Circoteca la PSD: Acuze si jigniri intre Dan Sova si o membra a Comisiei de Integritate

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:34
5240 citiri
Circoteca la PSD: Acuze si jigniri intre Dan Sova si o membra a Comisiei de Integritate
Foto: luju.ro

"Doamna Negoita, ati venit cu mandatul lui Vanghelie!". "Domnule Sova, sa stiti ca va cunosc caracterul ingrozitor, dar pe mine nu ma intimidati!". Acestea sunt doua dintre replicile care s-au schimbat in sedinta de duminica a Comisiei Nationale de Integritate a PSD in care s-a decis excluderea din partid a lui Mircea Geoana.

Inregistrarea intregii sedinte, care a durat o ora si 5 minute si s-a incheiat cu putin timp inainte de intrarea in sala a lui Mircea Geoana, a fost furnizata de un participant la sedinta postului de televiziune B1TV, iar cateva fragmente au fost difuzate miercuri seara pe post.

In inregistrari poate fi auzit presedintele Comisiei de Integritate, senatorul Dan Sova, care le spune colegilor sai din comisie ca nu vor decide "efectiv si irevocabil" sanctionarea lui Mircea Geoana, ci doar sanctiunea care este aplicabila acestuia, in conditiile in care cu doua zile inainte senatorul declarase exact contrariul pentru Ziare.com.

"Mica Inchizitie" condusa de Sova decide definitiv, duminica, soarta lui Geoana in PSD

La un moment dat, avocata Mariana Negoita, membra in comisie, a atras atentia asupra faptului ca fiind o comisie nationala, nu judeteana, nu se poate pronunta in sensul dorit de Sova. "Nu inteleg de ce, in calitate de presedinte, ne induceti in eroare si invocati un text care nu exista", a spus ea.

"Problema noastra nu e ce spun membrii de partid, toti colegii au venit aici cu mandat, dumneavoastra ati venit cu mandatul lui Vanghelie", i-a replicat Sova.

"Nu va permit sa ma jigniti, eu am intrat in partidul asta in martie '90, am muncit in partidul asta(...)Eu nu sunt mandatara lui Vanghelie(...)E inadmisibil ce vreti sa faceti in partidul asta!", a raspuns avocata, adaugand ca daca ar vorbi ea cu mass-media, Victor Ponta si cu Dan Sova ar avea mari probleme in PSD.

Ulterior, Dan Sova i-a reprosat colegei de comisie ca ar fi sustinut la inceputul discutiilor din comisie recuzarea lui in acest caz. "Domnule Sova, sa stiti ca va cunosc caracterul ingrozitor, nu imi puneti in gura cuvinte pe care nu le-am pronuntat!(...) Eu nu am vorbit de recuzare, eu am spus ca v-ati antepronuntat", a replicat Mariana Gheorghe, ceea ce l-a facut Sova sa ceara inchiderea microfonului colegei sale.

Pentru a dovedi ca acuzele referitoare la antepronuntarea sa in cazul Geoana sunt neintemeiate, Dan Sova a sustinut ca poate prezenta transcriptul tuturor emisiunilor la care participase pana atunci.

Daca Geoana isi "dadea concursul", Corlatean ajungea presedinte

Totodata, el a sustinut ca nu a avut nicio implicare in stabilirea procedurii initiale de inlocuire a lui Geoana cu Corlatean la sefia Senatului.

"Nu am avut nicio implicare in acea procedura propusa. E foarte simpla, foarte corecta, foarte legala: daca Mircea Geoana si-ar fi dat concursul, astazi am fi avut un presedinte de Senat in persoana lui Titus Corlatean!", s-a aratat convins Dan Sova.

In continuare, el le-a explicat pe larg colegilor din comisie care era planul initial de inlocuire a lui Geoana cu Corlatean, iar din spusele sale a rezultat ca totul s-a bazat ... pe bunavointa lui Mircea Geoana.

Mai exact, pesedistii au decis in Biroul Permanent National si apoi la grupul senatorial, ca se va aplica procedura de "schimbare" a celor doi, in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale din 2005 in care se arata ca functiile de presedinti de camere parlamentare sunt distribuite in raport cu algoritmul politic rezultat la alegeri si raman valabile 4 ani.

Sova a recunoscut insa ca deciziile CCR nu au fost introduse nici pana azi in regulamentul Senatului, mai mult el a admis la un moment dat si ca este necesar un vot in plen.

"E adevarat ca trebuie sa treaca prin vot, dar nimeni nu isi poate depune candidatura in afara de PSD. Eventual si-ar putea depune candidatura mai multi membri PSD", a explicat el, adaugand totodata ca daca se va ajunge pana la urma la un astfel de vot si PSD va pierde functia, atunci social-democratii vor contesta la Curtea Constitutionala.

"Ne adresam CCR si va trebui sa constate ca se incalca algoritmul politic", a spus Sova.

Cel care ar fi dat toate planurile peste cap a fost Mircea Geoana, care i-a anuntat pe colegii sai ca nu este de acord sa fie schimbat. "Daca dansul spunea ca exista o propunere de schimbare si supunea la vot in plen, noi eram mai multi si votam", a apreciat Dan Sova.

Ulterior, el a dat vina pe Geoana pentru esecul intregii operatiuni si l-a acuzat ca "pune practic in pericol pierderea celei de-a doua functii in stat".

"Va bateti joc de noi chiar in halul asta?"

Cum timpul se scurgea si se apropia ora la care Geoana trebuia sa isi faca aparitia, 14.15, Dan Sova a grabit votul in ciuda opozitiei unora dintre colegi care cereau sa li se explice ce prvederi ale statutului a incalcat Geoana de trebuie sanctionat.

"Dati-ne textul!", a cerut Mariana Gheorghe. "Cine se abtine?", a continuat Sova imperturbabil. "Va bateti joc de noi chiar in halul asta?", l-a intrebat avocata, care a cerut si sprijinul senatorului Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice din Senat, fara succes insa.

"Domnule presedinte, eu am semnat hotararea!", a anuntat cineva la un moment dat, parafarea deciziei.

"Uite asa l-am exclus noi pe Geoana", a conchis cu naduf Mariana Gheorghe, cu doar cateva minute inainte ca Mircea Geoana sa isi faca aparitia in curtea sediului PSD din Kiseleff.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Geoana exclus PSD, #excludere Geoana, #Dan Sova Geoana, #Geoana Senat , #PSD