Firea versus Timisoara: E orasul de pe Bega o regiune dezavantajata, cum sustine primarul Capitalei?

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 14:17
21499 citiri
Firea versus Timisoara: E orasul de pe Bega o regiune dezavantajata, cum sustine primarul Capitalei?
Foto: Arhiva Ziare.com

Timisoara a fost desemnata Capitala Culturala Europeana a anului 2021 si a castigat cursa in fata altor orase din Romania, anume Bucuresti, Cluj-Napoca si Baia-Mare. Pentru primarul Capitalei, rezultatul nu a fost o surpriza, in conditiile in care UE "sprijina de obicei regiunile mai dezavantajate". Dar este oare si cazul orasului din vestul tarii?

Castigatorul este ales de un juriu international delegat al Uniunii Europene, in baza proiectelor depuse de fiecare comunitate in parte.

Timisoara a candidat sub sloganul "Lumineaza orasul prin tine!", iar programul sau cultural a fost structurat sub forma unei calatorii, cu "statii-program/proiect" si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni si locuri.

In 2021 vor mai fi doua orase care vor imparti titlul de Capitala Culturala Europeana, din Serbia sau Muntenegru, respectiv Grecia.

Dar cum au stat lucrurile in cadrul competitiei interne?

Ei bine, primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca se astepta ca Bucurestiul sa nu iasa invingator in aceasta cursa. Motivul invocat de ea? UE pare sa sustina regiunile mai dezavantajate.

"Am fost de la inceput constienta ca Bucurestiul nu are prima sansa in aceasta competitie pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021. Daca va uitati la orasele care au purtat acest titlul in ultimul deceniu, dar si mai in spate, veti vedea ca foarte putine dintre castigatoare erau si capitale administrative in statele pe care le reprezentau", arata primarul Gabriela Firea, care a felicitat echipa din Timisoara pentru victorie.

Citeste aici intreaga declaratie a edilului

"Evident, strategia Uniunii Europene in aceasta chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate sa intre in circuitul cultural european. Deci era evident ca prima optiune a celor care analizeaza astfel de dosare e spre orasele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucurestiul in ceea ce priveste infrastructura, programele culturale sau pontentialul turistic", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Intr-adevar, capitalele au castigat destul de rar acest titlu, printre putinele exemple numarandu-se Atena, Paris, Berlin si Madrid.

In schimb, pe lista nu s-au aflat pana acum Londra, Roma, Viena sau Budapesta. Si cel putin pana in 2021, nici Bucurestiul nu se va bucura de prestigioasa distinctie.

Titlul de Capitala Europeana a Culturii e acordat, totusi, unor orase importante. De exemplu, in 2016, acesta e detinut de San Sebastian (Spania) si Wroclaw (Polonia).

Dar Timisoara face parte dintr-o regiune mai dezavantajate, asa cum sustine Gabriela Firea? Nici pe departe. Daca ne luam dupa datele statistice privind evolutia economiei, un alt candidat ar fi fost mai potrivit sa castige tinand cont de acest criteriu enuntat de edilul Capitalei, anume Baia-Mare, resedinta judetului Maramures.

Timisoara a mai "suflat" un titlu prestigios Capitalei

In ultimii ani, orasul din vestul tarii a inregistrat o dezvoltare economica semnificativa, iar cel putin dintr-un punct de vedere se afla peste Bucuresti.

Ne referim la faptul ca Timisoara a fost desemnat, la inceputul anului, drept cel mai bun loc din Romania pentru a face afaceri de catre revista Forbes. Pe locul al doilea s-a aflat Cluj-Napoca, in timp ce Capitala a luat medalia de bronz.

"Topul se refera la cele 40 de orase din Romania si tine cont de indicatori economici seriosi. Si in acest an primim acest titlu. Pe primul loc este Timisoara (...). In Timisoara merg bine nu numai afacerile din domeniile IT si automotive, ci si alte industrii, prin prisma cifrei de afaceri realizate de companiile respective, dar si a valorii adaugate cu care acestea opereaza", a afirmat in februarie primarul Nicolae Robu, intr-o conferinta de presa.

