Gazprom va cumpara echipamente nuclearo-energetice din Romania

Joi, 23 Mai 2013, ora 20:48
2126 citiri
Gazprom va cumpara echipamente nuclearo-energetice din Romania
Foto: Arhiva

Fabrica de Echipamente si Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Bucuresti, detinuta de grupul italian Walter Tosto, deruleaza un contract de 1,8 milioane euro cu compania rusa Gazprom, pentru furnizarea de echipament destinat celei mai mari statii de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia Meridionala).

Contractul semnat de FECNE cu Gazprom are importanta strategica pentru compania romaneasca si pune bazele transformarii FECNE in lider mondial in industria de echipamente industriale, a aratat Eugen Atanasiu, vicepresedinte al proiectului.

"Pentru realizarea celor trei separatoare ce vor fi livrate statiei de la Anapa, FECNE va colabora cu grupul Omeze, cel mai mare producator de echipamente din oteluri speciale pentru industriile nucleara, petrochimica si petrol si gaze aflat in proprietatea Gazprom", a explicat Luca Tosto, presedintele FECNE.

Proprietarii FECNE (amenajata pe una dintre fostele infrastructuri ale IMGB) au organizat, joi, o prezentare a halelor de productie unde sunt fabricate echipamentele de tip agabaritic (cazane si recipienti cu diametre de peste 15 metri inaltime).

Halele de lucru, a caror inaltime este de 40 de metri, sunt incalzite pe timpul iernii cu instalatie speciala de incalzire prin pardoseala care include 90 km de conducte ce acopera o suprafata de 2,5 ha de teren controlate de un computer, a explicat Atanasiu.

Luca Tosco a spus, pe de alta parte, ca firma are in derulare contracte de 11 milioane de euro pentru echipamente destinate unui numar de opt reactoare de la centrale din China.

FECNE lucreaza cu materie prima cumparata din Europa si nu importa tabla din Mittal din Galati, deoarece nu corespunde standardelor necesare producerii tipurilor de utilaje pe care le exporta FECNE, a aratat Eugen Atanasiu.

Acesta a precizat ca intre 15 si 20% din componente sau materii necesare la procesul de fabricatie este achizitionat din Romania.

FECNE isi propune sa ajunga la o valoare a investitiilor de peste 30 milioane euro in urmatorii cinci ani si la un numar de 300 de angajati fata de 100 in prezent.

Managerul italian a declarat ca o problema cu care se confrunta FECNE este cea a transportului pe drumurile nationale. El a explicat ca singura ruta de transport consacrata ramasa inca inainte de 1990 este cea spre Oltenita de unde, pe Dunare, utilajele sunt transportate mai departe la Constanta, de unde sunt preluate de importatori.

"Am solicitat autoritatilor sa rezolve problema transportului agabaritic pe drumul catre Oltenita, am solicitat sa-l imbunatateasca si sa-l amenajeze pentru transporturile agabaritice", a spus Luca Tosto.

Potrivit lui Eugen Atanasiu, in Romania pentru un transport agabaritic o firma trebuie sa plateasca 12.000 de euro pentru fiecare 50 de km de drum, in timp ce Austria aceasi taxa este de numai de 550 de euro, iar in Italia de 750 de euro.

Producatorul italian a preluat fabrica in 2012, la o valoare de sapte milioane euro, iar la acea data a anuntat un program de investitii de 30 de milioane euro. FECNE a fost preluata de la producatorul si furnizorul de energie Romenergo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#Gazprom echipamente Romania, #contract echipamente Gazprom Romania , #Romania