Firea plateste din banii bucurestenilor mai multe concerte in toata tara, sub pretextul Centenarului

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 11:33
5683 citiri
Firea plateste din banii bucurestenilor mai multe concerte in toata tara, sub pretextul Centenarului
Foto: Facebook / Gabriela Firea (Arhiva)

Bucurestenii platesc din banii lor un turneu al Teatrului Excelsior cu concerte programat in toata tara sub pretextul Centenarului Marii Uniri. Suma totala depaseste o jumatate de milion de lei, primul spectacol avand loc deja la Alexandria (Teleorman), desi orasul nu era pe lista initiala.

Spectacolele patriotice platite din bugetul Capitalei vin in contextul in care Gabriela Firea este perceputa de multi drept un potential candidat al PSD la Presedintia Romaniei, semnaleaza jurnalistii de la Recorder.ro.

Conform datelor oficiale postate pe SEAP si prezentate in facsimil de sursa citata, factura pe care o achita primaria condusa de Gabriela Firea se ridica la 570.000 de lei (125.000 de euro). Primul spectacol a avut loc in data de 19 decembrie, la Alexandria, iar in acest an primul show va avea loc la Slatina, peste o saptamana. Asta cu toate ca in comunicatul de lansare a turneului lista oraselor era alta: Bucuresti, Craiova, Sibiu, Alba Iulia, Timisoara, Cluj, Targu Mures, Iasi, Galati, Constanta, Bacau, Baia Mare, Oradea si Brasov.

Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Excelsior, a explicat pentru sursa citata ca nu este nimic neobisnuit ca un teatru sa plece in turneu prin tara. Pentru ca reporterul i-a atras atentia ca la acest turneu nu participa nici macar un actor de la Excelsior, directorul a sustinut: "Nu spune nicaieri ca e obligatoriu cu actorii teatrului. Deci nu este".

De asemenea, cand a fost intrebat daca nu i se pare o suma prea mare cea cheltuita pentru acest turneu care nu are nicio legatura cu institutia pe care o conduce, Adrian Gazdaru a raspuns: "Nu e 570.000, n-are cum sa fie atat. Aveti informatii eronate".

"Eu nu am platit 570.000. N-ati citit cum trebuie", a intarit el, trimitand reporterul sa se uite pe SEAP.

Cand i s-a atras atentia ca pe SEAP scrie limpede ca valoarea totala finala a contractului este de 568.820 de lei, directorul Excelsior a replicat: "Nu este reala! Nu cititi corect".

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) subliniaza ca va sesiza Curtea de Conturi si va cere ca bucurestenii sa isi primeasca banii inapoi.

" (...) Firea nu are, pur si simplu, limite! Dupa ce a distrat bucurestenii cu vreo 150 milioane de euro, acum vrea sa distreze toti romanii. Evident ca legea nu-i permita sa cheltuiasca banii Bucurestenilor pentru servicii culturale (shwouri de valoare discutabila) in Slatina, Alexandria si in alte 13 orase din Romania.

Doamna Primar, (sunteti primar, da?) nu sunteti nici premier (Doamne fereste!) si nici ministru al Culturii ca sa finantati astfel de activitati in tara! Saptamana viitoare voi sesiza Curtea de Conturi. Veti da banii inapoi, va promit asta, chiar de va fi sa-i aduceti de acasa, din Voluntari!", a scris Ciprian Ciucu.

Jurnalistii de la Recorder mai scriu ca Teatrul Excelsior este "una dintre institutiile prin care Primaria Capitalei pompeaza mari sume de bani in diverse evenimente artistice care au o legatura foarte vaga cu ceea ce ar trebui sa fie activitatea unui teatru".

Ei dau si mai multe exemple, aratand si ca in 2017 bugetul teatrului respectiv a crescut de peste doua ori, ajungand la peste 25 de milioane de lei (5,4 milioane de euro).

De exemplu, la finalul anului trecut, conducerea teatrului Excelsior a cheltuit 1.152.000 lei (250.000 de euro) pentru... premierea unor coruri scolare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#turneu Excelsior tara Centenar, #Firea cheltuieli concerte , #primar Bucuresti