Provocarea Gabrielei Firea. Incaierarea generala din PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:28
22666 citiri
Provocarea Gabrielei Firea. Incaierarea generala din PSD

Eu nu cred ca dna Firea a vrut cu adevarat sa faca un targ de Craciun in Piata Victoriei. Refuz sa cred ca ar putea fi atat de... lipsita de realism.

Pentru ca, daca i-ar fi iesit, cel mai probabil ca acest targ i-ar fi provocat numai necazuri si un mare prejudiciu de imagine.

Cum sa iti treaca in mod serios prin cap ca poti sa faci un targ in mijlocul unuia dintre cele mai aglomerate noduri rutiere din Bucuresti? Ca oamenii sa ajunga la standuri era nevoie de restrictii de trafic (treceri de pietoni, agenti, semafoare) care ar fi blocat practic zona, spre disperarea suprema a si asa disperatilor soferi bucuresteni.

Unde mai pui ca oricand te puteai trezi in fata farurilor cu vreun ametit care sa traverseze in fuga soseaua spre carnatul sau cozonacul vietii.

Asa ca, din punctul meu de vedere, dna Firea, sub conditia unei minime inteligente, nu a vrut decat sa provoace si sa se victimizeze, pe doua paliere, fiind de la inceput sigura ca va renunta la ideea nefezabila.

Pe de-o parte, sa provoace protestatarii. Si, din nefericre, i-a reusit. Sunt perfect de acord ca dl Tiurbe, barbatul care a incasat un pumn in figura de la un protestatar, numai o victima nu e. Cand injuri grosier si lovesti primul, nu te poti numi victima, ci tot agresor. Dar reactia corecta ar fi fost sa fie ignorat.

Nu exista "#nextlevel" decat in minti periculos exaltate. Alunecarea in violenta nu va face decat sa justifice violenta, la fel ca in 1990. Protestul "rezist" a impresionat si a fost eficient in iarna trecuta pentru ca a fost pasnic. A fost si trebuie sa ramana un protest al luminii, nu al pumnului.

In plus, eu nu sunt deloc de acord cu hartuirea nimanui, indiferent ca se numeste Tiurbe, Voiculescu si Nastase, sub acoperirea unei inregistrari cu telefonul. O asemenea atitudine isterica nu face decat sa genereze contrareactii si sa le justifice.

Inteleg ca uneori te poate lua capul si poti ajunge sa te consideri providential, dar daca nu bagi rapid picioarele in apa rece, ajungi sa distrugi un demers atat de necesar.

Gabriela Firea a mizat probabil pe enervarea protestatarilor si pe o alunecare care s-a produs si pe care ulterior sa o poata exploata toate instrumentele de propaganda antiJustitie pentru a demoniza protestul. Cine s-a uitat la Antena 3, spre exemplu, intelege ce spun.

In plus, multi oameni onorabili si pasnici se pot simti incomodati sa se asocieze cu asemenea manifestari si s-ar putea demobiliza.

Al doilea palier al provocarii l-a vizat pe dl Tudose, marele rival al dnei Firea pentru sefia PSD.

Liviu Dragnea este un rege muribund. Din momentul in care ICCJ a confirmat sechestrul pus pe averea sa, lucrurile par sa fi intrat in linie dreapta.

Si se vede asta din incaierarile la vedere intre pesedisti, unii chiar din aceeasi tabara.

Gabriela Firea zice ca Mihai Tudose vrea sa preia sefia PSD. Codrin Stefanescu spune ca asemenea ipoteza e o tampenie. Dan Tudorache sustine ca targul a fost o idee discutata in PSD, Firea sare ca arsa si zice ca masurile Primariei nu se discuta in partid. Si, desigur, conflictul vedeta intre Firea si Tudose.

Probabil ca dna Firea se astepta ca premierul sa nu fie de acord cu targul nu numai din motivul de bun simt invocat de premier, adica totala inadecvare a locului, ci si pentru ca era o cu mult prea transparenta initiativa anti-proteste si ar fi parut ca Mihai Tudose se ascunde in fustele Gabrielei Firea, care ar fi fost o eroina a partidului.

Gabriela Firea a folosit apoi aceasta previzibila opozitie pentru a acuza lipsa de reactie a autoritatilor si instaurarea anarhiei.

Dar interventia a carei lipsa o acuza primarul era in mana ministrului Carmen Dan, un om de baza al lui Liviu Dragnea, nu al lui Mihai Tudose. Deci interventia a fost cum a fost pentru ca asa a vrut dna Dan, deci asa a vrut Liviu Dragnea.

Macar uitandu-se la televizor, nu de pe alte canale, cei cei doi puteau vedea ce se intampla si daca erau nemultumiti puteau interveni.

De ce nu au facut-o?

Deoarece atat pentru dl Dragnea, cat si pentru dna Firea, Mihai Tudose reprezinta o problema, o concurenta. Si amandoi au avut interesul sa-l loveasca mai ales in imaginea din partid: Tudose cel avid de putere, acoperitul care vrea sa captureze partidul, complicele "sorosistilor". Nu degeaba dna Firea a tinut sa aminteasca si episodul demiterii celor doua doamne ministru pe motive "penale".

Problema lor este ca, spre deosebire de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose este cu mult mai greu de urnit. De aceea, isi si permite sa scoata limba, la propriu, contestatarilor sai interni. Inca o automotiune PSD nu isi mai poate asuma. Si din pozitia de premier este, intr-adevar, cel mai important pretendent la tron. Si atunci trebuie erodat intens.

Eu nu am nicio problema ca pesedistii au intrat in degringolada si se incaiera. Stiti cum se zice: intarata-i, drace! Dar faptul ca o tara intreaga a devenit campul lor de lupta e foarte grav si foarte pagubos.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Firea Tudose Targ Craciun, #protest rezist , #PSD