Logoul futurist al doamnei Firea

Sambata, 06 Mai 2017, ora 15:31
6189 citiri
Logoul futurist al doamnei Firea

Intr-un moment cand circulatia in Capitala este inca infernala, cand te faci ciuciulete in statie asteptand un amarat de tramvai, cand in Pasajul Sudului s-a pornit circulatia cu chiu cu vai si numai pe un singur fir, cand in subsolurile blocurilor colcaie gandacii si misuna sobolanii, doamna primar general a socotit ca prioritatea bucuresteanului este sa aiba un logo al lui.

Nu contest ca unei capitale ca Bucurestiul ii prinde bine sa fie identificata printr-un logo reprezentativ, asa cum au mai toate marile orase europene, dar flerul imi spune ca urgenta s-a impus din motive pe care nu le stim si poate nu le vom afla niciodata.

Altfel nu vad de ce nu ne spune primaria, macar cu aceasta ocazie, ce a facut cu un plan mai vechi, de prin 2012, cand a platit 100.000 euro (de vreo noua ori cat premiul pentru logo), contravaloarea unui "city brand" si a unui "Manual de Identitate Vizuala a Primariei Municipiului Bucuresti".

Acum se pare ca, in afara de city brand si de manual, ne trebuie si un logo. Ce pot sa zic? Sa fie primit!

Cum spune si zicala: alti bani, alta distractie! Dar problema nu este daca avem sau nu nevoie de acest logo. Problema e ca ne-am cam facut de bacanie cu o comisie de 9 membri, care n-a putut observa plagiatul din prima varianta si ca aceeasi comisie n-a catadixit sa ne explice pe ce criterii a judecat si a apreciat, cand a premiat-o pe cea de a doua.

Nu de alta, dar liniile geometrice, foarte asemanatoare cu cele pe care le desenam in facultate la temele de geometrie descriptiva, imi amintesc ori de ceva tehnic, ori de arta futurista, interesanta dar greu de inteles daca nu esti in specialitate.

Pe de alta parte, am atata respect pentru personalitatile din mediul academic, universitar si nu numai, care sunt incluse in comisie, incat nu-mi permit sa fac nicio apreciere privind calitatea estetica a logo-ului premiat in "turul doi", ca sa zic asa.

Pot spune numai ca eu, ca nespecialist in estetica, dar posesor al unei licente universitare intr-un domeniu oarecare, n-am reusit sa identific in grafica lucrarii nici macar unul din cele patru simboluri care ar trebui "sa sara in ochi" imediat, ca sa poti face legatura dintre Bucuresti si imaginea sa reprezentata.

Este legatura care apare singura atunci cand iti amintesti de turnul Eiffel cand te gandesti la Paris, de Big Ben cand te referi la Londra sau de Poarta Brandenburg, cand e vorba de Berlin.

In opinia mea, daca nu faci legatura, daca nu-ti sar simbolurile in ochi, degeaba premiezi o lucrare geniala, care se adeseaza unui public capabil s-o confunde cu capodoperile futuriste din galerii.

Sa ma tai si n-am sa inteleg unde e Ateneul Roman, unde Arena Nationala, Palatul CEC sau Arcul de Triumf.

Nu sunt singurul. Oameni din presa au simtit acelasi lucru, iar unul dintre ei a imaginat acea coperta de carte, intitulata "curs elementar de geometrie descriptiva". In opinia mea, doamna Gabriela Firea, ca jurnalist profesionist cu experienta, trebuia sa observe ca asa-zisa coperta de carte nu este decat un pamflet - chiar unul foarte reusit - cu care un gazetar talentat si-a exprimat aprecierea sa privind lucrarea premiata.

Pamflete au fost multe in istorie si unele au deranjat intr-atata, incat autorii au suferit consecinte grele. Pastrand proportiile, imi vine in minte cazul celebru al scriitorului francez Emile Zola, care in pamfletul J'accuse!, publicat in 1898, a fost judecat si gasit vinovat de calomnie la adresa guvernului. Ca sa nu fie incarcerat, a trebuit sa fuga din tara.

Am ramas insa uluit cand am vazut ca doamna Gabriela Firea da vina pe presa, cum ca isi permite un atac deliberat la adresa primariei. Oare confunda pamfletul cu falsul?

In pamflet, chiar daca n-ai dreptate, tot nu poti fi judecat, numai pentru faptul ca ai avut o parere si ti-ai exprimat-o.

Hodoronc-tronc, doamna primar general ameninta jurnalistul cu tribunalul: "Coperta cursului de geometrie descriptiva din 1959 pe care ar aparea exact imaginea logo-ului ales de juriul concursului este un fals grosolan. Consideram ca acesta este un atac deliberat la credibilitatea si la imaginea Primariei Capitalei si ne rezervam dreptul de a-i actiona in justitie pe cei care au declansat si raspandit aceasta manipulare grosolana".

Sper cu toata sinceritatea ca aceste cuvinte nu le-a scris doamna Gabriela Firea. Mai curand, le-o fi scris vreun functionar din primarie, cam troglodit zic eu, unul care nu stie cu ce se mananca literatura.

Asta sper, sa fie opera unuia de la biroul de presa, care ca sa se dea mare in fata sefei sale cum ca a descoperit un fals grosolan, i-a servit textul doamnei Gabriela Firea, iar dansa a semnat ca primarul!

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Primaria Capitalei, #Primaria Capitalei Gabrfiela Firea, #Gabriela Firea primar general, #Ateneul Roman, #Arena Nationala, #Palatul CEC, #Arcul de Triumf, #Turnul Eiffel , #primar Bucuresti