Deputat PSD, chemat sa dea socoteala dupa o vizita controversata in Taiwan

Joi, 08 August 2013, ora 14:57
4102 citiri
Deputat PSD, chemat sa dea socoteala dupa o vizita controversata in Taiwan
Foto: Arhiva

Presedintele PSD Ilfov, senatorul Gabriela Vranceanu Firea, a declarat joi ca va pune in discutie in cadrul organizatiei cazul deputatului Ninel Peia, care a mers intr-o vizita oficiala in Taiwan in lipsa unui acord din partea Camerei Deputatilor sau a PSD.

Ninel Peia nu a fost singurul participant la aceasta vizita controversata. Alaturi de el au mai mers la Taipei deputatii Remus Cernea (Partidul Verde), Ovidiu Iane (PSD) si Costica Canacheu (PDL).

Romania nu recunoaste oficial Taiwan-ul, in schimb premierul Victor Ponta a vorbit recent despre un posibil parteneriat strategic cu China. Vizita celor patru deputati, a starnit mirarea oficialilor de la Ambasada RP Chineza la Bucuresti, care au cerut explicatii oficiale, dupa cum a confirmat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

Deputati romani, vizita-surpriza in Taiwan. Zgonea: Dezavuez total, o sa am o discutie cu ei

In aceste conditii, Gabriela Vranceanu Firea a declarat, joi, intr-o emisiune la Realitatea TV ca explicatiile cu privire la scopul vizitei oferite public de Remus Cernea sunt "subtiri" si "nu tin nici pentru un licean".

Senatorul i-a criticat pe cei patru colegi care desi sustin ca vizita nu a fost una oficiala s-au prevalat de pasapoartele diplomatice si de calitatea lor de demnitari, ei avand intalniri cu oficiali de rang inalt de la Taipei.

"Nu esti primit de institutii oficiale, daca esti in vizita in calitate de cetatean oarecare", a remarcat Firea, adaugand ca "este de datoria fiecarui parlmentar sa stie ca UE si noi nu avem raporturi diplomatice si politice cu Taiwan", existand doar raporturi economice.

Mai mult, aceasta a declarat ca ambasadorul Chinei locuieste in Pipera, in colegiul in care ea a fost aleasa senator. "Voi incerca sa ii fac o vizita (...) Sa ii spun ca nu sunt de acord", a precizat Gabriela Vranceanu Firea, dezavuand cele intamplate.

Totodata, aceasta a dezvaluit ca Ninel Peia, care este deputat de Ilfov, a fost prezent recent la o intalnire cu ambasadorul Chinei la Bucuresti la care s-a decis "sa semnam documente de infratire a judetului Ilfov cu administratia din R.Chineza".

"Parem ca suntem duplicitari", a subliniat ea.

Intrebata daca va fi pusa in discutie aceasta problema in PSD, Gabriela Vranceanu Firea a replicat: "Cu siguranta, si imi cer eu scuze personal in fata doamnei ambasador".

Potrivit uzuantelor orice stat care recunoaste RP Chineza ca reprezentant legitim al poporului chinez nu poate intretine relatii politice cu Taiwanul. Cei patru politicieni romani au mers in Taiwan la invitatia si pe banii MAE din aceasta tara, pentru "initierea unui dialog privind cooperarea economica, culturala si in alte domenii" intre cele doua tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ninel Peia vizita Taiwan, #Firea Peia Taiwan, #Cernea vizita Taiwan , #PSD