Gazprom vrea ca South Stream sa ocoleasca Austria

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 15:36
1403 citiri
Gazprom vrea ca South Stream sa ocoleasca Austria

Gazprom negociaza cu tarile vecine Austriei o noua ruta pentru gazoductul South Stream, care va ocoli Austria, din cauza relatiilor tensionate care se manifesta intre cele doua tari in ultimul timp, scrie cotidianul rus Kommersant citat de Newsin.

Conducta South Stream va fi operata de catre gigantul rus Gazprom si de grupul italian Eni si va porni din Rusia, catre Bulgaria, unde se va ramifica. In proiectul initial ramura nordica continua catre Serbia, Ungaria si Austria iar cea sudica urma sa treaca prin Grecia catre Italia.

Noul traseu al conductei se pare ca va trece din Rusia catre Uniunea Europeana prin Serbia si Slovenia, catre nordul Italiei.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat presei ruse ca a primit deja sprijin din partea presedintelui Sloveniei, Danilo Turk si primului ministru Janez Jansa.

"Anuntul public al acestor negocieri este menit a arata Austriei, ale carei relatii cu Gazprom au devenit tensionate, ca South Stream ar putea trece pe langa aceasta tara", se mai arata in cotidianul citat.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller si primul ministru sloven s-au intalnit la Ljubljana pentru a discuta perspectivele unei cooperari pe termen lung intre statele implicate in comertul cu gaze naturale. In acest context a fost abordata si implementarea proiectului South Stream.

Conform directorului companiei East European Gas Analysis Mikhail Korcemkin, relatiile intre Gazprom si grupul austriac OMV s-au racit in ianuarie, la putin timp dupa semnarea unui acord de cooperare.

Conform acestui acord, Gazprom ar urma sa primeasca 50% din platforma austriaca de tranzactionare a gazelor naturale, Central European Gas Hub, din Baumgarten. In plus, aceasta va construi un amplasament de stocare subterana impreuna cu OMV in Austria si statele vecine.

La cateva zile dupa semnarea acestui acord, monopolul rusesc al exportului de gaze naturale a refuzat sa mai vanda gaze traderilor care si-au rezervat spatii de transport prin intermediul gazoductului Trans-Austriac.

Seful departamentului de export al Gazprom, Vladimir Handohin a declarat ca grupul "nu va vinde gaze acestor clienti din cauza ca ar contrazice strategia grupului de a vinde gaze direct consumatorilor finali".

Korcemkin a precizat ca Gazprom si OMV "nu s-au inteles privind impartirea pietei interne din Austria".

Conform proiectului initial, conducta South Stream va avea o lungime de 3.300 kilometri (din care 900 de kilometri pe sub mare), cu o capacitate totala anuala de aproximativ 30 miliarde metri cubi, si va deveni operationala in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Serbia, #Austria, #Slovenia, #gazprom, #traseu, #South Stream, #conducat, #ocolire , #South Stream