South Stream sau Nabucco - ce va alege Romania?

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 08:31
4720 citiri
South Stream sau Nabucco - ce va alege Romania?
Explicatie foto: traseul conductei Nabucco

Romania pare sa aiba posibilitatea de a participa atat la proiectul South Stream, cat si la conducta Nabucco. Miercuri a fost o zi importanta in acest domeniu, atat premierul Emil Boc, cat si presedintele Traian Basescu purtand discutii si negocieri pentru a pune bazele colaborarii tarii noastre cu initiatorii acestor proiecte.

Presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a discutat miercuri, la Bucuresti, cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream, dupa ce s-a intalnit cu oficiali ai Ministerului Economiei, dar si cu fostul ministru Adriean Videanu, cu care avusese discutii pe aceasta tema in iunie la Moscova.

Ulterior, Miller a semnat un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca gazoductul South Stream sa teritoriului Romaniei.

"In urma discutiilor de astazi, am semnat un memorandum de intentie care prevede o analiza tehnico-economica ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Acest proiect se realizeaza, Gazprom a efectuat deja prospectiunile in Marea Neagra si a elaborat studiul de fezabilitate, a facut studiul tarilor de tranzit si pregateste concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru intregul proiect. (...)

South Stream va trece prin Romania - memorandumul de intentie a fost semnat

Chiar am depasit perioadele din grafic, lucram in devans, iar in privinta termenului de realizare nu avem nicio indoiala ca va fi realizat la timp. Nu exista si nici nu vor fi probleme de finantare. Noi dispunem de toate resursele financiare", a ezplicat Miller, citat de Mediafax.

Tot miercuri presedintele Traian Basescu l-a primit pe Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului OMV, actionarul majoritar al Petrom.

"In cadrul discutiilor a fost abordat subiectul majorarii capitalului social al Petrom, precum si cel al protectiei mediului. De asemenea, au fost discutate stadiul si evolutia proiectului Nabucco, ambele parti exprimand sustinerea acestui proiect energetic european", a anuntat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis presei.

Intarzierile la proiectul Nabucco nu sunt foarte grave, pentru ca cererea de gaze naturale pe piata europeana a scazut ca urmare a contractiei economice, a declarat Ruttenstorfer, citat de Reuters.

Constructia Nabucco, care a fost amanata de mai multe ori, este planificata sa inceapa in 2012, iar primele livrari sunt asteptate in 2015.

South Stream vs Nabucco

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza in prezent transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Constructia Nabucco, care a fost amanata de mai multe ori, este planificata sa inceapa in 2012, iar primele livrari sunt asteptate in 2015.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#South Stream Nabucco Romania , #Nabucco