Punctul slab al Rusiei

Autor: Ana Ilie
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 18:19
6253 citiri
Punctul slab al Rusiei

Uniunea Europeana inca se mai gandeste ce sanctiuni poate impune Rusiei, dupa doborarea unui avion civil cu aproape 300 de persoane la bord, deasupra Ucrainei, de catre separatistii pro-rusi echipati militar de Moscova.

O runda dura de sanctiuni ar trebui sa vizeze exporturile de gaze naturale din Rusia, crede The Moscow Times.

Insa orice masuri va lua UE, nu vor viza gazele. Dependenta Europei de gazul rusesc si proiectele de constructie de gazoducte blocheaza reactia europeana la criza din Ucraina.

Anuntul facut de Comisia Europeana: Livrarile de gaze si petrol, in noua runda de sanctiuni pentru Rusia?

Daca sanctiunile dure nu sunt, asadar, posibile, atunci UE ar trebui macar sa aleaga in favoarea independentei energetice de Rusia. In conditiile in care la Bruxelles se formeaza o noua Comisie Europeana, liderii UE ar trebui sa numeasca un comisar pentru energie cu coloana vertebrala. Acesta ar trebui sa fie dispus sa infrunte unul din cele mai eficiente instrumente la indemana Rusiei pentru a diviza Europa: gazoductul South Stream.

UE stie de mult timp ca trebuie sa-si imbunatateasca securitatea energetica si evenimentele din Ucraina au dat urgenta acestei chestiuni. Gazele rusesti reprezinta aproape 30% din gazele consumate la nivel european, din care jumatate tranziteaza Ucraina.

Decizia luata la 24 iunie de OMV, din Austria, si Gazprom, pentru a construi South Stream, a transmis un mesaj gresit Rusiei. Guvernul ungar si-a luat un angajament similar in iulie. Toate acestea demonstreaza ca unele tari UE pun mai presus agenda lor economica fata de construirea unui front comun privind criza ucraineana. Nu este o abordare coerenta a problemelor energetice cu care se confrunta Europa.

Principalul avantaj al South Stream, sustin rusii, este ca ocoleste Ucraina si elimina problemele privind securitatea tranzitului, prin traversarea Marii Negre.

Un mare economist anunta Apocalipsa energetica: Nu renuntati la Rusia

Pentru UE, insa, scrie sursa citata, South Stream este raspunsul gresit la temerile privind tranzitul gazelor prin Ucraina, de vreme ce gazoductul va intari influenta Rusiei asupra sud-estului Europei.

Multe tari UE primesc ceva gaze rusesti, 12 tari UE primesc peste jumatate din necesarul lor din Rusia si sase tari sunt aproape complet dependente de importurile rusesti. Este de la sine inteles ca interesele Comisiei Europene de a limita dependenta de energia ruseasca se ciocnesc de interesele economice nationale. Partenerii Gazprom in proiectul South Stream sunt ENI din Italia, EDF din Franta si Wintershall din Germania. Cinci tari UE - Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovenia si Italia - vor beneficia de taxe de tranzit, acces la gazele naturale sau ambele.

Comisia Europeana intreprinde actiuni de liberalizare a transportului si productiei de gaze, doua activitati pe care Gazprom le reuneste, si isi doreste ca gazoductul sa fie si la dispozita unor terte parti. Gazprom se opune acestor planuri, insa daca vor avea succes, Comisia va fi reusit sa scoata elementul geopolitic din amenintarea reprezentata de constructia South Stream.

Cum sanctiunile impotriva sectorului gazeifer rus sunt improbabile si constructia South Stream si-a luat avant, este posibil ca acest proiect sa fie incheiat. Intre timp, Comisia ar trebui sa-si dubleze eforturile pentru a minimaliza daunele geopolitice pe care le va face South Stream, scrie sursa citata. In urmatoarele luni trebuie numit un comisar al Energiei capabil sa abordeze subiectele grele la Moscova si in capitalele europene.

Se pregatesc noi sanctiuni impotriva Rusiei: Cum se vor intoarce contra Europei?

Acesta, pe langa investigarea contractelor South Stream, ar trebui sa prioritizeze initiativele ce permit UE sa reziste in fata unei posibile taieri a livrarilor de gaze, prin intarirea pietii interne de gaze naturale. Comisia ar trebui sa investeasca in inter-conectori, conducte pentru flux invers si depozite, in asa fel incat gazele naturale sa poata fi livrate fara constrangeri in Uniune, pentru a compensa taierile, daca au loc.

Pentru a face fata cererii in crestere pe plan european, UE ar trebui sa-si sporeasca sursele alternative, inclusiv gazele naturale lichefiate si importurile prin "coridorul sudic" turc. In fine, UE ar trebui sa intensifice productia interna, prin exploatarea gazelor de sist si depozitelor din estul Mediteranei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#South Stream Rusia Europa, #Rusia gaze Europa, #UE sanctiuni Rusia, #gazoduct Rusia Europa , #export gaze