Inca o amanare pentru finalizarea pasajului de la Piata Sudului. Firea cheama Curtea de Conturi

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 17:49
4441 citiri
Inca o amanare pentru finalizarea pasajului de la Piata Sudului. Firea cheama Curtea de Conturi
Foto: Ziare.com

Noul termen dat de constructor pentru finalizarea pasajului de la Piata Sudului este aprilie 2017, dupa ce in urma cu trei saptamani era martie anul viitor.

Constructorul a dat insa acest termen numai pentru situatia in care va primi la timp de la Primarie banii pentru costul lucrarii, dar in prezent sunt multe cheltuieli pe care Primaria nu le poate deconta.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca acest contract incheiat cu asocierea Astaldi - Euroconstruct pentru constructia pasajului de la Piata Sudului ar trebui dat la exemple "asa nu".

Potrivit edilului, contractul nu a tinut cont de realitatea din teren, astfel ca au aparut foarte multe cheltuieli indirecte, pe care PMB nu le poate achita constructorului. Cheltuielile indirecte au ajuns la 59%, insa ele nu pot depasi 10% din valoarea contractului, explica Firea la inceputul acestei luni.

Pentru ca sunt restante la plata din luna martie, constructorul a incetinit ritmul lucrarilor, a mai spus Firea.

Noul termen asumat de constructor pentru finalizarea lucrarilor la pasaj, realizate in prezent in proportie de 59%, este aprilie 2017.

Firea a spus ca PMB a primit asigurari ca lucrarile se incheie pana la acest termen daca va fi asigurata decontarea cheltuielilor conform contractului. Insa cheltuielile indirecte sunt in litigiu.

In plus, Firea a solicitat Curtii de Conturi un audit privind acest proiect si a constituit un grup de lucru pentru a gasi solutia legala la problema cheltuielilor indirecte. Pana atunci, ea a transmis constructorului "rugamintea sa renunte" la sumele pe care nu le poate justifica.

Lucrarile la pasajul de la Piata Sudului au inceput in mai 2014 si trebuiau sa se incheie pana la sfarsitul anului 2015.

Costul proiectului este de 127 de milioane de lei, din care cea mai mare parte trebuia acoperita din fonduri europene. Insa proiectul nu a mai beneficiat de bani europeni din moment ce nu a fost finalizat nici pana in decembrie 2015, nici la noul termen de 30 iunie 2016.

PMB a anuntat la inceputul lunii ca Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrarilor la toate obiectivele din Capitala realizate cu fonduri europene, care ar fi trebuit sa fie terminate la data de 30 iunie. Pasajul de la Piata Sudului trebuie finalizat pana la sfarsitul anului 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pasaj Piata Sudului termen , #primar Bucuresti