Firea spune ca trei milioane de euro pentru Catedrala Neamului "nu e o suma mare" si acuza USB de manipulare

Sambata, 13 August 2016, ora 23:50
17712 citiri
Firea spune ca trei milioane de euro pentru Catedrala Neamului "nu e o suma mare" si acuza USB de manipulare
Foto: Facebook Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a explicat, sambata, de ce a decis alocarea unei sume de circa trei milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului din bugetul primariei generale.

Primaria Capitalei aloca 15 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului - cea mai mare contributie de pana acum

"Trei milioane de euro pare o suma mare, dar nu este o suma mare decat pentru persoanele care nu cunosc bugetul Primariei Capitalei. Am fost dezamagita cand consilierii au spus ca este cea mai mare suma care pleaca spre un obiectiv. Pentru ca am dat 11 milioane de euro pentru investitii necesare la RADET, 12 milioane de euro la RATB, pentru modernizare si investitii in transportul in comun, 11 milioane de euro pentru infrastructura, 20 de milioane de euro pentru spitale, teatre, muzee. Toate acestea doar intr-o luna si jumatate", a spus Gabriela Firea, intr-o emisiune la Antena 3.

Citeste si despre ce spune RADET ca s-a intamplat cu banii de la Primaria Capitalei.

Ea a adaugat ca in cazul deciziei de a aloca peste trei milioane de euro catre Catedrala Mantuirii Neamului trebuie tinut cont ca "nu este vorba doar despre o biserica", pentru ca aceasta catedrala va avea si o dimensiune sociala, una culturala etc prin biblioteca, sala de concerte, cantina pe care le va include. In plus, Firea a dezvaluit ca solicitarea de la Patriarhie a fost de 60 de milioane de lei, dar au fost aprobati 15 milioane de lei.

Primarul general mai crede si ca mesajul transmis de consilierii USB dupa ce a fost luata decizia de alocare a banilor catre Catedrala Neamului este o manipulare.

"Cred ca nu s-a iesit din logica de campanie pentru alegeri si nu putem gandi din punct de vedere al interesului cetatenilor. Adversarii politici ma transforma intr-un primar criticat, dar nu si cetatenii, carora le multumesc", a spus Firea, adaugand ca "mesajul consilierilor USB (...) este o manipulare".

"Trebuie sa intelega (USB - n.r.) ca au intrat in politica, nu mai sunt un ONG care sta pe margine si critica. Chiar daca PMP si PNL sunt in Opozitie, voteaza anumite proiecte pe care le considera importante pentru Capitala, pe cand USB voteaza impotriva la orice decizie. Am propus construirea unei cladiri pentru un teatru alternativ, unde sa joace trupele care acum joaca in sala cu bulina - consilierii USB au votat impotriva. (...) Esti impotriva sustinerii unui club sportiv pentru caiac canoe, impotriva finantarii muzeelor, a catedralei, a teatrului alternativ... La inceputul acestui mandat, USB a spus ca va vota proiectele necesare Capitalei si ceea ce am propus pana acum au fost doar propuneri pentru cetateni. S-au opus chiar si sa numim o piata Radu Beligan", si-a argumentat Gabriela Firea punctul de vedere.

Citeste de ce critica The Guardian decizia interzicerii activitatilor sportive de weekend pe Kiseleff.

Primarul Capitalei a raspuns si acuzatiei ca se ocupa doar de biserici, nu si de spitale, sustinand ca a acerut tuturor managerilor de spitale un inventar cu tot ce este necesar pentru ca spitalele Capitalei din subordinea Primariei "sa arate ca afara, european". Ea a mai spus ca in 2015, au ramas necheltuiti 200 de milioane de euro din bugetul capitalei, bani cu care "se puteau rezolva problemele traficului, ale spitalelor, parcarilor".

Reamintim ca saptamana aceasta, Primaria Capitalei a decis sa aloce 15 milioane de lei pentru Catedrala Neamului (aproximativ 3,3 milioane de euro), pentru continuarea constructiei.

Aceasta este cea mai mare alocare de la bugetul Capitalei de pana acum, potrivit cifrelor prezentate de consilierul general PNL Ciprian Ciucu privind suele alocate pana acum de Primaria Capitalei constructiei catedralei: 2011 - 9.700.000 lei, 2012 - 9.498.875 lei, 2013 - 0 lei, 2014 - 5.000.000 lei, 2015 - 430.000 lei. Aceste sume au fost alocate in mandatele lui Sorin Oprescu. In 2016, Patriarhia a mai primit de la Primaria Capitalei alte 2 milioane de lei, in timpul interimatului lui Razvan Sava, care a spus ca initiativa a apartinut CGMB, potrivit postarii lui Ciucu.

Astfel, alocarile totale se ridica la peste 41,6 milioane de lei, adica peste 9,3 milioane de euro.

Constructia nu a primit insa bani la rectificarea bugetara aprobata miercuri de Guvern, a anuntat ministrul Finantelor, Anca Dragu, care a precizat ca nu au fost prevazuti in mod expres bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Patriarhia a cerut si primariilor de sector cate zece milioane de lei pentru Catedrala Neamului. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in 2011, iar Patriarhia estimeaza ca se vor finaliza in 2017.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gabriela Firea sume Catedrala Neamului, #Firea USB manipulare , #primar Bucuresti