Firea vrea sa dea 150 de lei pentru fiecare donare de sange din Bucuresti

Miercuri, 09 August 2017, ora 10:38
14604 citiri
Firea vrea sa dea 150 de lei pentru fiecare donare de sange din Bucuresti
Foto: Facebook/Sange din sangele tau

Avand in vedere criza de sange cu care se confrunta Centrul de Transfuzii din Bucuresti, primarul Gabriela Firea a anuntat, miercuri dimineata, ca are de gand sa ofere 150 de lei pentru fiecare donator de sange din Capitala.

Firea a spus ca, la urmatoarea sedinta de Consiliu General al Capitalei, va propune "initiativa ca toti cei care doneaza sange sa primeasca 150 de lei in tichete de masa si posibilitatea de a participa pe baza cardului de donator la toate evenimentele educative si culturale ale Capitalei sau unde primaria este partener".

In plus, Firea a anuntat ca va pune la dispozitia Ministerului Sanatatii un teren in curtea Spitalului Filantropia pentru a se face un nou centru de transfuzii, avand in vedere ca acum acesta functioneaza intr-o cladire cu bulina rosie:

"Am primit rugamintea de la doamna director al Centrului de Transfuzii din Bucuresti de a pune la dispozitie un teren cu suprafata de aproximativ 2.000 de metri de patrati pentru a se construi un nou centru de transfuzii, pentru ca acesta functioneaza acum intr-o cladire cu bulina rosie.

Anunt astazi rezolvarea si acestei situatii, iar in curtea Spitalului Filantropia, unde acum se afla o cladire in ruina, noi vom pune la dispozitie aceasta suprafata de teren Ministerului Sanatatii, in scopul realizarii noului centru de transfuzii al Capitalei".

Firea a participat azi la lansarea campaniei "O picatura de sange poate salva o viata", organizata de Primaria Capitalei prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) si Centrul de Tineret al Municipiului Bucuresti.

La finalul evenimentului, mai multi voluntari de la Centrul de Tineret si de la ASSMB au plecat cu un autobuz pus la dispozitie de RATB pentru a dona sange la Centrul de Transfuzie Sanguina, transmite News.ro.

Urmeaza ca joi sa doneze angajati de la RADET, iar vineri, de la RATB.

Ce primesc in prezent toti donatorii de sange din Romania

Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

- 7 tichete de masa de masa a cate 9,57 lei fiecare

- o zi libera de la locul de munca sau de la scoala/facultate

- abonament de o luna cu reducere de 50% pentru transportul in comun

Iata si alte drepturi de care se bucura donatorii de sange

Foarte important!

Intervalul minim intre donarile de sange este de 8 saptamani.

Numarul de donari nu trebuie sa depaseasca 3 donari/an la femei si 4-5 donari/an la barbati.

In plus, exista niste conditii legate de varsta, greutate si starea de sanatate pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a deveni donator de sange.

Afla totul despre cum si unde poti sa donezi sange

Criza de sange din cauza caniculei

Temperaturile caniculare din ultimele zile au lasat centrele de trasfuzii fara sange. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii din Bucuresti, a declarat, luni, ca numarul donatorilor din ultimele zile s-a diminuat, astfel ca spitalele au amanat unele operatii programate.

"Avem o criza de sange din cauza acestei canicule, care nu se mai termina de doua saptamani si a rasturnat toate previziunile si asteptarile noastre si nu mai facem fata cererii spitalelor.

Saptamana trecuta am avut in jur de 130-150 de pungi recoltate intr-o zi, ceea ce inseamna foarte putin, in conditiile in care noi recoltam 250 de unitati, am ajuns aproape la jumatate", a spus Doina Gosa, pentru Mediafax.

"Este o situatie extrem de dificil de gestionat. Apelam la alte centre de transfuzii, in primul rand la cele din jur, dar si ele se confrunta cu aceleasi probleme, astfel, am ajuns pana la Oradea sa cerem sange.

Cererea spitalelelor este la fel de mare, ne straduim sa asiguram, in primul rand, necesarul pentru situatiile de urgente, pentru ca sunt cele mai importante, iar operatiile programate mai asteapta, medicii fiind constransi sa le amane", a adaugat Doina Gosa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Firea bani donatori sange , #primar Bucuresti