Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa

Vineri, 16 Mai 2014, ora 18:20
9125 citiri
Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa
Foto: Arhiva

Premierul Slovaciei, Robert Fico, spune ca presedintele rus Vladimir Putin a informat mai multe state europene ca livrarile de gaze naturale prin Ucraina vor fi oprite incepand cu 1 iunie, daca Guvernul de la Kiev nu isi plateste datoriile.

Prim-ministrul slovac a declarat, joi, dupa o intalnire cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, ca cea mai mare amenintare cu care se confrunta Slovacia este posibilitatea ca Rusia sa sisteze livrarile de gaz care trec prin Ucraina, scrie Reuters.

"Astazi (joi - n.red.), mai multe state membre (ale Uniunii Europene - n.red.), inclusiv Slovacia, au fost informate de catre presedintele Putin ca de la 1 iunie, daca Ucraina nu plateste pentru livrarile de gaze, acestea nu vor mai fi furnizate pentru teritoriul european", a afirmat el. "Este o amenintare serioasa la securitatea energetica a Slovaciei", a continuat Fico.

Putin: UE sa faca mai multe eforturi pentru a ajuta Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, liderilor europeni sa depuna mai multe eforturi pentru a ajuta Ucraina sa depaseasca criza economica prin care trece.

Vladimir Putin le-a transmit un mesaj oficialilor UE, sustinand ca, desi Rusia a cerut consultari de urgenta, in aprilie, pentru rezolvarea problemei livrarilor de gaz catre Ucraina, pana acum nu au existat raspunsuri din partea Uniunii Europene.

Putin: UE sa depuna mai multe eforturi sa ajute Ucraina si sa rezolve problema gazului

In plus, liderul rus a mai spus ca Moscova este dispusa sa continue consultarile cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste datoria Kievului la gaze.

"Federatia Rusa este deschisa sa continue consultarile si sa lucreze impreuna cu statele europene pentru a stabiliza situatia. De asemenea, speram ca membrii Comisiei Europene sa se implice mai activ in dialog, astfel incat sa se gaseasca solutii corecte si punctuale, care sa ajute la stabilizarea economiei Ucrainei", a precizat Putin.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, ca Rusia va mai livra gaz Ucrainei doar cu plata facturilor in avans, incepand cu data de 1 iunie.

Putin a trecut la fapte: Ucraina va primi gaz doar cu plata in avans!

"Situatia platilor pentru gazul rusesc s-a inrautatit in ultima perioada. Gazprom nu a primit niciun ban pentru gazul furnizat Ucrainei, iar datoria totala a crescut de la 2,2 miliarde de dolari la 3,5 miliarde de dolari. Si toate acestea in ciuda faptului ca Ucraina a primit prima transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 3,2 miliarde de dolari", a spus presedintele rus.

Potrivit lui Putin, gigantului rusesc Gazprom nu ii ramane decat sa emita "o factura in avans pentru livrarile de gaz in Ucraina, ceea ce este in completa conformitate cu contractul, iar incepand cu 1 iunie livrarile de gaz vor fi limitate la suma platita in avans de compania ucraineana".

Problema gazului rusesc pare de nerezolvat: Ucraina cere arbitraj de la Stockholm

Gigantul rusesc Gazprom a trimis deja o factura Ucrainei, in valoare de 1,7 miliarde de dolari, pentru cantitatea de gaz estimata ca va fi livrata luna viitoare. Compania a anuntat ca va sista furnizarea de gaze daca nu primeste banii pana pe 2 iunie.

Ucraina, pe punctul de a ramane fara gaz - ultimatumul fara precedent al Rusiei

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a catalogat drept "alarmante" semnalele Ucrainei, potrivit carora nu va mai furniza gaz pentru statele europene pe perioada verii, din lipsa de resurse.

Tari din Europa, dependente de gazul rusesc

In prezent, 50% din gazul rusesc care ajunge in Europa trece prin Ucraina, iar 30% este exportat direct din Rusia. De asemenea, anumite tari europene sunt complet dependente de gazele naturale din Rusia.

Ucraina a anuntat, la inceputul lunii mai, ca este pregatita sa plateasca suma pe care o datoreaza Rusiei, doar daca Moscova va scadea pretul perceput pentru livrarea gazelor naturale.

Kievul a anuntat ca vrea un tarif mai mic cu 200 de dolari, adica 268,5 dolari pe mia de metri cubi. Guvernul a amenintat ca daca Moscova nu este de acord cu termenii propusi, atunci cazul va ajunge in instanta.

Gazprom a crescut pretul gazelor naturale livrate tarii vecine, la 1 aprilie, cu 200 de dolari, si a estimat nivelul datoriei la 3,5 miliarde de dolari, dupa ce reducerea oferita anul trecut a fost anulata din cauza tensiunilor din zona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Vladimir Putin gaze Europe, #premier Slovacia Putin, #premier Slovacia gaz, #Vladimir Putin livrari gaz , #export gaze