South Stream a fost ingropat de Gazprom: Alternativa, o conducta care ar trece prin Romania

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:54
5590 citiri
South Stream a fost ingropat de Gazprom: Alternativa, o conducta care ar trece prin Romania
Foto: Gazprom

Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus o alternativa la proiectul South Stream (foto), care a fost anulat de Rusia. Noua ruta ar urma sa treaca si prin Romania.

Ideea ar consta in interconectarea retelei existente de conducte dintre Slovacia, Romania si Ucraina printr-un gazoduct nou de 570 de km.

Acesta ar urma sa aduca resursa naturala din vestul Europei in Balcani, arata agentia TASR, citata de Slovak Spectator.

"Este cea mai buna solutie din punct de vedere strategic si economic", a transmis Tomas Marecek, seful Consiliului Director al Eustream, intr-un interviu acordat Reuters.

Costurile proiectului ar urma sa ajunga la 750 de milioane de euro, potrivit primelor estimari, o suma de 20 de ori mai mica decat cele anuntate pentru South Stream, avand in vedere ca nu trebuie sa fie construit pe sub mare, ca in cazul proiectului rusesc.

El va porni din localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi se va lega de conducta Soyuz neutilizata din Ucraina, pana la granita Romaniei si, de acolo, pana la conducta care trece prin tara noastra si aprovizioneaza Bulgaria.

Momentan, proiectul este doar la faza de idee si nu a fost discutat la nivel politic, arata ziarul Hospodarske Noviny.

South Stream a fost ingropat. Momentan

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anuntat luni ca a pus cruce gazoductului South Stream.

Proiectul de gazoduct South Stream a cazut: I-am pus cruce, a anuntat seful Gazprom

Presedintele rus Vladimir Putin acuza ca piedicile puse de Europa acestui proiect sunt impotriva intereselor economice europene si produc pagube insemnate.

"Observam obstacole ridicate pentru a impiedica realizarea" gazoductului, a spus Putin. "Daca Europa nu doreste sa duca proiectul la indeplinire, atunci nu va fi realizat... Credem ca este impotriva intereselor economice ale Europei si provoaca pagube", a aratat acesta.

Putin a mai spus ca Bulgaria este presata de UE sa reziste proiectului: "Daca Bulgaria nu este lasata sa se comporte ca un stat suveran, sa ceara bani pe profitul pierdut de la Comisia Europeana".

Putin explica de ce a murit South Stream: UE nu lasa Bulgaria sa se comporte ca un stat suveran

Proiectul ar fi pornit din Rusia, ar fi ajuns in Bulgaria pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Din tara vecina, gazoductul s-ar fi ramificat spre Italia si Austria. Romania nu ar fi fost prinsa in proiect.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Slovacia alternativa South Stream Romania, #alternativa South Stream, #gazoduct Romania , #South Stream