Cazul Geoana si eminentele cenusii ale PSD (Opinii)

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 16:21
4301 citiri
Cazul Geoana si eminentele cenusii ale PSD (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Nu mi-am imaginat ca PSD, odata revenit la Putere, va fi un partid trup si suflet pentru reusita USL si a guvernarii, dar nici sa cada din nou pe mana vechilor combinatori de tip Victor Hrebenciuc sau a urmasilor acestora. Pentru ca Geoana, daca informatiile din presa se confirma, recidiveaza.

Si o face fiindca, dornic de mariri peste noapte, se lasa impins dintr-o parte in alta, facand jocurile unor eminente cenusii, ale propriului partid si ale altora. Caci perioada FSN, PDSR, respectiv primul deceniu de libertate, s-a caracterizat mai mereu prin jocul la doua si mai multe capete, si in tara, si in afara ei.

Cine se crede Mircea Geoana?

Citind cu atentie votul din 9 decembrie 2012, observi ca alegatorii au dat girul unei echipe de lideri tineri in frunte cu Victor Ponta, Titus Corlatean, Corina Cretu..., asteptandu-se ca elanul tineresc sa ajunga in frunte, iar agenda publica sa le apartina. Tocmai pe acest fond a izbucnit un nou caz Geoana.

Sa ni le amintim pe cele vechi: in finalul campaniei din 2009, Geoana cade intr-o cursa intinsa smechereste de servicii si de celebrul Vantu, fiind filmat de paparazzi in timp ce intra in casa mogulului de presa. Nestiind sa gestioneze corect evenimentul, este invins in confruntarea TV cu Basescu.

Al doilea caz e mai complicat, dar si mai naiv: il ia gura pe dinainte si, erijandu-se in postura de lider al Opozitiei, declara la Washington ca va candida la presedintie la viitoarele alegeri, desi partidul sau nu nominalizase pe cineva. Cand se descopera legaturile subterane cu Puterea, este inlocuit de propriul partid de la conducerea Senatului, stiind bine ca se pierde un important post, acela de al II-lea om in stat.

Presedintele n-avea alta treaba?

Ultima tarasenie ridica o multime de intrebari. Presedintele Basescu este recunoscut drept un lider care se foloseste de numeroase personaje, ca apoi sa le abandoneze, dar este de neimaginat situatia-limita in care s-a aflat, daca a ajuns sa apeleze la un ins deja "terminat" din 2009. Asta daca se confirma informatiile lansate recent in spatiul public.

Mai degraba, tinand cont de "maleabilitatea" personajului, varianta Geoana - prim ministru i-a fost inoculata presedintelui de combinatori dintre cei de mai sus, cu totii frustrati ca PSD ar putea pierde nominalizarea mai tanarului Victor Ponta pentru postul de prim ministru, asa cum au pierdut si candidatura la prezidentiale in favoarea liberalului Crin Antonescu.

Sforarie fara limite!

Sa mai observam ca stratagema instrumentarii unor variante de rezerva, negociate de obicei pe sub mese, este una din caracteristicile politicianismului autohton, inaugurata pe vremea CPUN de catre FSN, continuata cu aplomb de PDSR si apoi de PSD pana in 2004, cand se parea ca se va pune punct pertractarilor joase. Nu s-a pus punct caci, intre timp, metoda facuse prozeliti la Cotroceni si la Palatul Victoria.

Hrebenciuc e un personaj diabolizat de presa si mai cu seama de CTP, dar un "combinagiu notoriu", aparut in vremuri politice tulburi, cu democratii indoielnice. De altfel, fiecare formatiune avea / are "Hrebenciuc-ul" sau, de aceea multe decizii politice ne surprind, neavand mare legatura cu institutiile statului de drept. Este tocmai ceea ce ne reproseaza inaltele oficialitati ale UE.

Ce-am votat noi si ce fac ei

Victoria categorica a USL din 9 decembrie vine ca urmare a prea multor combinatii, abuzuri si decizii politice care excedeaza statul de drept, fiind luate pe ascuns, departe de ochii multimilor. Si nu este vorba de suspendarea presedintelui, ci de numiri aiuristice in posturi de mare vizibilitate, de restrangerea unor drepturi si libertati, de fel de fel de matrapazlacuri cu banul public.

Din pacate, cazul Geoana nu e unul izolat. O intalnire "informala" de miercuri 12 decembrie intre dnii Basescu, Antonescu si Ponta a fost data in vileag de presa si apoi recunoscuta de ultimii doi participanti.

Aveau cica de realizat o intelegere cu presedintele, pe care acesta a si prezentat-o inaltelor oficialitati europene, fara a i-o cere nimeni. Daca nu va fi uitat sa ne spuna. Oricum, numai gest demn de o tara suverana nu a fost.

Asadar transparenta deciziei publice, informarea corecta a cetatenilor vor suferi in continuare, dezamagind electoratul care a sperat ca prin aducerea altei forte politice la putere se vor schimba metehnele politice vetuste si nedemne.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#transparenta deciziei politice informarea corecta, #cazul Geoana USL combinatii , #PSD