorizat corturile in care se strangeau semnaturi pentru demiterea primarului PNL din Sectorul 6, Rares Manescu.

PNL si USR puteau oferi, neoficial, suport mediatic, logistic si juridic pentru declansarea actiunii anti-Firea, pentru ca au resurse - acces in media si juristi - pe care un simplu ONG nu le are.

USR, prins in vendete interne, a ignorat complet demersul societatii civile. PNL, prin vocea lui Ciprian Ciucu, vicepresedinte al organizatiei liberale din Bucuresti, a anuntat: "Filiala Bucuresti a PNL nu este in acest moment pregatita (...) Nu avem o oferta politica alternativa (...) Pentru un asemnea demers (pozitia de primar la Bucuresti echivaleaza cu jumatate de premier) e nevoie de o decizie la nivel central".

Mai clar: Liberalii se bat deocamdata intre ei, asa ca nu au o "oferta politica alternativa" la doamna Firea. Stiam, doar ca acum au spus-o clar.

La Sectorul 3, oamenii PNL sunt numiti de primarul PSD Liviu Negoita in conducerile societatilor de interes local, societati prin care se sifoneaza resursele acestei unitati administrative. PNL nu are o alternativa la doamna Firea si pentru ca majoritatea oamenilor sai din consiliile locale sunt cumparati de PSD, cred eu.

Aceste compromisuri si greseli mai mult sau mai putin intentionate vor costa scump PNL si USR. Bucurestenii s-au saturat de acest Erdogan cu fusta si cruciulita afisata ostentativ.

Hipsteri de stanga sau credinciosi ortodocsi, nimeni nu mai are incredere intr-un fariseu care se foloseste de biserica in scopuri pur politice. Daca n-ar fi stiut ca bucurestenii sunt revoltati, doamna nu s-ar fi speriat de instalarea cortului de la Piata Unirii.

Trebuie stranse 460.000 de semnaturi! Pare enorm, dar eu va spun ca reactia brutala a doamnei Firea arata ca sunt mari sanse ca acest obiectiv sa fie atins. In aceste conditii, PNL si USR nu fac decat sa arate ca sunt incapabile sa iasa din calcule politice marunte.

In ianuarie 2017, un important institut din Washington DC a organizat o intalnire secreta, intr-o capitala europeana, intre liderii acestor doua partide, invitandu-i sa puna bazele unei cooperari. Nu s-a intamplat nimic!

Pe mine nu ma intereseaza soarta acestor partide, ci capacitatea lor de a se opune PSD. Divizati, macinati de lupte interne, nu reusesc sa clinteasca colosul cu picioare de lut denumit PSD.

Va reamintesc o istorie semnificativa in acest context: in 2001, PNL si PD aveau prea putine voturi pentru a depune motiuni de cenzura, in Parlament, impotriva Guvernului Nastase. Dar au gasit solutia inteligenta de a colecta semnaturi de la PRM-ul lui Vadim Tudor, fara sa faca ceea ce am numi "compromisuri compromitatoare".

Au reusit astfel sa erodeze PSD si sa inlature acest partid de la putere, in 2005. Iar primarul Capitalei din anii 2001-2004, Traian Basescu, a spart embargoul mediatic impus de Nastase organizand strangerea de semnaturi pentru diferite obiective de investitii la care PSD se opunea - printre ele si podul de la Basarab, inaugurat cu multa pompa de primarul Sorin Oprescu.

De aceea scriu ca PNL si USR, cu un pic de inteligenta politica, puteau sprijini discret demersul de demitere a primarului PSD al Capitalei.

La final, stiu ca multi se intreaba: pe cine punem in loc, daca Firea va fi data jos? Va raspund: hai sa trecem peste procedurile lungi si complicate de declansare a referendumului de demitere si apoi sa ne punem aceasta problema.

Romanii au o vorba: "Sa nu punem caruta inaintea boilor!" Dar vad ca liberalii si noua stanga userista nu numai ca n-au inteles aceasta vorba inteleapta, dar procedeaza exact ca-n intr-una din povestile lui Creanga. Cea cu drobul de sare, ca sa fiu mai exact.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#referendum demitere Gabriela Firea , #primar Bucuresti