Fotografia zilei: Actorul Emil Hossu, "Episcopul" Primariei Capitalei UPDATE

Vineri, 18 Mai 2018, ora 20:15
10394 citiri
Fotografia zilei: Actorul Emil Hossu, "Episcopul" Primariei Capitalei UPDATE
Foto: Wikipedia

O eroare comisa de un lant intreg de ignoranti si indiferenti din subordinea Primariei Capitalei starneste indignare, dar si hohote de ras pe retelele de socializare.

In centrul atentiei a intrat un afis imens dedicat Centenarului si amplasat in Piata Universitatii, afis pe care numele episcopului Iuliu Hossu, cel care a citit Proclamatia de la Alba Iulia, este confundat cu cel al actorului Emil Hossu.

UPDATE 18:00 - Primaria Capitalei informeaza printr-un comunicat de presa ca greseala va fi remediata.

"In cursul zilei de astazi, 18 mai 2018, ultima zi in care expozitia mai poate fi vizitata in Pasajul Universitatii, a fost semnalata o regretabila greseala de tehnoredactare, Episcopul Iuliu Hossu fiind numit eronat, intr-unul dintre textele de prezentare, 'Emil Hossu'. Aceasta eroare este una de editare grafica si tehnoredactare, care va fi corectata in itinerarile viitoare ale expozitiei, prin refacerea panoului.

(...) Facem precizarea ca in materialul video ce insoteste expozitia, care ruleaza pe plasmele din Pasajul Universitatii, numele Episcopului Iuliu Hossu apare scris corect, de fiecare data cand este precizat", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com vineri dupa amiaza.

Expozitia "Arhitectura Centenarului", dedicata Centenarului Marii Uniri, a avut vernisajul pe 4 mai, iar episodul jenant a fost semnalat mai intai de Ion Andrei Gherasim, presedintele Fundatiei Corneliu Coposu.

"Expozitia dedicata personalitatilor care au contribuit la Marea Unire, aflata in pasajul de la Universitate, la kilometrul 0, ofera un exemplu de ignoranta, de bataie de joc si de lipsa totala de discernamant din partea autoritatilor locale!

Este inadmisibil ca episcopul Iuliu Hossu, cel care a citit Proclamatia de la Alba-Iulia, sa fie botezat....'Emil Hossu' dupa cum vedeti in fotografia de mai jos.! (...) ", a scris Ion Andrei Gherasim joi pe Facebook.

Imaginea controversata este expusa in cadrul expozitiei "Arhitectura Centenarului", organizata de Creart, institutie aflata in subordinea Primariei Capitalei si condusa de Nicoleta Claudia Popa.

Eroarea grosolana i-a atras atentia si lui Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care s-a dus sa vada cu ochii lui afisul.

"Trebuie scos in evidenta rolul central al Bisericii Greco-Catolice in faurirea Marii Uniri de la 1918. Se pare ca este un pic neglijat rolul ei la ceas aniversar. Iar atunci cand este amintit ar trebui evitate astfel de erori. Episcopul greco-catolic IULIU (si nu Emil) Hossu a citit Declaratia Unirii.

Am vazut semnalata aceasta eroare pe Facebook si am venit in Pasajul Universitatii sa ma conving personal. Exista un material video aici in pasaj care ii mentioneaza corect numele", a scris Francisc Dobos pe Facebook.

Comentatorii nu au ratat prilejul sa sublinieze ridicolul situatiei. Iata cateva dintre postari:

Manfred Wolff: Ca de an centenar... incompetenta, nepasarea, lipsa educatiei, plus nationalismul extrem au ajuns la cote inalte in tara asta...

Bogdan Sangeorzan: Episcopul greco-catolic a pus umarul la infaptuirea Marii Uniri, iar altii (incompetenti) nu le stiu scrie nici macar numele.... atitudini si gesturi comuniste.

Nicolae Prelipceanu: De ce nu Bogdan Hossu (lider sindical - n.red.), probabil si el o ruda indepartata?

Catalin Diaconu: Probabil ca se gandeau la Emil Hossu-Longin (un jurnalist - n.red.)

Unul dintre internauti s-a implicat personal si a cerut Primariei Capitalei sa remedieze de urgenta situatia:

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#afis Iuliu Emil Hossu Centenar , #primar Bucuresti