Gazprom, amenda uriasa pentru abuz de pozitie dominanta

Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 14:52
3192 citiri
Gazprom, amenda uriasa pentru abuz de pozitie dominanta
Foto: Foto: Twitter/GazpromEN

Autoritatea pentru reglementarea concurentei din Ucraina a decis vineri sa amendeze grupul energetic rus Gazprom cu suma de 85 de miliarde de grivne (3,47 miliarde de dolari), pentru abuz de pozitie dominanta pe piata de tranzit a gazelor naturale din Ucraina.

La inceputul acestei saptamani, Gazprom a informat autoritatile de la Kiev ca ii datoreaza 2,55 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate in trimestrul al treilea al anului trecut, iar Kievul are la dispozitie 10 zile pentru a plati, informeaza Reuters.

Planuri de 12 miliarde de dolari la Gazprom pentru 2016

In replica, Ucraina a anuntat ca acele clauze contractuale conform carora trebuie sa plateasca pentru gazele naturale pe care nu le-a utilizat sunt "ilegale".

"Astazi a fost luata o decizie cu privire la abuzul de pozitie dominanta pe piata tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de catre compania Gazprom. Valoarea amenzii este de 85 miliarde de grivne", a declarat presedintele Autoritatii pentru reglementarea concurentei din Ucraina, Iuri Terentiev, intr-un mesaj publicat pe reteaua de socializare Facebook.

In cursul unei investigatii demarate la cererea cabinetului de ministri, Autoritatea pentru reglementarea concurentei din Ucraina a descoperit ca Gazprom are o pozitie de monopol pe piata tranzitului gazelor naturale din Ucraina si a incalcat in mod repetat termenii contractului incheiat cu compania ucraineana Naftogaz pentru perioada 2009-2015.

Ucraina, aproape sa ramana fara gaz rusesc - acuzatii de sabotaj

De asemenea, anterior, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat ca grupul Gazprom ar putea fi amendat pentru pozitie de monopol cu o suma echivalenta cu pana la 10% din veniturile totale realizate de Gazprom pe teritoriul Ucrainei.

Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ucraina Gazprom, #Ucraina amenda Gazprom , #Ucraina