Gazprom, interesat de depozitele de gaz din Romania

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 09:36
1664 citiri
Gazprom, interesat de depozitele de gaz din Romania

Presedintele Comitetului de Conducere al Gazprom, Alexei Miller, lasa usa deschisa Romaniei in proiectul "South Stream" si anunta intentia de a investi masiv in tara noastra.

Intr-un interviu acordat cotidianului Romania Libera, Miller anunta si scaderea pretului la gazele rusesti incepand din 2009.

"Consideram de perspectiva cooperarea ruso-romana in domeniul gazelor pe linia depozitelor subterane, dar si a dezvoltarii capacitatilor de tranzit deja existente si a crearii unora noi. Cat priveste proiectul "South Stream", studiem mai multe trasee ale conductei, care sa treaca pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene si nu excludem nici una dintre variantele posibile", a declarat seful Gazprom.

Acesta a negat si opiniile exprimate recent de experti, potrivit carora informatiile cum ca Romania ar ajunge pe harta "South Stream" tin de strategia Gazprom care ar urmari sa creeze o competitie falsa intre state care au aderat deja la proiect si cele care acum isi negociaza participarea.

"Gazprom nu are nevoie sa forteze identificarea de noi parteneri care sa se alature 'South Stream' prin stimularea unei astfel de competitii. Nu trebuie sa provocam pe nimeni sa ni se alature, partenerii nostri europeni inteleg beneficiile. 'South Stream', care inclina spre asigurarea unei baze solide de resurse, nu se va limita doar la a spori flexibilitatea si siguranta livrarilor de gaz natural rusesc spre Europa, ci, pe termen lung, va aduce un castig economic esential acelor tari prin care va trece magistrala", a declarat Alexei Miller.

In privinta predictiilor Gazprom privind evolutia pretului la gazele livrate Romaniei in perioada urmatoare, Miller a explicat ca preturile la gaze nu sunt stabilite de Gazprom, ci depind de evolutia cotatiilor la petrol.

"In acest moment, preturile la gaz reflecta varful de pret al petrolului din vara. Prin urmare, din al doilea trimestru al anului 2009, pretul la gaz va incepe sa scada. Ceea ce este valabil si pentru Romania.

Subliniez insa: Gazprom fixeaza pretul gazului livrat la granita, dar nu si pe cel platit de consumatorii finali din Romania si din alte tari. Cat despre trecerea la semnarea unor contracte directe intre Romania si Gazprom, dupa cum deja am precizat, in prezent se deruleaza doua contracte pe termen lung, valabile pana in 2030, cu companiile Coneff Energy si WIEE. Dar daca va exista o cerere suplimentara de gaz in tara dumneavoastra noi, cu siguranta, vom fi gata sa propunem oferte pentru noi contracte.

Credem ca amenajarea unor depozite subterane pe teritoriul Romaniei poate deveni un element important al cooperarii ruso-romane in domeniul gazelor naturale si va permite o alimentare sigura a consumatorilor in timpul iernii, dar si o mai eficienta utilizare a capacitatilor de transport.

In prezent, Gazprom continua conlucrarea cu expertii romani, evaluand conditiile de amenajare a noi capacitati de stocare in Romania, inclusiv in zona depozitului de la Roman-Margineni. Totusi, momentan nu exista decizii concrete privind aceste proiecte", a mai spus presedintele Gazprom.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Gazprom Romania, #depozite gaze, #pret gaze, #South Stream , #South Stream
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
In relatiile de afaceri rusii au fost intotdeauna o oportunitate pentru Romania!