Coabitatea soarecelui cu pisica (Opinii)

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:43
3084 citiri
Coabitatea soarecelui cu pisica (Opinii)
Foto: Pe Surse

Furtuna intr-un pahar cu apa starnita de doamna Gabriela Vranceanu Firea in judetul Ilfov s-a terminat cu o veste buna si una rea. Cea buna e ca partile s-au impacat. Cea rea e ca impacarea e in stilul "pupat Piata Independentei", intrucat relatiile dintre impacati se prevad tot glaciale. Cel putin, asa rezulta din declaratia premierului, facuta cu acest prilej:

"In niciun caz nu va pot da garantia ca se vor iubi (e vorba de Gabriela Vraceanu Firea presedinta PSD Ilfov si de Marian Petrache presedintele PNL ILfov). Sunt convins ca au inteles amandoi ca impreuna pot sa faca mai multe lucruri pentru Ilfov si pentru cariera lor politica".

Cel mai intelept cedeaza

Probabil ca premierul, cand rostea aceste cuvinte, cauta vorbe de impacare, de incurajare si indemna partile la o buna coabitare, dupa ce destul se purtasera unul cu altul ca soarecele si pisica.

Aproape as spune ca premierul era patruns de cele mai nobile simtaminte, daca n-as sti ca domnul Victor Ponta este poate ultimul dintre noi dotat cu acea tinuta morala, care-ti da dreptul sa-i inveti pe altii ce e coabitarea. De aceea, nu cred ca Firea si Petrache au pus multa baza pe cele auzite.

Ca sa le vorbersti altora de impacare, de toleranta si coabitare trebuie tu insuti sa fi fost macar o data in viata exemplu de tolerant si coabintant si sa te fi privit altii cu admiratie.

Ma intreb retoric: ce autoritate morala are domnul Ponta sa le vorbeasca altora de buna intelegere, cand el insusi nu pierde nicio ocazie sa-l provoace pe presedintele tarii, pentru ca acesta sa-i dea o replica usturatoare, la care Ponta sa-i raspunda cu una intepatoare?

Nu-i iau apararea domnului Basescu, nu este nici dansul curat ca lacrima in aceasta problema, dar nici nu pot uita o sintagma din batrani, care spune ca in asemenea situatii, totdeauna cel mai intelept cedeaza. A cedat pana acuma vreunul?

Tradare, tradare, dar sa stim si noi!

Si atunci, intorcandu-ma la tevatura dintre Firea si Petrache, ma intreb firesc: cum de i-a impacat Ponta cu vorba buna pe cei doi impricinati, care se aveau si ei tot ca soarecele cu pisica?

Simplu. N-a folosit principii etice, n-a facut apel la inalta sa tinuta si in niciun caz la exemplul sau personal. A pornit exact din punctul care a provocat conflictul si neintelegerea celor doi: impartirea cascavalului. Scurt: bugetul primariilor.

Doamnea Firea socotea ca ea are dreptul sa-si ia partea leului, iar domnului Petrache i s-a parut ca leoaica n-are atatea drepturi, cate are leul insusi.

Daca in asta a stat conflictul, inseamna ca tot aici trebuie gasita si impacarea, iar flerul imi sopteste ca domnul Ponta, a gasit calea cea mai potrivita ca sa impace si capra, si varza.

Am vrut sa ajung la capra si la varza, pentru ca in asemenea situatii adevarul e undeva la mijloc, mai exact intre capra si varza. Poate la patrunjel. Ca urmare, nu i-a fost greu premieurlui sa faca pace, in baza stilului primitiv dar practic al stramosilor: mai da rumane, mai na jupane.

Numai ca bugetul fiind doldora numai cu bani publici, m-as fi asteptat ca domnul Ponta, pe langa vorbele de incurajare rostite pentru cei doi, sa fi spus si cum s-a impartit si reimpartit intre primariile PDS, cele ale PNL, ale PDL si eventual ale altora, ca sa nu planga nici capra, nici varza si nici indureratii presedinti.

Si chiar daca banii au fost bine impartiti de la inceput si a ramas totul neatins - ceea ce nu cred - tot nu strica sa aflam exact cum stau lucrurile, pentru acea transparenta cu care se lauda domnul Ponta in toata Europa, daca nu cumva si mai departe.

Altfel, poti banui orice, pentru ca nu-i destul sa coabiteze ei, intre ei. Mi se pare obligatoriu sa coabiteze si cu noi, cei care i-am votat si care ne pregatim sa-i mai votam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Victor Ponta prim ministru, #Gabriela Vranceanu Firea PSD, #Traian Basescu presdinte, #Marian Petrache PNL , #PSD

LIVE ÎN 00:08:33

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 8 de minute

Notifică-mă