Geoana: Daca voi fi eu candidatul PSD, sigur voi castiga Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:41
8788 citiri
Geoana: Daca voi fi eu candidatul PSD, sigur voi castiga Interviu

Daca voi fi eu candidatul PSD la prezidentiale, sunt sigur ca voi castiga, daca va fi Victor Ponta, voi face tot ce va tine de mine sa il ajut sa castige, afirma Mircea Geoana.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul PSD a aratat si care ar trebui sa fie criteriul alegerii candidatului PSD - potentialul de a atrage si alt public decat cel PSD: "e nevoie de o diferenta de 2 milioane de voturi intre turul I si al II-lea pentru a fi sigur ca un candidat castiga.

La noi intrebarea nu e daca intra candidatul un turul doi, asta e sigur. Intrebarea este care dintre candidati poate obtine diferenta de 2 milioane de voturi care sa-l faca invingator".

In plus, Mircea Geoana ne-a relatat care este in acest moment relatia cu PSD, partid din care a fost exclus dupa prezidentialele pierdute in 2009, dar si care ar trebui sa fie profilul viitorului presedinte.

In opinia lui Mircea Geoana, cea mai vulnerabila parte a statului roman este "slaba capacitate de guvernare, traditionala, si o cultura a lipsei de transparenta", iar marea incercare a momentului este sa "punem geografia la treaba".

Candidati la prezidentialele din acest an?

In PSD suntem in proces de desemnare a candidatului. Dupa euroalegeri vom decide. Victor Ponta a inceput sa se profileze ca un candidat important si redutabil, potrivit cifrelor din sondaje.

Va doriti sa candidati?

Eu am castigat in 2009, deci nu mai am nimic de demonstrat. Am luat peste 5 milioane de voturi, rezultatul final a fost mai mult decat dubios. Am convins milioane de romani sa ma voteze. Deci nu se pune problema lipsei de pregatire sau a profilului prezidential.

Nu cunosc politician care sa nu vrea sa fie numarul unu. Nu fac exceptie. Am dorinta si capacitatea de a ajuta Romania sa mearga mai departe. E si o doza de ambitie, dar si de realism. Daca le punem impreuna, important e ca PSD sa aiba un candidat care sa castige. Acesta este obiectivul meu. Daca voi fi eu candidatul, sunt sigur ca voi castiga, daca va fi Victor Ponta, voi face tot ce va tine de mine sa il ajut sa castige.

Au fost voci in PSD care v-au acuzat ca ati pierdut in 2009 pe mana dvs, ati fost apoi chiar exclus din partid. S-au vindecat toate ranile trecutului in relatia dvs cu PSD?

Intre un partid si fostul lider, intre noul si fostii lideri sunt relatii complexe. Si PSD nu face exceptie. Dar la cei care am dobandit mai multa experienta, la cei care suntem mai harsiti in politica si in separarea lucrurilor importante de cele neesentiale, intelepciunea prevaleaza. Castiga cei care inteleg ca avem o obligatie mai importanta decat propriul ego.

Relatia mea cu PSD este mai mult decat apropiata. Si eu am facut greselile mele, si ei au facut greseli importante fata de mine, dar dupa ce ne-am racorit putin, am inteles ca avem un scop comun si chiar daca nu ne sincronizam perfect in toate optiunile noastre.

Avem respect reciproc, ei au nevoie de mine, pentru ca sunt un lider important si recunoscut pe plan intern si international, eu am nevoie ca partidul pe care l-am condus sa castige presedintia Romaniei. Si din afectiune, si din pragmatism, e o relatie functionala.

Deci, in cazul unei candidaturi, motoarele s-ar tura 100% pentru dvs din nou?

Nu este exceptie de la regula si e meritul publicului nostru extraordinar de fidel. Intotdeauna voturile partidului au fost compacte in jurul candidatului PSD. Asa va fi si anul acesta. Marea intrebare e cum reusesti sa comunici cu categorii de public care nu sunt votantii uzuali ai PSD.

Daca ne uitam la cifrele anterioare, vom vedea ca e nevoie de o diferenta de 2 milioane de voturi intre turul I si al II-lea pentru a fi sigur ca un candidat castiga. La noi intrebarea nu e daca intra candidatul un turul doi, asta e sigur. Intrebarea este care dintre candidati poate obtine diferenta de 2 milioane de voturi care sa-l faca invingator.

