Rusia incepe constructia South Stream - UE nu recunoaste inca proiectul

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:51
2895 citiri
Rusia incepe constructia South Stream - UE nu recunoaste inca proiectul
Foto: rferl.org

Gigantul rus Gazprom incepe vineri constructia gazoductului South Stream, eveniment la care va participa si presedintele Vladimir Putin.

Ceremonia oficiala de inaugurare a santierului va incepe la ora 11.00 GMT, in orasul Anapa, situat pe malul Marii Negre, punctul de inceput al acestui proiect, noteaza AFP.

In afara de Putin, vor mai lua cuvantul presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al consortiului South Stream, Marcel Kramer.

Proiectul South Stream valoreaza 16,5 miliarde de euro si este realizat de consortiul alcatuit din Gazprom (care participa cu 50% din fonduri), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%), o filiala a gigantului din industria chimica BASF.

Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica.

El va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, cu care a avut numeroase conflicte legate de tarife, ce au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana.

Cum vede UE situatia

Desi Rusia se grabeste sa inaugureze proiectul, Jonathan Stern, seful Programului de Cercetare a Gazului Natural de la Institutul de Energie din Oxford, a precizat ca Gazprom inca nu a comandat conducta si nici nu facut ceilalti pasi necesari demararii constructiei, astfel ca "nu poate incepe sectiunea din largul marii decat in 2014", scrie Turkish Weekly.

In plus, oficialii europeni au mentionat ca o ruta finala inca nu a fost trimisa spre aprobare la Bruxelles, astfel ca avizul Comisie Europene nu va fi dat decat peste un an.

Marlena Holzne, purtatorul de cuvant al comisarului european pe energie Gunther Oettinger, a spus ca decizia finala legata de South Stream - faza ce urmeaza dupa etapa de design, studii si trimiterea cererii la Bruxelles - nici macar nu este luata in calcul la nivelul UE, in perioada urmatoare.

"Comisia Europeana nu a primit informatiile legate de ruta finala. Inca nu se stie care va fi punctul de plecare si unde se termina, sau ce tari tranziteaza. In plus, nu exista un studiu legat de impactul asupra mediului inconjurator, pentru toata ruta", a sustinut Marlena Holzne.

Gazprom sustine ca gazoductul South Stream va trece prin apele teritoriale ale Turciei, va ajunge in Bulgaria, iar apoi se va continua catre Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria, iar apoi se va lega de conducta de distributie a multinationalei Eni, din nordul Italiei.

Pentru ca proiectul sa fie viabil, el trebuie sa obtina numeroase aprobari, de la fiecare tara implicata, precum si de la Comisia Europeana.

South Stream va fi complementar echivalentului sau nordic, Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Rusia incepe constructia South Stream, #Rusia consutrctie South Stream, #Rusia inaugurare South Stream , #South Stream