Lungul drum de la primarul Pake Protopopescu la doamna Firea

Marti, 18 Iulie 2017, ora 11:39
6488 citiri
Lungul drum de la primarul Pake Protopopescu la doamna Firea

Aflu ca doamna primar general simte nevoia sa inzestreze Capitala cu noi palate administrative, in loc sa propuna - de exemplu - o intrebuintare mai eficienta a monumentului deja construit de fostul faron al Romaniei, unde ar fi loc berechet pentru incomparabil mai multa activitate decat cea a Parlamentului.

Dar nu e doamna Firea omul care sa-si aprinda paie in cap cu cei asezati in cele mai confortabile fotolii din tara.

Ca urmare, a si pus la cale aprobarea unui complex care sa cuprinda spatii administrative, birouri, un centru pentru afaceri, parcari, zona verde, investitii culturale si de agrement. Pe scurt, tot un fel de Casa Poporului, dar ceva mai mica.

Nu mica de tot, pentru ca se prevad amenajari in peste 10 hectare de teren, cat o mosioara frumusica, asezata in zona Unirii si din care presa sustine ca municipalitatea a cumparat deja aproape jumatate.

In opinia mea, asta nu este lux pe banii nostri, este chiar jaf. Inteleg, daca ar fi fost o necesitate stringenta, ceva despre care stiam deja demult ca ne arde buza, ceva fara de care ne imbolnavim imediat de rujeola sau ramanem fara medicamente, fara scoli si fara spitale.

Dar nu e cazul. Pana mai ieri nici n-am stiut ca ne lipsesc "spatii administrative", "birouri" sau "centre de afaceri", de care avem atata nevoie.

Chiar modul general de intitulare "birouri" imi sugereaza ca e ceva putred in Danemarca, pentru ca nu dai de-a azvarlita cu milioanele ca sa-ti construiesti niste spatii administrative (care sunt si ele tot birouri!!!).

Cred ca aceste denumiri generice ascund adevaratul scop al investitiei. N-am de unde sti daca Primaria si-a pus in cap sa infiinteze institutii noi, sa le mute pe cele vechi in spatii mai aratoase sau doar sa construiasca ceva, orice ar fi, pentru ca se stie, atunci cand construiesti, platesti si incasezi - deci umbli la stupul cu miere.

Iar proverbul spune ca nu poti sa umbli pe langa stup fara sa te lingi pe degete.

Mi-am pus si problema daca nu cumva asa e moda. Adica, daca nu cumva o veche traditie obliga primarii sa faca palate administrative, ca sa se fandoseasca posteritatea cu asta.

Sa fim seriosi! Palatul CEC, Palatul Postelor (astazi muzeul de istorie), Ateneul Roman, Palatul Ministerului Agriculturii, toate sunt construite de guverne, nu de primariile orasului.

O privire in istoria Bucurestilor arata ca primarii de vaza din trecut aveau cu totul alte preocupari decat politicianista Gabriela Firea. Dau numai cateva exemple, dar ele sunt mai multe.

Functia de primar a fost infiintata in anul 1864, cand fotoliul l-a ocupat Barbu Vladoianu. Ne-a ramas in amintire prin faptul ca a desfiintat morile de apa si a inceput canalizarea raului Dambovita, a pavat strazile principale, a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai. Erau realizari frumoase pentru acele vremuri.

Dupa anul 1880, la initiativa primarului Dimitrie Cariagdi, s-a sistematizat cea mai mare parte a traseului Dambovitei si s-au repavat principalele strazi cu piatra cubica.

Intre anii 1888-1891, celebrul primar Pake Protopopescu a extins liniile de tramvai, a construit doua principale bulevarde pe axele nord-sud si est-vest, precum si 28 de scoli, morga, un azil de noapte cu 40 de locuri, serviciul gratuit pentru transportat cu trasura bolnavii la spital (Salvarea), a introdus iluminatul electric pe bulevardul principal si a amenajat Cismigiul.

Tramvaiul electric, inaugurat in 1884, l-a facut si el celebru pe primarul Nicolae Filipescu.

Este interesant si primarul Dem I. Robescu, initiatorul primelor stranduri, menite sa impiedice scaldatul in rau si, implicit, infectarea acestuia. De asemenea, Robescu a initiat infiintarea de adaposturi pentru cei fara locuinta, ceainarii si primele cantine, pentru cei fara veniuri.

Niciun primar n-a intrat in istorie pentru ca ar fi dotat Capitala cu birouri sau spatii administrative, niste formule care, in opinia mea, nici nu stim ce mascheaza de fapt.

Este evident ca primaria de astazi are un excedent bugetar si cauta pretexte pentru cheltuirea banilor. Nu ma pricep in probleme de procedura financiara, dar pot sa ma intreb: Daca tot n-are ce face cu banii nostri, n-ar fi fost mai util sa caute un procedeu pentru a ajuta bugetul de stat, aflat intr-o situatie jalnica din cauza aceluiasi partid care a propulsat-o si pe doamna Firea la primarie?

Oricum, mi se pare cel putin rusinos faptul ca, in timp ce sub carmuirea primarului Dem I. Robescu se construiau cantine, ceainarii si adaposturi, sub carmuirea primarului Firea oamenii strazii inca mai dorm in canale, iar noi construim alte palate pentru ca nu ne ajung cele pe care le avem.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Firea primar Bucuresti palat administrativ, #Firea investitie Bucuresti birouri , #primar Bucuresti