Si va simtiti intr-o pozitie mai buna decat dl Ponta din acest punct de vedere?

Fiecare e subiectiv cu sine. Am avantajul de a fi captat acele 2 milioane de voturi in 2009, dar si Victor Ponta pare sa castige, potrivit sondajelor de azi, cu oricare contracandidat.

Daca pe dreapta criteriul de alegere a candidatului este potentialul de crestere, la noi este potentialul de a atrage si alt public decat cel PSD. E mult public centrist, public si mai la stanga noastra. El poate fi atras cu o guvernare buna, cu un mesaj echilibrat, cu o echipa robusta.

Se va reface USL dupa europarlamentare?

E o sansa, dar nu prima sansa. Cred ca in continuare isi vor gasi tot soiul de forme de imbratisare a neputintelor multiple de pe zona de dreapta. Prima sansa este o forma de coagulare etapizata a dreptei. Dar daca PNL va avea un scor foarte prost la europarlamentare, nu pot exclude o revenire la dragostea dintai.

L-am auzit pe dl Iohannis, candidatul PSD si al meu pentru functia de premier in 2009, spunand ca s-ar vedea premier fara PSD in majoritate. Inseamna ca ar face parte dintr-o majoritate cu dl Basescu. Daca liberalii isi vad viitorul alaturi de Basescu, e pacat de ceea ce am construit impreuna.

Daca domnii Iohannis si Antonescu isi vad fericirea exact acolo unde ne spuneau acum cativa ani de zile ca sta raul absolut, au problema de moralitate.

In PSD se intampla un lucru fara precedent. Un vicepresedinte si un deputat se incaiera in public, cu acuzatii de amenintare cu moartea, metode securiste. Asa ceva nu era de conceput in perioada Iliescu, Nastase, a dvs. Trece PSD printr-o criza de autoritate, de leadership?

Este un moment penibil care trebuia evitat si trebuie stins neintarziat. Nu stiu ce au de impartit. Este clar ca trebuie sa manifeste amandoi responsabilitate fata de imaginea partidului.

Intersele lor, oricare ar fi, sunt cu mult prea marunte fata de interesul general al perceptiei fata de PSD si sunt convins ca si conducerea partidului a avut o discutie cu cei doi. Dar e o generatie mai tanara, mai zburdalnica, sunt uneori mai infierbantati.

Sunteti Inalt Reprezentant al Prim-Ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica. Ce proiecte strategice are Guvernul Ponta?

Pe 27 mai lansam produsul Institutului Aspen, pritocit 3 ani de zile probono, "Romania - punte intre est si vest", imbratisat de statul roman si considerat proiect strategic de interes national. In premiera lucram cu o echipa public-privat. Oameni din ministere lucreaza cu profesionisti din lumea bancara, de consultanta, avocati de afaceri.

Este un proiect concret care arata cum sa ne punem geografia la treaba. Incercam sa vedem unde sunt sectoarele unde putem face mai mult sau mai bine, cum este industria auto, zona de agroindustrie sau IT. Suntem tara europeana cu cel mai mare numar de operatori IT raportat la populatie.

Foarte importanta este diplomatia economica. Vom veni cu idei concrete de proiecte de investitii, ca la carte, cu cifre clare, nu povesti despre ce potential grozav are Romania, la Botosani asta, la Iasi asta, si cu ele noi, Guvernul si grupul de elita care a creat acest concept, vom bate tintit la usa companiilor.

Asa ne au "furat" marocanii a doua fabrica Dacia de la Mioveni: uitandu-se la costurile de la Mioveni s-au dus la presedintele Renault la Paris si au facut o oferta. Daca gandirea sistematica, cu minte de business, se va imprima in modul de operare a Guvernului, acest tip de patriotism economic activ va avea succes.

Cata lume stie azi ca Romania este pe locul 5 in Europa din punctul de vedere al constructiilor navale? Am vorbit la Constanta de un cluster marin pe care il construim impreuna cu olandezii pe modelul zonei Rotterdam. Sunt lucruri care pot fi facute cu calm si cu metoda, pot aduce o crestere de PIB si de locuri de munca.

Romania poate fi o platfoma de tranzit, de asamblare si de manufacturare intre plamanii economiei mondiale. Combinatia dintre pozitia strategica si factorul economic poate face din Romania o tara redutabila.

Sigur, sunt intentii foarte bune. Dar proiectele acestea, cand si daca vor aparea, trebuie puse si in practica. Exista la Guvern vointa politica si competenta manageriala pentru asta?

