Chiar daca am importa gaze de la Gazprom, pretul nu ar scadea semnificativ

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 17:50
1416 citiri
Chiar daca am importa gaze de la Gazprom, pretul nu ar scadea semnificativ

Importul direct de gaze de la Gazprom nu ar scadea semnificativ pretul gazelor livrate populatiei, intrucat pretul acestora are si o componenta politica, a declarat luni directorul comercial al Romgaz, Alpar Kramer.

"Reducerea de pret nu ar fi asa spectaculoasa pe cat se asteapta lumea. Ar fi vorba de o reducere de numai o cifra in procente. Poate numai daca pretul barilului de petrol ar ajunge la 30 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, ar scadea si pretul gazelor. Pretul gazelor naturale are o componenta comerciala, insa are si o componenta politica. Nu i-ar conveni nimanui sa scada pretul", a explicat Kramer.

Contractul cu Gazprom ar putea fi semnat numai pentru importul gazelor suplimentare, de care ar fi nevoie.

Avantajul unui contract direct cu gigantul rus Gaprom ar consta intr-o relatie mult mai stabila cu producatorul, decat daca ai cumpara gaz prin mai multi intermediari, a mai spus directorul comercial al Romgaz, informeaza NewsIn.

Kramer a afirmat ca ar fi bine sa existe o separare intre piata gazelor si piata petrolului. In prezent, Romania importa mia de metri cubi de gaze cu peste 540 dolari, a precizat Kramer, care spera ca in 2009 pretul gazelor sa scada, datorita scaderii pretului barilului de petrol.

In ceea ce priveste subiectele pe care Romgaz le va aborda cu Gazprom, printre acestea se rgeasesc importul direct de gaze si proiectul depozitului de gaze de la Roman Margineni.

Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, ia in considerare posibilitatea de a construi un gazoduct prin Romania, in conditiile in care Rusia cauta parteneri pentru proiectul sau South Stream.Conducta South Stream urmeaza sa transporte gaze naturale rusesti de la Marea Neagra in sud-estul Europei.

Gazprom arata intr-un comunicat emis vineri, 17 octombrie 2008, ca directorul executiv Aleksei Miller a discutat la o reuniune la Moscova despre posibilitati de cooperare cu seful Transgaz, Ioan Rusu si cu seful producatorului de gaze naturale Romgaz, Francisc Toth.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#gazprom, #pret gaze, #import , #pret gaz