Ucraina va plati 360 de dolari pe mia de metri cubi de gaz

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 11:59
1036 citiri
Ucraina va plati 360 de dolari pe mia de metri cubi de gaz

Gazprom va livra gaz catre Naftogaz fara intermediari, insa pentru refuzul serviciilor RosUkrEnergo, Kievul va trebui sa plateasca 360 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz rusesc.

Riscul escaladarii conflictului nu este insa exclus pana cand noua formula nu va fi aprobata de presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, informeaza cotidianul rus Kommersant.

La randul sau, Nezavisimaia Gazeta avanseaza pretul de 350 de dolari pe mia de metri cubi, fara a-si cita sursele.

Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat duminica un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre. Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el.

Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze luni contracte care vor stabili conditiile in care gazul rusesc va fi livrat Ucrainei si va tranzita teritoriul fostei republici sovietici spre Europa.

Pana la sfarsitul anului 2008, Ucraina platea 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaze rusesti. In momentul esecului negocierilor pentru 2009, Rusia cerea Ucrainei un pret preferential de 250 de dolari, in timp ce Kievul era dispus sa plateasca 201 dolari.

Dupa sistarea gazului destinat Ucrainei, la 1 ianuarie, Kievul a anuntat ca e dispus sa plateasca cel mult 235 de dolari, insa conditiona acordul de o renegociere a contractului de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei.

Gazprom respinge posibilitatea renegocierii contractului de tranzit care ar fi valabil pana la 31 decembrie 2010 si spune ca nu mai este dispus sa dea gaze Ucrainei la pret preferential, cerand un pret aliniat celui european - 450-500 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina percepe in prezent 1,7 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc transportat pe 100 de kilometri. Daca initial dorea marirea tarifului la 2 dolari, in prezent Ucraina cere 1,8 dolari.

Prin comparatie, Republica Moldova tranziteaza gazul rusesc la un tarif de 2,5 dolari, dar a cerut in toamnpa marirea acestui tarif. Fara a inainta o suma propusa, Chisinaul a estimat ca dublarea tarifului actual ar fi un pret corect. Propunerea urma sa fie examinata de Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#ucraina gaz rusia, #plata mia de, #kiev rusia razboi, #livrare gaze ucraina , #Ucraina