Gazprom se tine tare: Are in mana o chinta roiala - Ramane de vazut daca jocul se va schimba

Vineri, 29 Mai 2015, ora 07:51
6981 citiri
Gazprom se tine tare: Are in mana o chinta roiala - Ramane de vazut daca jocul se va schimba
Foto: Gazprom

Gigantul rus Gazprom a fost lovit din toate partile, insa deocamdata reuseste sa isi pastreze suprematia pe piata, mai ales ca Europa nu are inca o alternativa viabila la gazele din tara condusa de Vladimir Putin.

Veniturile companiei au fost grav afectate de scaderea cererii in Europa, dar si de prabusirea cotatiilor internationale, iar sanctiunile impuse de Occident in contextul conflictului din Ucraina au vizat cu precadere sectorul energetic al Rusiei, potrivit unei analize realizate de BBC.

La toate acestea se adauga si alte amenintari pentru Gazprom, printre care se numara acuzatiile aduse de Uniunea Europeana legat de abuzul de pozitie dominanta, competitia tot mai acerba provenita din Qatar si o posibila invadare a pietei de pe Batranul Continent a gazului natural lichefiat din SUA, anul viitor, precum si "dezlantuirea" resurselor bogate de care dispune Iranul, in cazul in care sanctiunile vor fi ridicate.

UE acuza Gazprom de abuz de pozitie dominanta pentru a majora pretul gazelor - Compania reactioneaza

Miza este tot mai mare pentru Gazprom, o companie controlata de statul rus, avand in vedere ca este unul din asii din maneca lui Vladimir Putin.

In aceste conditii, oare influenta acestei tarii in Europa incepe sa paleasca, asa ca se va intoarce catre China pentru a-si bandaja ranile?

Profit in scadere

Pretul petrolului a inregistrat un declin de 40% din vara trecuta pana in prezent, provocand o ieftinire masiva a gazelor, avand in vedere ca cele doua resurse naturale sunt strans legate.

Mai mult, la acest lucru s-au adaugat si problemele cu livrarile catre Ucraina, astfel ca profitul Gazprom de anul trecut a fost cu 90 la suta mai mic fata de 2013. E vorba de un declin urias, de la 20 la 3 miliarde de dolari.

Rezultatele financiare ale gigantului energetic raman in continuare sub presiune, avand in vedere ca nu se intrevede o crestere spectaculoasa a pretului petrolului in urmatoarea perioada.

Potential urias

Industria gazelor naturale din Rusia nu este lipsita de speranta. Ba din contra, potentialul sau ramane unul urias. Pentru inceput, exploatarile nu merg la capacitate maxima, potrivit Irinei Gaida, analist la Boston Consulting Group.

In aceste conditii, Moscova nu are de ce sa nu isi reinnoiasca toate contractele existente si chiar sa incheie unele noi.

Pe de alta parte, sanctiunile Occidentului au vizat in special sectorul petrolier pentru niste motive evidente. Rusia furnizeaza 30 la suta din necesarul de gaze al Europei, asa ca nu era in interesul UE sa compromita capacitatea Gazprom de a produce si de a exporta aceasta resursa.

Rusia nu mai e principalul furnizor de gaze in Europa de Vest

Chiar daca sanctiunile ar trebui sa opreasca Rusia sa obtina finantare internationala si sa impiedice companiile din tara condusa de Vladimir Putin sa puna mana pe tehnologii noi, aceste lucruri nu vor frana industria gazelor naturale, deoarece vastele resurse de care dispune Federatia pot fi exploatate in liniste cu echipamentele din dotare.

Pe termen lung, totusi, accesul la finantarea internationala ar putea deveni o problema, insa acum Gazprom nu are de ce sa isi faca griji.

Presiune tot mai mare pe umerii Rusiei

Desi sanctiunile afecteaza putin industria energetica, exista alt fel de repercusiuni, care imping Rusia catre est, in special spre China.

"Moscova si Beijingul au purtat discutii despre un parteneriat in domeniul energetic in ultimul deceniu, insa nu au gasit un numitor comun. In ultima vreme, Rusia simte o presiune tot mai mare pentru a se indrepta catre China", a transmis John Lough, analist la Chatham House.

Izolarea si dificultatile economice au impins aceasta tara sa semneze doua contracte importante cu Beijingul, pentru livrarea de gaze si construirea unui gazoduct.

Harta care arata ca Rusia intoarce spatele Europei (Foto)

Racirea relatiilor

"Nu as subestima Gazprom - e o companie foarte capabila", a opinat Lough.

In ciuda relatiilor mai reci cu Europa, compania va furniza in continuare resurse Batranului Continent, mai ales ca tarile respective nu au o alta alternativa viabila. Insa, in acelasi timp, ar putea si sa satisfaca nevoia acuta a Chinei de gaze naturale.

Inca nu exista o alternativa viabila la gazele rusesti pentru Europa - Situatia din Romania

Cel putin momentan, gigantul rus are in mana o chinta roiala: industria gazelor de sist din Europa a murit in fasa, iar energia verde face mici pasi, deci Europa are nevoie de Gazprom aproape ca de aer.

O portita de scapare ar putea veni de la Iran si din SUA, dar si de la Coridorul Sudic, insa aceste proiecte sunt inca sub semnul intrebarii si, chiar daca se vor concretiza, abia in cativa ani vor rula la capacitate maxima.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Gazprom livrare gaze Europa, #Gazprom gaze, #Gazprom probleme , #export gaze