Ce carti de capatai au politicienii de azi

Sambata, 02 Mai 2009, ora 09:33
2113 citiri
Ce carti de capatai au politicienii de azi

Ion Iliescu se declara marcat de "Rascoala", Theodor Paleologu si Mircea Geoana au, printre putinele lucruri in comun, lecturile din Machiavelli, iar liderii PIN, Cozmin Gusa si Lavinia Sandru isi amintesc ca "Alexis Zorba", a lui Nikos Kazantzakis, a fost cartea care le-a marcat viata amandurora.

In schimb, Marian Vanghelie, autorul celebrelor "almanahe", a refuzat sa raspunda solicitarii jurnalistilor de la Gandul, care au incercat sa afle ce carti au influentat viata personalitatilor de astazi.

Vanghelie a declarat ca "eu sunt un practician si nu as vrea sa raspund la acesta intrebare, intrucat mi se pare tendentioasa".

Nici presedintele Traian Basescu nu a dat curs anchetei jurnalistilor de la Gandul. In schimb, fostul presedinte Ion Iliescu a recunoscut ca dupa romanele lui Jules Verne a trecut la "Rascoala" lui Liviu Rebreanu, "o carte care m-a marcat, intr-adevar, si care m-a facut sa inteleg problematica sociala specifica Romaniei", pe care a citit-o la recomandarea tatalui, ilegalist comunist.

Actualul sau sef pe linie de partid, Mircea Geoana spune ca a fost marcat nu de o carte anume ci de o serie de lecturi, "din care probabil 'Principele' lui Machiavelli e cea mai importanta. Mi-a marcat viata in sensul pragmatismului luminat".

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca a fost profund impresionat de "Contele de Monte Cristo", "pentru tot ce spune ea despre cate poate face omul si cat poate duce el".

Viorel Hrebenciuc afirma ca personajul care i-a marcat viata a fost Martin Eden, al lui Jack London, iar actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu a nominalizat drept carte de capatai "Agonie si Extaz", a lui Irving Stone, "o carte pe care am citit-o de mai multe ori si cred ca mi-a mobilizat vointa extraordinar de mult, o iubesc si acum".

Dostoievski uneste doua personalitati care nu par a avea prea multe in comun: Ioan Talpes si Sergiu Andon. In timp ce fostul director al SIE pune pe locul intai "Fratii Karamazov", pentru ca "exista acolo imaginea lumii, care se schimba incredibil. Un drum de la penibil la sublim. De la rudimentar la supraomenesc", Sergiu Andon spune ca eroul sau favorit, cu al carui destin se si identifica, este printul Maskin, din romanul "Idiotul", de Dostoievski.

"Eu ma consider un 'idiot' in viata, pentru ca, la fel ca si printul, tin mereu garda deschisa, spun tot ce-mi trece prin cap si astfel descumpanesc multa lume", spuen Andon.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#lecturi politicieni, #carti preferate politicieni , #Ion Iliescu