Naivitatea ingenua a doamnei primar Firea

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 12:09
9105 citiri
Naivitatea ingenua a doamnei primar Firea

In Pasajul Piata Sudului a inceput sa se circule de vineri dimineata pe un singur fir.

Pare mai bine pe un singur fir decat deloc, desi nu cred ca este prevazut acest mod de a circula nici prin proiect si nici prin caietul de sarcini. Ca urmare, se face "dupa ureche".

Miercuri, primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, declara cu o naivitate de invidiat: "avand in vedere ca legislatia nu permite in acest moment sa se realizeze receptii partiale, practic ar fi raspunderea constructorului pentru acest acces la Pasajul Piata Sudului".

Zic cu naivitate, pentru ca nu numai in acest moment, ci niciodata legislatia n-a permis receptii partiale, adica altfel decat asa cum s-a prevazut in documentatie.

Am experienta de o viata in domeniul investitiilor si stiu ca receptia se face riguros dupa caietul de sarcini din proiect. Daca acolo s-a prevazut circulatia pe un fir in prima etapa, asa se receptioneaza. Daca nu s-a prevazut, receptia partiala este exclusa.

Tot naivitate este si felul cum doamna primar general a batut palma cu constructorul, ca acesta sa preia raspunderea pentru accesul in Pasajul Piata Sudului. Raspunderile pentru darea in folosinta a unor lucrari de investitii sunt bine stabilite prin lege si in opinia mea ar fi imposibil sa se paseze de la unul la altul, ad libitum.

Ma indoiesc de asemenea ca, in cazul cand - Doamne fereste! - s-ar produce un accident grav in subteran, de exemplu, prin amplasarea unui indicator de circulatie gresit, doamna primar general s-ar mai eschiva de raspundere, sub petext ca facuse targ cu constructorul sa traga numai el consecintele, incalcand amandoi legea.

Totodata, insa, imi dau seama ca doamna Firea e stransa cu usa.

Pe de o parte, nu stie ce sa le mai spuna bucurestenilor, satui sa tot astepte terminarea pasajului, pe de alta parte, are senzatia ca inghite gogosi din partea constructorului, care amana lucrarea la nesfarsit.

Primul termen de punere in functiune fusese decembrie 2015, anterior mandatului doamnei Firea. Informatiile din presa aratau ca intarzierea de atunci nu s-ar prea datora constructorului. Ca, dupa inceperea lucrarilor, s-au descoperit o serie de conducte de gaze, apa si canalizare, netrecute in planurile de infrastructura, iar devierea acestora a produs intarzieri.

Tot presa relata si greseli ale functionarilor Primariei privind avizarea lucrarilor, motive de noi amanari. Colac peste pupaza, in cele din urma, Primaria n-a mai obtinut finantarea europeana pentru acest pasaj. A trebuit timp, pana s-a hotarat sa suporte lucrarile din surse proprii.

Stilul in care doamna Firea il pune la zid pe constructor pentru intarzierea lucrarilor nu mi se pare tocmai fair play, dar nici n-as acuza-o de rea intentie. Mai curand este si aici tot o doza de naivitate, specifica celui care nu cunoaste bine problema si se informeaza de ici, de colo.

Culmea naivitatii mi se pare insa declaratia pe care o facea, miercuri, la modul cel mai serios cu putinta: "Mi s-a transmis neoficial ca sambata se va putea relua circulatia pe un fir de mers dus si unul intors prin pasajul Piata Sudului".

Nu-mi venea sa cred. Primarul general nu-i un functionaras de la un ghiseu oarecare. Este ditamai demnitarul, are acces la toate documentele si informatiile, declaratiile sale sunt ele insele documente oficiale pentru noi. Si ne pomenim ca aceasta persoana, investita cu atata autoritate, se multumeste sa primeasca informatii neoficiale pe care le transmite fuguta presei si populatiei.

Nu zic ca nu trebuia sa-i parvina o informatie neoficiala. Dar doamna Firea are toate parghiile necesare ca sa verifice informatia, eventual chiar sa mearga in teren, ca sa se convinga personal, sa afle pe ce se bazeaza cel care pretinde ca de sambata se va deschide circulatia prin pasajul din Piata Sudului si abia apoi sa informeze publicul sau sa dea declaratii.

Hai sa fim seriosi. Cel autorizat sa discute cu doamna Fiea nu cred ca era maistrul, nici seful de echipa, de lot sau de santier. Era cu siguranta un director, iar daca directorul prezinta informatia ca fiind neoficiala, inseamna ca ori isi mascheaza cu buna stiinta propria neputinta, profitand de naivitatea sau nepriceperea doamnei Firea, ori minte cu nerusinare, contand pe aceeasi nepricepere.

In niciuna dintre situatii doamna primar general nu este avantajata. Se cunoaste de la o posta ca nu stie sa trateze cu constructorul si ca nu se pricepe. Iar la tratative nimic nu este mai pagubos decat sa apari ca ageamiu.

Faptul ca doamna primar general primea informatii neoficiale, faptul ca circulatia urma sa porneasca sambata, dar a pornit vineri, faptul ca tot dansa pune constructorul la zid fara drept de apel, ca si cum Primaria n-ar fi fost ea insasi vinovata ca n-a pus la dispozitie planurile cu infrastructura zonei, toate demonstreaza ca insasi doamna Gabriela Firea s-a simtit ca un fel de a cincea roata la caruta in ce priveste Pasajul Piata Sudului.

Pasajul de la Piata Sudului, deschis doar partial dupa multe intarzieri. Vezi cum se circula prin santier (Galerie foto)

Citeste si o analiza excelenta scrisa pentru Ziare.com de europarlamentarul Cristi Preda despre stirista Firea care stie sa produca doar stiri, desi acum e primar

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Primaria Capitalei Pasaj Piata Sudului, #Gabriela Firea primar Pasaj Piata Sudului , #primar Bucuresti