Mircea Geoana, presedintele perfect (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 13:15
6823 citiri
Mircea Geoana, presedintele perfect (Opinii)

Adevarul este ca Mircea Geoana merita sa devina presedintele Romaniei, caci este cum nu se poate mai reprezentativ pentru clasa politica romaneasca. Asa cum il infatiseaza cablogramele WikiLeaks, presedintele Senatului este gata sa tradeze oricand, pe oricine, o persoana nu foarte inteligenta, dar extrem de laudaroasa, absolut lipsita de simtul ridicolului, complotista si fara absolut niciun principiu.

Exista desigur si marii complotisti, care au marcat decisiv cursul istoriei, exista marile tradari, pe mari mize, machiavelismele grandioase. Nu e cazul lui Mircea Geoana. El are statura unui gainar care schimba valuta la colt de strada cu ochii in paispe' sa nu vina politia.

Pe cine n-a tradat Mircea Geoana? Ambasador in SUA, numit de Ion Iliescu, nici n-a asteptat rezultatele oficiale ale alegerilor din 1996, pentru a se dezice de cancerul comunist si a se arunca in bratele noului stapan. Cand acesta a cazut s-a intors in genunchi la PSD unde a fost primit de Adrian Nastase. A pierdut lamentabil primaria Capitalei (mai tineti minte grandiosul episod ,,Magurele"?), dar asta nu l-a impiedicat sa infiga cutitul in spinarea lui Adrian Nastase (hotel Confort) si a lui Ion Iliescu (din nou) pentru a ajuge in fruntea PSD.

PSD pe care, aflam acum de la americani, l-a tradat si pe el la vremea suspendarii preseidintelui. Caci in timp ce PSD marsaluia in aceasta actiune, Mircea Geoana ii facea vizite secrete lui Traian Basescu pentru a negocia conditiile blocarii operatiunii. Cu intalnirile in portofoliu se ducea vajnicul Geoana la americani, despre care stia ca se opun suspendarii, si se dadea un fel de disident in raport cu propiul partid.

",Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu", se arata intr-o telegrama, din 2007, clasificata Confidential. "M-ar omori daca ar sti", se victimiza el in fata reprezentantilor SUA.

O fi fost omul convins ca drumul e infundat. Aiurea! N-a fost decat un joc la doua capete: daca iesea suspendarea, el o condusese oficial, daca esua, el se opusese fara succes, ba chiar incercase sa o blocheze. Pentru partid si aliati, el era conducatorul suspendarii, pentru americani el era principalul sabotor al actiunii.

De ce sa doreasca sprijinul americanilor? Ca sa obtina binecuvantarea preluarii sefiei guvernului. Pledoaria sa de autopromovare si manipulare a americanilor este o mostra de ridicol si umor involuntar perfecte. "A precizat ca i-ar fi mult mai usor sa se relaxeze avand telecomanda guvernului in mana", "I am number one today in Romania!"(in 2007) si, culmea culmilor, "Viziunea mea este mai mare decat a lui Basescu" (in 2009).Toate sunt citate din cablograme.

Efectul acestui recital preungit nu a fost nici pe departe cel scontat de Mircea Geoana. In loc sa-l apropie de pozitia visata, i-a atras o caracterizare fara menajamente. Americanii l-au citit corect si i-au pus stampila: instabil, lipsit de substanta, ranchiunos, neloial, indecis. Un adevarat profil de premier sau presedinte, nimic de zis.

Ca urmare, vizita oficiala in SUA la care visa dl. Geoana a fost refuzata politicos. Dar n-a disperat. Principial cum il stim a luat-o fix in directia opusa. Adica daca n-a mers cu Washingtonul poate merge cu Rusia. Cu kerosen oligarhic in motoare a zburat la Moscova de doua ori, unde nu pare sa fi avut totusi mult mai mult succes, caci n-a fost primit decat de oficiali de rangul al doilea. Nu stim ce le-a zis, dar putem banui ca discursul nu a fost, in esenta, foarte diferit. Iar numarul 1, iar viziunea mai mare, iar telecomanda, plus ceva Petrom probabil.

A urmat vizita nocturna la SPA-ul lui SOV, mogul despre care, dimineata, acelasi Geoana spusese ca e "malefic, usor turbulent", pentru a obtine intrebarile la dezbaterea finala. A venit si episodul "Mihaela , dragostea mea", si topaiala unicului moment prezidential pe care l-a cunoscut in cariera.

Asta e omul! Un amestec de grobian, lichelism, unsoare, suficenta, ridicol si amoralitate perfect reprezentative pentru clasa politica din Romania. Mare pacat ca n-a ajuns presedinte!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mircea Geoana Wikileaks presedinte, #Mircea calbograme Wikileaks , #senator