Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul in care Firea l-a acuzat de santaj pe Basescu

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 15:38
7421 citiri
Inalta Curte sesizeaza CCR in dosarul in care Firea l-a acuzat de santaj pe Basescu
Foto: Arhiva

Inalta Curte a admis contestatia depusa de avocatul Gabrielei Firea si a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la mai multe aspecte ce tin de imunitatea de care se bucura presedintele, in contextul in care senatorul PSD l-a acuzat pe Traian Basescu de santaj, iar Parchetul a decis suspendarea dosarului pe motiv de imunitate.

Astfel, vineri, judecatori de la ICCJ au admis contestatia depusa in acest caz, dupa ce, in luna aprilie, atat procurorul de caz, cat si procurorul ierarhic superior au decis suspendarea cazului pana la incheierea celui de-al doilea mandat al lui Traian Basescu.

Urmarire penala in cazul Firea. Anchetarea lui Basescu, suspendata

Avocatul senatorului PSD a contestat constitutionalitatea aliniatului 2 al articolului 313 din Codul de Procedura Penala, care se refera la cazurile in care urmarirea penala este suspendata, avocatul Gabrielei Firea apreciind ca aplicarea sau interpretarea acestuia ar incalca mai multe prevederi constitutionale, informeaza Realitatea TV.

Decizia va fi una foarte importanta, deoarece va reglementa imunitatea de care se bucura presedintele Romaniei, adica daca ea va ramane extinsa sau seful statului se va bucura de imunitate doar in ceea ce priveste actiunile intreprinse in functie, informeaza sursa citata.

Decizia Inaltei Curti este una in premiera si a fost luata in concordanta cu prevederile noului Cod de Procedura Penala, intrat in vigoare in luna februarie.

Un judecator raportor va studia dosarul, iar in cateva saptamani vor fi chemate partile sa isi prezinte punctele de vedere, in sedinta publica, urmand ca deliberarile sa fie secrete, conform legii CCR.

Pe fond, procesul a fost amanat pentru 24 iulie.

Gabriela Firea a depus doua plangeri penale impotriva lui Traian Basescu dupa ce, in cadrul unei emisiuni, seful statului i-a transmis sa fie foarte atenta la sotul ei, Florentin Pandele, ca s-ar putea sa nu mai ajunga intr-o zi acasa, dand de inteles ca acesta ar avea probleme in justitie.

Basescu, mesaj pentru Gabriela Firea: S-ar putea sa nu-si mai gaseasca sotul intr-o zi acasa

De asemenea, presedintele a acuzat-o pe Firea ca este "o santajista de profesie" si l-a sfatuit pe premierul Ponta sa nu o ia purtator de cuvant deoarece "poarta ghinion oricarui barbat pe care spune ca il sprijina", amintind de perioada in care aceasta a fost purtator de cuvant al lui Mugur Isarescu.

Contestatia a fost depusa in luna mai, iar ca argumente, avocatul Lucian Bolcas a invocat faptul ca exista o practica constanta a Curtii Constitutionale in a defini limitele imunitatii presedintelui.

Firea contesta decizia procurorilor de a suspenda urmarirea penala a lui Basescu

"Este ultima cale de atac, care de data aceasta am facut-o complexa, in sensul ca am adresat plangerea, cum spune la procedura, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar in cauza se pune in discutie interpretarea unor texte constitutionale.

Eu consider ca niciun procuror si niciun judecator, chiar daca este de la Inalta Curte, nu este competent sa se pronunte asupra interpretarii textelor constitutionale. Cu privire la interpretarea acestor texte se poate pronunta numai Curtea Constitutionala", a mai spus Bolcas, declarand ca nu doreste citarea presedintelui in instanta.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#CCR Firea imunitate Basescu, #Firea santaj Basescu, #plangeri penale Firea Basescu , #PSD
Comentarii
Poza globedreamer
globedreamer
rank 5
Ataca Voiculescu din toate directile cu toate petardele...