Mos Teaca de la Primarie

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:39
4151 citiri
Mos Teaca de la Primarie

Nu cred ca este in stare cineva sa sintetizeze exhaustiv programul electoral de anul trecut al candidatei la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, sau angajamentele din campanie si sa le puna fata in fata cu ce a realizat pana in prezent.

Nici eu nu ma incumet, dar mi-am permis sa ma refer la cateva, atat cat sa ilustrez distanta uriasa de la vorbe la fapte, respectiv de la ce a sperat bucuresteanul si pana la ce a vazut cu ochii lui. Ma marginesc la cateva exemple:

Promisiune. "Voi face revolutie in materie de trafic in Capitala. Am foarte multe solutii care vor descongestiona traficul" (declaratie televizata iunie 2016)

Stadiul actual. Vorba rusului: kakaia revolutia, kakaia solutia? Traficul este si mai insuportabil, iar ideile pe care le avea atunci dumneaei in minte nu si-au facut nici astazi aparitia. Vorba francezului: merde!

O singura idee am vazut-o asta primavara, cand primaria generala a blocat traficul in tot nordul Capitalei, vrand sa introduca circulatia pe banda unica pentru transportul in comun, dar a renuntat dupa cateva ore. Vorba turcului: halal!

Dna primar general a promis ca va cerceta cum fac nemtii, italienii si francezii sa functioneze perfect sistemul la Berlin, Roma si Paris. Daca cerceteaza si la Bucuresti, poate vedea ca functioneaza perfect si la romani (bd Dacia, bd Regina Elisabeta etc), introdus de alti primari generali. Vorba romanului: misto!

Promisiune: "In jumatate de an se va vedea ca se vor schimba lucrurile in Bucuresti (in trafic - n.red.). Intr-o jumatate de an se va circula mult mai usor In Bucuresti. Sunt solutii identificate" (declaratie iunie 2016).

Stadiul actual: Au trecut trei jumatati de an, dar se circula mai greu, nu mai usor. Si nu vad sperante nici in urmatoarele jumatati de an ale mandatului de primar.

Promisiune: (cu privire la urbanism - n.red.): "vor fi clarificate zonele de conflict, neclare si interpretabile". (pag 8 din program)

Stadiul actual. Zona cu cel mai fierbinte conflict din Bucuresti este cea din apropierea catedralei catolice Sfantul Iosif, unde tribunalul a decis dezafectarea unei constructii cu 17 etaje, iar primaria nici nu emite autorizatia de demolare, nici nu ofera o solutie tehnica pentru respectarea sentintei judecatoresti, definitiva si executorie. Iar dna primar general a intrat in conflict direct cu arhidiaceza romano-catolica. Neclarificat nimic.

Iar timpul nu asteapta: este prevazuta vizita in Romania a inaltului pontif de la Vatican. Ar fi jenant sa asiste la conflictul dintre primarie si institutia bisericeaca.

Promisiue: "Spatiul public (al Capitalei - n.red.) va fi confortabil din punctul de vedere al calitatii aerului, al confortului acustic, luminos si termic. In spatiile strabatute de vant, vor fi amplasate paravane de reducere la minimum a disconfortului" (program, pag 10).

Stadiul actual: Ati vazut un bla-bla-bla mai perfect? Nu stiu daca pe bd Magheru sau pe sos Mihai Bravu s-a imbunatatit confortul acustic, luminos si termic, inclusiv calitatea aerului.

Dar ma indoiedsc ca exista in Bucuresti vreo strada unde s-a redus disconfortul produs de vant, datorita paravanelor instalate de primarie.

Promosiune: "PMB va oferi sprijin unei structuri de economie sociala al carei obiectiv va fi promovarea Bucurestiului stradal si patrimonial prin servicii de ghid turistic realizate de persoane fara adapost, recuperate de pe strazile Bucurestiului si reintegrate social" (program pag 22)

Stadiul actual: Intentia e nobila, dar daca s-ar fi promovat pana acuma un singur om al strazii ca ghid, urla presa, se lauda primaria, se fandoseau toti primarii. In opinia mea, dna Firea n-a vazut un asemenea om in carne si oase.

Promisiune: "...as dori sa se incheie de urgenta lucrarile la metroul din Drumul Taberei".

Stadiul actual: "De urgenta" mi se pare un termen vag. De altfel, promisiunile dnei Firea sunt in contul altuia, intrucat metroul nu-l patroneaza primaria, ci Guvernul. Termenul a fost decalat pentru anul viitor. O fi asta urgent sau o fi incetisor?

Promisiune: "Peste doua saptamani voi merge la Bruxelles pentru a debloca proiectele cu fonduri europene care sunt acum inghetate" (declaratie referitoare tot la metrou).

Stadiul actual: Mersul la Bruxelles realizat 100%. Dar Comisia Europeana a aprobat la 12 iulie 2016 (nici nu ajunsese acolo dna Firea) modificarea proiectului major. Cum spuneam, termenul s-a decalat.

Promisiune: "Voi gasi caile economice cele mai potrivite pentru ca transportul public sa fie gratuit, intr-un timp rezonabil" (declaratie televizata iunie 2016).

Stadiul actual: Despre asta, cu gratuitatea, se vorbeste in continuare, dar observ un paradox: pe de o parte, vorbim de gratuitate, pe de alta parte, aud de sistemul de taxare unic metrou+suprafata. L-o fi angajat primaria pe Mos Teaca, sa-i fie consilier primarului general?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Program de guvernare locala Bucuresti, #Bucuresti trafic infernal, #bucuresti transport gratuit in comun , #primar Bucuresti