Gabriela Firea, vedeta pasajului subteran

Marti, 25 Iulie 2017, ora 08:04
9755 citiri
Gabriela Firea, vedeta pasajului subteran

O crasa impolitete si o scandaloasa lipsa de fairplay s-au consumat duminica dimineata, cu ocazia terminarii lucrarilor din pasajul rutier subteran Piata Sudului, lucrari care de fapt nici macar nu sunt terminate.

Mai sunt de facut finisaje, la trei pasaje pietonale lipsesc placutele care sa indice unde duc, al patrulea pasaj, care face legatura cu statia de tramvai si de metrou, nu este terminat, trotuarele nu sunt gata, iar tramvaiele nu circula inca la suprafata.

Doamna primar general ne asigura ca in septembrie, odata cu inceperea anului scolar, se vor rezolva toate. N-am motive sa ma indoiesc, dar ma intreb, oare cum se va marca atunci momentul respectiv: va veni din nou primaria cu alta foarfeca si alta panglica, plus primarul cu diagonala tricolora, plus cel de sector, pentru a reinaugura ceea ce fusese deja inaugurat?

In opinia mea, graba cu care s-a facut inaugurarea unei lucrari neterminate este specifica festivismului PSD si imi aduce aminte de grandiosul miting de pe National Arena, cand acelasi partid jubila asteptata victorie a lui Ponta la prezidentialele pierdute dupa numai o luna, in confruntarea cu Klaus Iohannis.

Dar grotescul spectacolului oferit de doamna Firea n-ar fi fost complet, daca la acest eveniment nu s-ar fi adunat "spontan" niste oameni, ca sa ovationeze zgomotos: Fi-rea! Fi-rea! Fi-rea! Ura!

N-a ovationat nimeni numele constructorilor care au dus greul lucrarilor, nici numele proiectantului caruia ii apartine conceptul lucrarii, nici al celor care au elaborat studiile preliminare. Firea, Firea si iar Firea. Nu e jenant, e penibil.

Si cand te gandesti ca intreaga tevatura este pentru un simplu nod rutier, asa cum exista in mai toate capitalele europene, unde ma indoiesc ca receptia se face cu panglici, foarfeci si cu urale. Cel mult se da la o parte vechea placuta pe care scria "santier in lucru, trecerea interzisa" si se pun alte indicatoare, cu directiile de mers.

Izul politicianist al spectacolului de opereta oferit de primarie lasa impresia ca doamna Firea se zbate sa iasa personal in prim plan, in dorinta expresa de a deveni vedeta pasajului subteran, ca si cum toate meritele pentru aceasta lucrare i s-ar datora numai dumneaei, ca si cum dansa n-ar fi sosit la spartul targului, dupa ce lucrarile fusesera demult proiectate, aprobate si chiar executate pana la o anumita faza.

Pentru cine nu cunoaste, imi permit sa explic ca munca grea a primariei, ca beneficiar de investitii, nu este in timpul executiei lucrarilor, unde greul cade pe umerii constructorului, ci in timpul pregatirii lor: studii preliminare, proiectare, avizarea si aprobarea proiectelor, obtinerea documentatiilor cu infrastructura existenta (a caror lipsa a intarziat mult executia), finantarea. Cand a sosit dumneaei la Primaria Capitalei, majoritatea acestora erau executate.

Toata stima pentru implicarea doamnei primar general pe ultima suta de metri, dar pretentia de a-si aroga singura toate meritele mi se pare autocratica si vecina cu megalomania.

In opinia mea, taierea panglicii tricolore la inaugurarea solemna a unui pasaj inca neterminat si prin care - nu stiu de ce - se circula inca greoi este numai un exercitiu de imagine al unei persoane despre care deduc ca vrea sa impresioneze publicul pentru o eventuala candidatura la viitoarele alegeri prezidentiale.

Corect ar fi fost ca taierea panglicii sa se fi facut la terminarea tuturor lucrarilor, cand vom avea prilejul sa constatam cu adevarat in ce masura s-a fluidizat traficul, inclusiv cel al tramvaielor.

Dar, indiferent de momentul receptiei, un minim fairplay si o politete, cu care se vede ca Primaria Generala nu prea este obisnuita, ar insemna ca, la o asemenea festivitate de punere in functiune, sa nu se protapeasca in fata actualul primar general si actualul primar de sector, trecand cu vederea stradaniile celor care au dus pe umeri greul muncii de beneficiar de investitii.

Mi se pare o impietate faptul ca n-au fost invitati la ceremonie - ca sa nu spun ca au fost acoliti - cei care au dus pe umerii lor greul investitiei la inceputul ei: fostul primar general Sorin Oprescu, fostul interimar Stefanel Dan Marin, un alt fost interimar, Ioan-Razvan Sava, precum si primarii de sector respectivi.

Fara initiativa si eforturile predecesorilor, poate n-am fi avut astazi pasaj, nici n-am fi avut ce inaugura, nici panglica, nici foarfeca si nici n-ar avea ce striga aplaudacii adusi sa ovationeze, ca la meci: Fi-rea! Fi-rea! Fi-rea!.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pasaj rutier subteran Piata Sudului, #Firea inaugurare pasaj , #primar Bucuresti