Geoana: Nu am nevoie de nimic altceva decat de respect

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 14:35
2710 citiri
Geoana: Nu am nevoie de nimic altceva decat de respect
Foto: RRA

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a incercat sa raspunda afirmatiei presedintelui Traian Basescu potrivit careia institutia pe care o conduce este compromisa si a precizat ca nu are pretentii de functii, isi doreste numai "respectul colegilor de partid".

"Daca incepem sa facem un clasament, cine e mai discreditat din Romania, nu cred ca ajungem undeva. Guvernarea, clasa politica si increderea cetateanului ca s-ar putea intampla ceva bun in Romania s-ar afla pe primele locuri", a spus Mircea Geoana, vineri, in cadrul unei emisiuni la RRA.

"Regret ca Senatul s-a lasat contaminat de ceea ce a inceput in Camera Deputatilor, cu actul politic de forta pus la cale de Roberta Anastase. Senatul a intrat intr-o faza de blocaj, regret acest lucru, dar in acelasi moment este si meritul domnului Boc ca nu poate sa-si asigure majoritatea in Parlament", a mai spus presedintele Senatului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la TVR, ca reforma sanatatii, Legea asistentei sociale si legislatia legata de justitie trebuie adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvern, afirmand ca Senatul s-a "compromis de la presedinte pana la ultimul senator" amanand discutiile pe aceste subiecte.

Schimbarea premierului

Mircea Geoana a mai cerut presedintelui sa faca o "remaniere de fond" si sa schimbe inclusiv premierul.

"Cred ca presedintele ar trebui sa-si asume responsabilitatea imperioasa de schimbare a acestui Guvern. Dupa ce se termina misiunea FMI, sa vedem in ce parametri bugetari ne incadram pentru la anul, cred ca ar trebui facuta o remaniere. Nu poti sa ceri Opozitiei sa adopte legile Puterii si nici nu poti continua cu asumarea raspunderii la nesfarsit.

Nu poti, in conditiile in care propriii tai senatori nu se prezinta la vot si o lege pica, sa critici Senatul. Daca presedintele nu asigura o schimbare de Guvern, anul viitor va fi extraordinar de complicat.

Daca remanierea este facuta numai din dorinta de a rearanja niste scaune in jurul unei mese, nu rezolvam nimic. Este nevoie de o schimbare de fond, de schimbarea premierului", a spus Geoana, la RRA.

2012 va fi un an foarte greu

Despre situatia economica a Romaniei, presedintele Senatului a estimat ca anul 2012 va fi unul foarte greu, cresterea economica fiind mai mica decat cea estimata.

"Va fi un an foarte greu si mi-e teama ca intre prognoza si realitatea economica de anul viitor va fi o discrepanta. Va exista o problema a costului creditului in Romania. Putem anticipa o crestere economica mai modesta decat cea din prezent", a spus Geoana.

Geoana a mai criticat si modul in care se aloca banii publici. "Adevarata risipa este zona clientelismului politic si a dirijarii fondurilor catre clientela politica", a spus presedintele Senatului.

Geoana, inainte de venirea FMI: Banul public este cheltuit cu destrabalare

Analizand deciziile luate la Bruxelles, in aceasta saptamana, Geoana a opinat ca inflatia va fi mai mare, avand in vedere ca guvernele se vor imprumuta pentru acoperirea deficitului. "Banca Romaniei va fi nevoita sa tina rata dobanzii destul de sus, ceea ce inseamna ca banii vor fi mai scumpi", a spus presedintele Senatului.

Conflictul cu Ion Iliescu

Legat de tensiunile dintre el si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, Geoana a precizat ca nu a facut altceva decat sa raspunda la atacuri mai vechi.

"Cred ca este mai degraba o problema de viziune sau de mentalitati diferite. Am raspuns la niste atacuri care m-au vizat in ultimul timp. Revenirea la putere a PSD este prioritatea mea. Nici mie nu mi-a fost usor, cand eram presedinte al PSD, sa conduc cu oameni precum Iliescu sau Nastase. Dar am avut intelepciunea sa spun ca trebuie sa ne adunam sa devenim o forta", a afirmat Mircea Geoana.

"Nu am nevoie de nimic altceva decat de respect. (...) Cred ca ar fi normal sa fie consultat si Mircea Geoana atunci cand sunt luate decizii strategice", a mai spus fostul presedinte al PSD.

Fostul candidat la presedintie nu a negat ca si-ar dori sa fie candidatul PSD la presedintie, in 2014, dar a precizat ca este "vorba despre o competitie". "Exista oameni capabili sa candideze la functia suprema in stat, printre ei ma aflu si eu", a adaugat Geoana.

Intrebat daca ar fi posibila o rocada intre PSD si PNL in ce priveste candidaturile USL, Geoana a spus "orice este posibil", lasand sa se inteleaga ca PSD ar putea da candidatul pentru Cotroceni, iar PNL pe cel pentru sefia Guvernului. "Cred ca in acest moment energiile trebuie sa treaca de la desemnarea candidatilor la castigarea alegerilor", a spus Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#geoana rra, #Geoana Iliescu, #geoana basescu senat , #senator
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Geoana , da tu respecti pe ceilalti ?
Poza Westrop
Westrop
rank 5