Gazprom a inceput construirea gazoductului TurkStream, care leaga Rusia de Turcia, ocolind Ucraina

Duminica, 07 Mai 2017, ora 22:35
7606 citiri
Gazprom a inceput construirea gazoductului TurkStream, care leaga Rusia de Turcia, ocolind Ucraina
Foto: Arhiva site Kremlin

Compania ruseasca Gazprom a anuntat duminica inceperea lucrarilor de construire a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagra, un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele doua tari si care este considerat la Moscova unul de perspectiva pentru aprovizionarea Uniunii Europene cu gaze rusesti.

"Constructia gazoductului TurkStream a inceput in Marea Neagra, aproape de coastele rusesti (...) Realizarea proiectului se desfasoara conform planului si consumatorii nostri turci si europeni vor avea pana la sfarsitul anului 2019 o noua ruta sigura pentru importul gazului rusesc", a mentionat intr-un comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller, citat de AFP.

Acest proiect energetic a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, cand in plina criza ucraineana s-a luat decizia abandonarii proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagra, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat in doua conducte catre Austria si Italia, dar initiativa a fost blocata de Uniunea Europeana.

Demararea proiectului TurkStream a fost insa amanata de criza survenita in relatiile ruso-turce, dupa ce in noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborat la frontiera siriano-turca.

Citeste si Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE

Dar presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, au confirmat miercuri dupa intrevederea avuta la Soci ca tarile lor si-au normalizat complet relatiile bilaterale, un proces inceput vara trecuta si care a condus inclusiv la restabilirea relatiilor economice.

Gazoductul TurkStream va fi compus din doua conducte care vor avea fiecare o capacitate de transport de 15,75 miliarde de metri cubi anual.

Obiectivul Rusiei este ca prin aceste conducte sa aprovizioneze nu doar Turcia, ci si Uniunea Europeana evitand teritoriul Ucrainei, chiar daca implementarea acestei idei este inca incerta in lipsa unui acord cu blocul comunitar si a precedentului cu esecul South Stream.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Gazprom gazoduct Rusia Turcia, #gazoduct Rusia Turcia, #constructie gazoduct Rusia Turcia, #constructie TurkStream , #export gaze