Programul de investitii pe 2009 al Gazprom, 32,5 miliarde dolari

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 21:39
760 citiri
Programul de investitii pe 2009 al Gazprom, 32,5 miliarde dolari
Foto: Reuters

Guvernul rus a aprobat, marti, planurile Gazprom de a investi in 2009 suma record de 32,5 miliarde dolari, in pofida vocilor care au cerut o limitare a apetitului de extindere a monopolului de gaze naturale in contextul crizei financiare.

Cea mai mare companie de gaze naturale din lume a anuntat ca membrii consiliului sau director de stat au aprobat investitiile prevazute la 920,44 miliarde ruble (32,49 miliarde dolari) pentru 2009, in crestere cu 12% fata de cuantumul de 821,66 miliarde ruble alocat pentru acest an, relateaza Reuters.

Prim-vicepremierul Igor Suvalov declara saptamana trecuta ca guvernul ar putea cere Gazprom sa isi reduca planul de investitii la 720 miliarde ruble.

Gazprom va inregistra o scadere accentuata a veniturilor din export de la mijlocul lui 2009, deoarece pretul gazelor naturale evolueaza in functie de cel al titeiului, cu o intarziere de cel mult noua luni, iar petrolul s-a ieftinit foarte mult fata de nivelurile record din iulie.

Rusia ar putea revizui, totodata, un program agresiv de majorari ale pretului gazelor naturale in 2009, ca sa sprijine economia afectata de criza financiara mondiala.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, declarase luna trecuta ca firma pe care o conduce ar putea cere ajutor de stat, ca sa isi finanteze programul de investitii si a pledat pentru mentinerea creditarii din acest an la 90 miliarde ruble.

Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei, are nevoie sa faca investitii masive ca sa puna pe picioare programele sale principale, cum ar fi zacamintele de la Bovanenkovo din Peninsula Arctica Iamal sau Stokman de la Marea Barents.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Rusia Gazprom, #Rusia aproba Gazprom, #Gazprom investitii, #programul investitii Gazprom, #gaze naturale Europa , #Rusia