Moldova risca sa ramana fara gazoducte

Marti, 02 Iunie 2009, ora 22:18
1237 citiri
Moldova risca sa ramana fara gazoducte

Sistemul de gazoducte al R. Moldova ar putea trece in proprietatea Gazprom din cauza datoriilor mari acumulate de Transnistria fata de concernul rus, a declarat seful companiei Moldovagaz, Aleksandr Gusev.

Potrivit lui Gusev, daca Gazprom va prelua toate datoriile pentru gaze, inclusiv datoria Transnistriei, atunci concernul ar putea prelua toata proprietatea Moldovagaz si va deveni proprietatul de drept al intreprinderii.

Moldovagaz va ramane fara active, fara gazoductele magistrale si, in consecinta, va inceta sa existe, a explicat seful intreprinderii moldovene.

"Daca Gazprom va incepe sa retina din datoriile acumulate pentru gaze inclusiv de Transnistria, atunci fara indoiala ca intregul patrimoniu al companiei Moldovagaz va trece in proprietatea holdingului rusesc", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Moldovagaz.

El a mai spus ca Gazprom ar putea, de asemenea, sa limiteze livrarile de gaze catre Moldova, in conformitate cu nivelul real de achitari sau sa sisteze complet asigurarea tarii cu gaze.

"In acelasi timp, mai exista posibilitatea ca Gazprom sa limiteze livrarile de gaz doar in cantitatile ce pot fi platite sau ar putea sa inceteze complet livrarile catre Republica Moldova. Deocamdata nu stim sigur cum vor evolua lucrurile, insa, din cauza datoriilor acumulate de Transnistria, este posibil sa ramanem fara gaz. Sa asteptam si sa vedem ce se va intampla", a spus Gusev.

"Datoria totala a companiei Moldovagaz fata de Rusia este de 681 de milioane de dolari, din care 640 de milioane de dolari revin Transnistriei", a precizat Gusev.

Potrivit acestuia, Transnistria a importat anul trecut gaz metan din Rusia in valoare de 352 de milioane de dolari si a platit numai 55 de milioane de dolari.

Gusev a aratat ca Transnistria continua sa comercializeze gazul pentru consumatorii finali la preturi ce sunt cu 60% mai mici decat pretul de achizitie. in consecinta, pierderile directe din vanzarea gazelor in Transnistria in 2008 au fost de 236 de milioane de dolari, potrivit portalului Interlic.

Datoria totala de baza a SA Moldovagaz, fara penalitati, in 2008 s-a majorat cu 297 de milioane de dolari, ajungand la 1,343 miliarde de dolari la inceputul anului 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Moldova gazoducte, #trecere Gazprom, #datorii Transnistria , #stiri Gazprom