Criteriile luate in calcul pentru intocmirea clasamentului au fost:

  • Produsul intern brut pe judet,
  • PIB-ul pe cap de locuitor,
  • societatile comerciale cu capital strain,
  • castigul salarial,
  • somajul,
  • numarul intreprinderilor active,
  • infrastructura rutiera,
  • infrastructura feroviara,
  • stocul de locuinte,
  • unitatile de invatamant.

In Timisoara, cele mai puternice trei companii sunt de utilitati: curent, termoficare si apa.

Pe primul loc se afla Enel Distributie Banat S.A, al carui actionar majoritar este Enel Investment Holding BV (Olanda). Ceilalti actionari sunt Electrica S.A. si Fondul Proprietatea. A doua cea mai puternica firma din judetul Timis este detinuta de Municipiul Timisoara - Colterm S.A., cu activitati in furnizarea de abur si aer conditionat (incalzirea locuintelor) -, in timp ce pe pozitia a treia se situeaza o alta companie controlata de autoritati: Aquatim S.A. (captarea, tratarea si distributia apei).

In afara de utilitati, mari angajatori sunt in domeniul IT si auto.

Comparatia pe PIB/cap de locuitor

Datele statistice arata ca Bucurestiul este cea mai dezvoltata regiune a tarii, din punct de vedere economic, insa judetul Timis ii cam sufla in ceafa.

Potrivit estimarilor publicate de Comisia Nationala de Prognoza, in 2015 produsul intern brut/locuitor - un indicator al bunastarii locuitorilor - a fost de 20.873 de euro in Capitala.

Pe locul al doilea se afla judetul Constanta (11.212 euro/locuitor), care e urmat de Timis (10.601 euro/locuitor). Clujul, Ilfovul si Brasovul completeaza clasamentul.

Deci Timisoara face parte din elita tarii noastre, din acest punct de vedere.

Daca vorbim, totusi, de zone mai putin avantajate, am putea spune ca Baia Mare s-ar fi incadrat mai bine la aceasta descriere decat Timisoara, caci judetul Maramures sta mai prost la capitolul dezvoltare economica, avand in vedere ca anul trecut a inregistrat un PIB/cap de locuitor de doar 5.491 de euro, adica jumatate cat Timis si de 4 ori mai putin ca Bucurestiul.

Comparatia pe somaj si salarii

Datele Comisiei Nationale de Prognoza mai arata ca judetul Timis a avut in 2015 o rata a somajului de 1,3%. Comparativ, in Bucuresti, indicele a fost mai mare, de 2%, iar in Maramures a ajuns la 3,5%.

In schimb, in Capitala lefurile sunt mai mari. Castigul salarial mediu net anul trecut a fost aici de 2.441 de lei, fata de 2.002 de lei in judetul Timis si de doar 1.412 de lei in Maramures.

Firea apara proiectele culturale ale Capitalei

In ciuda faptului ca Bucurestiul nu a castigat prestigiosul titlu, edilul Gabriela Firea a aparat proiectele culturale ale Capitalei.

Primarul a precizat ca, atunci cand candideaza la titlul de Capitala Europeana a Culturii, fiecare oras participant isi construieste o strategie culturala pe termen lung, planifica activitati culturale pentru locuitori si face actiuni concrete pentru sprijinirea diversitatii culturale.

Iar Bucurestiul deja a facut acest lucru.

"Avem o strategie culturala, ceea ce nu aveam inainte. Avem un program coerent de activitati culturale, ceea ce nu aveam inainte, avem o viziune mult mai clara de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetateni, de a stimula activitatile culturale si de a dezvolta infrastructura culturala in cartiere, nu doar in zona centrala. Toate acestea sunt acumulari care ne raman dupa aceasta competitie.

Prin urmare, chiar daca nu am luat titlul de Capitala Culturala Europeana, consider ca bucurestenii sunt castigatori, pentru ca ei au castigat tot ce am facut pana acum in acest proiect. Nu ne vom opri aici. Am anuntat deja ca voi creste bugetul alocat de Primaria Generala pentru activitatile culturale si veti vedea ca roadele muncii noastre in aceasata candidatura se vor vedea foarte curand", a punctat Firea.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#economie Timisoara, #comparatie economie Bucuresti Timisoara , #primar Bucuresti