Exista. Ce nu exista e metoda. Noi avem istoric o cultura a guvernantei foarte precara. Exista suficient de multa competenta la care poti avea acces fara dificultati. Revenirea Ioanei Petrescu este o incurajare pentru profesionistii care ar putea gasi in administratie un loc.

Dar profesionistii se plang ca in loc de competenta avem clientela.

De acord. Nu sunt naiv sa cred ca la auzul vocii mele lucrurile se vor schimba, dar ca sa faci o schimbare profunda in cea mai vulnerabila parte a statului roman, slaba capacitate de guvernare, traditionala, si o cultura a lipsei de transparenta, trebuie sa te duci cu proiecte pilot de elita. Daca aceasta metoda va fi folosita in zona marilor politici publice, in special in zona economica, avem o sansa foarte buna.

Nimeni nu e atat de nebun la nivelul guvernelor sa nu isi doreasca sa mearga treaba bine. Exista insa uneori o lacomie politica si financiara extrem de periculoase, dar exista si imprecizie, care nu are de-a face cu coruptia. Este remediabil, dar nu intr-o noapte. Victor Ponta a inteles nevoia de a face lucrurile diferit, altfel nu m-as fi bagat intr-un astfel de proiect.

Dati-mi un exemplu ca Victor Ponta face lucrurile diferit, in sensul bun desigur.

Dureaza, nu se vede peste noapte. Echipa de profesionisti care se va uita la nivelul Guvernului la eficacitatea politicilor publice in zonele cele mai vulnerabile este primul semn ca la nivelul Guvernului se intelege nevoia de a face lucrurile diferit. Teama mea nu e legata de vointa lui Ponta, pana la urma e si pielea lui in joc. Eu ma tem de lipsa de continuitate la schimbari de guverne, de regimuri politice. Comarnic - Brasov era la cheie, a venit in 2004 alta echipa si s-a rupt.

Nici dl Sova nu e chiar un model de consecventa. Autostrazile se muta pe hartile domniei sale tot timpul.

E aceeasi cultura a lipsei de continuitate. Dar aici va fi si rolul viitorului presedinte, sa dea ritmul muzicii. El trebuie sa asigure continuitatea pentru ca are un mandat mai lung decat al Parlamentului.

Mandat mai lung are, dar parghii nu prea.

Are parghii institutionale si simbolice. El desemneaza premierul si vegheaza ca urmatorul prim-ministru sa asigure continuitatea marilor proiecte. Orice guvern are proiectele si viziunea sale, dar infrastructura n-are culoare ideologica.

Acesta nu ar trebui sa fie un pact al clasei politice pentru marile proiecte? Sub umbrela presedintelui, de acord. Dar nu vad cum poate in mod concret un presedinte sa determine continuarea unui proiect de catre Guvern.

Are un rol de catalizator si de creare a unei coalitii in societate, care sa faca presiune constructiva asupra guvernelor. Este cel care are in mana instrumente de politica interna si extrema potente si are vocea care, daca nu e folosita abuziv, ca acum, ci grav si rar, ca in democratiile consolidate, da ritmul la toba. Pe lucrurile mari desigur, presedintele nu sta cu nasul in hartiile de zi cu zi ale premierului.

Dar cred intr-un presedinte care o data pe semestru are intalniri serioase cu Guvernul, indiferent daca e de aceeasi culoare sau nu - sper de aceeasi culoare ca de coabitari ne-am plictisit - si sa poata ca prin autoritatea sa, prin folosirea cu retinere a puterii reale si simbolice sa fie conducatorul formatiei, nu sa cante la fiecare instrument in acelasi timp, ca acum.

E loc si pentru concurenta electorala, dar lucrurile mari trebuie urmarite cu consecventa si chiar predate viitorului presedinte. La noi fiecare schimbare a fost o prapastie.

Cititi luni pe Ziare.com analiza lui Mircea Geoana privind situatia Romaniei in actualul context regional. De ce presedintele american Barack Obama a ales sa mearga in Polonia, iar in Romania vine doar vicepresedintele Joe Biden. "Intrebarea este daca Romania va mai avea norocul pe care l-a avut in trecut ca in momente de rascruce sa apara si oameni de stat. Deocamdata avem prea putini".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Mircea Geoana Victor Ponta, #Mircea Geoana candidat presedintie , #PSD