Studentii la Istorie au protestat la Universitate, iar decanul s-a certat cu Firea: De Ziua Europei nu ne lasati sa invatam!

Marti, 09 Mai 2017, ora 17:57
16911 citiri
Studentii la Istorie au protestat la Universitate, iar decanul s-a certat cu Firea: De Ziua Europei nu ne lasati sa invatam!
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi studenti ai Facultatii de Istorie au protestat, marti, pe esplanada cu statui de la Universitate, unde a avut loc evenimentul "Iubeste Europa! Fall in love with Europe", la care au luat parte si primarul Capitalei, Gabriela Firea, si comisarul european Corina Cretu.

Tinerii, care spun ca nu pot participa la cursuri din cauza zgomotului de la manifestarile organizate de municipalitate, au venit cu pancarte cu mesajul "De Ziua Europei, nu ne lasati sa invatam!", dupa ce sesizarile facute de conducerea facultatii catre Primaria Capitalei de a sista organizarea de evenimente in acest spatiu au ramas fara raspuns.

"In astfel de conditii trebuie sa ne desfasuram cursurile la Facultatea de Istorie. Concertele continua in Piata Universitatii, iar raspunsul oficial de la Primaria Municipiului Bucuresti intarzie sa apara...", este mesajul care insoteste o filmare postata marti dupa-amiaza pe pagina de Facebook a facultatii.

Anterior, tot marti, decanul Facultatii de Istorie, Florentina Nitu, a declarat ca primarul Gabriela Firea da dovada de "rea credinta", dupa ce solicitarile facute in luna februarie de a nu mai fi organizate evenimente in fata institutiei de invatamant au ramas fara raspuns.

Florentina Nitu a spus pentru News.ro ca va continua sa ceara sistarea organizarii evenimentelor pe esplanada din fata institutiei de invatamant, dupa ce cursurile au fost deranjate de manifestatiile de marti, organizate de primarie cu ocazia Zilei Europei.

Decanul Facultatii de Istorie a mentionat ca institutia va face o petitie: "O sa avem si noi iesiri in presa. Vom face o petitie online, pe care o vom trimite peste tot in tara, pentru ca este lipsa de respect".

Primarul Capitalei a spus, insa, ca "este o bucurie pentru toata lumea. Ne-am fi bucurat sa participe la aceste evenimente (Facultatea de Istorie - n.red.) ".

Florentina Nitu a reclamat zgomotul pe care evenimentele de pe esplanada de la Universitate il fac, deranjand cursurile si cercetatorii facultatii. "Nu este rea vointa, dar trebuie sa auziti", i-a spus primarului.

"Aceste evenimente nu se organizeaza in fiecare zi. Pana acum nu ati reactionat niciodata cand au fost in alte zile astfel de evenimente. Deci sunt evenimente care sunt solicitate. De exemplu, acum organizatorii au dorit sa mearga in acest spatiu deosebit. Le vom recomanda, pe viitor, sa ocoleasca Piata Universitatii, pentru ca va deranjeaza", a replicat Gabriela Firea.

Decanul Facultatii de Istorie a solicitat ca "sunetul sa fie mai jos". "Este un spectacol, sunt copii, canta si danseaza, cum sa le spunem...? Bucurestenii sunt multumiti. Am inteles ca au fost aseara repetitii de la ora 18:00. Ce solutie propuneti dumneavoastra?", a intrebat iritata Firea.

Primarul Bucurestiului a fost invitat in incinta facultatii, insa, cum Corina Cretu dorea sa isi ia ramas-bun, a parasit spatiul impreuna cu aceasta.

"In toate capitatele europene se organizeaza concerte de zilele nationale, de Ziua Europei. Spuneti-mi care este solutia, daca nu puteti sa intelegeti ca, din cand in cand, sunt astfel de evenimente. Cred ca trebuie sa aveti si dumneavoastra intelegere", a adaugat primarul.

In replica, Nitu s-a plans: "Nu ne putem tine cursurile, avem un program. Cred ca primaria are lipsa de respect fata de ceea ce facem noi aici. Este un spatiu al culturii. Cultura trebuie inteleasa in forma in care se desfasoara la Universitatea din Bucuresti, nu prin divertisment".

Evenimente cu ocazia Zilei Europei

Evenimentul care a inflamat spiritele a fost organizat de Centrul de Informare Europe Direct Bucuresti si Institutul European din Romania - European Institute of Romania (IER), cu sprijinul Primariei Bucuresti.

"Este un proiect al Institutului European si evenimentul l-am organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti. Ziua de 9 mai inteleg ca are mai multe sectiuni. Noi acoperim partea de mijloc. Am inceput la 11.30, cu ateliere mestesugaresti, suntem parteneri si cu Muzeul Satului", a afirmat Gabriela Dragan, directoarea Institutului European.

Mesterii si grupurile de copii au participat pro-bono la eveniment, iar scena, productia spectacolului, apartine primariei, a mai explicat ea.

Locul de desfasurare a evenimentului "Iubeste Europa! Fall in love with Europe" a fost ales de Institutul European din Romania. "Noi avem sediul aici si atunci am spus ca este un spatiu foarte potrivit. Si anul trecut am organizat tot aici", a mai spus Dragan.

Mai multe momente artistice - sustinute de ansambluri foclorice din Romania, Grecia si Italia -, ateliere mestesugaresti, concursuri de cunostinte, dar si de karaoke au facut parte din programul evenimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Firea evenimente Ziua Europei, #Firea evenimente Facultatea de Istorie, #Firea schimb replici decan Facultate Istorie , #primar Bucuresti