Presa de azi: Mircea Geoana trage sa-si securizeze scaunul

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 07:02
2783 citiri
Presa de azi: Mircea Geoana trage sa-si securizeze scaunul
Foto: Arhiva

Razboiul anti-Geoana: 1-0 pentru PSD si PNL, scrie, miercuri, Romania Libera.

Reprezentantii PSD si PNL din conducerea Senatului i-au infrant marti pe democrat-liberali si pe udemeristi, scotand de pe ordinea de zi cererea de revocare a lui Mircea Geoana.

Dincolo de logica si de litera Regulamentului, la sedinta a participat si Mircea Geoana. El chiar s-a pronuntat prin vot in favoarea sa. Democrat-liberalii continua insa razboiul, iar urmatoarea runda este programata miercuri. Sunt totusi sanse minime sa fie si ultima.

Cererea de revocare a lui Mircea Geoana a fost scoasa de pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului cu sapte voturi "pentru", ale reprezentantilor PSD si PNL. Cei sase senatori PD-L si UDMR din conducerea Camerei Superioare au refuzat sa voteze. Cel care a oferit Opozitiei votul decisiv a fost nimeni altul decat Mircea Geoana.

Aceasta desi Regulamentul prevede ca "presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului Permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa". Dupa regula "Regulamentul este incalcat doar de ceilalti", tocmai nerespectarea "legii" de functionare a Senatului a fost invocata de reprezentantii PSD si PNL pentru a justifica scoaterea cererii de revocare de pe ordinea de zi.

Evenimentul Zilei: Mircea Geoana trage sa-si securizeze scaunul

PD-L pregateste o lovitura de imagine miercuri prin tentativa de a-l rasturna cu scandal pe Geoana de la sefia Senatului. PSD incearca sa-l salveze la Curte.

In timp ce in public exerseaza degajarea, Mircea Geoana se agita pe mai multe fronturi pentru a se asigura ca nu va pierde scaunul de presedinte al Senatului pe mana planului de revocare improvizat de PD-L.

Mai intai, pentru a impiedica planurile puterii, s-a hotarat sa conduca personal sedinta de astazi a plenului in care PD-L, UDMR si independentii vor sa-i puna pe ordinea de zi revocarea.

In plus, juristii PSD analizeaza varianta de a cere Curtii Constitutionale un punct de vedere pe unul din articolele subrede din regulament pe care PDL si-a intemeiat solicitarea. Ca plasa de siguranta, Geoana s-a intersectat marti, potrivit unor surse parlamentare, inclusiv cu presedintele Curtii, Ioan Vida, caruia i-a cerut, preventiv, o opinie neoficiala.

Mobilizati sa scoata macar un castig de imagine din planul de schimbare a presedintelui Senatului, PDL-istii estimau o sedinta cu scantei miercuri, in plen.

Adevarul: Geoana rezista la primul atac

Democrat-liberalii vor incerca miercuri sa recastige terenul pierdut, marti, in lupta pentru sefia Senatului, cand solicitarea pentru revocarea lui Mircea Geoana a fost scoasa de pe ordinea de zi a Biroului Permanent.

Parlamentarii PD-L sustin ca grupul senatorial al partidului, alaturi de cel al UDMR si al independentilor vor solicita, miercuri, in sedinta de plen, dezbaterea solicitarii de revocare a lui Geoana. Sedinta plenului va fi insa condusa tot de Geoana, astfel ca este de asteptat ca acesta sa nu supuna la vot introducerea pe ordinea de zi a solicitarii.

"Voi respecta Constitutia", a raspuns acesta, intrebat cum va proceda. Aceleasi surse afirma ca democrat-liberalii au pregatit un plan de rezerva si pentru aceasta situatia in care Geoana va refuza modificarea ordinii de zi.

Liderul senatorilor PD-L, Traian Igas, a precizat ca va cere la fiecare sedinta de plen introducerea de ordinea de zi a solicitarii de revocare din functie a lui Geoana. Raportul de forte in plenul Senatului este unul fragil: PD-L, UDMR si independentii au in acest moment 71 de membri, cu cinci mai multi decat PSD si PNL. Surse politice sustin ca doi senatori liberali ar putea trece miercuri la grupul independentilor.

Gandul: PD-L mizeaza totul pe refuzul lui Geoana. Cum vor incerca pedelistii sa ia sefia Senatului

Dupa infrangerea previzibila de marti, cand in Biroul Permanent al Senatului au asistat la respingerea cererii de revocare a lui Mircea Geoana de la presedintia camerei superioare a Parlamentului, pedelistii s-au regrupat in spatele unei strategii pe care vor miza totul. In conditiile in care, in plenul de astazi al Senatului, Geoana va respinge solicitarea pregatita de grupul PD-L, democrat-liberalii vor prezenta o alta ordine de zi, ce va avea ca punct de plecare tocmai revocarea lui Mircea Geoana.

Cum regulamentul prevede ca presedintele Senatului nu poate prezida sedinta in conditiile in care dezbaterile se refera la situatia acestuia, pedelistii vor cere inlocuirea lui Geoana, din functia de conducator al sedintei cu unul dintre vicepresedintii Senatului, cel mai probabil Anca Boagiu, care ar urma sa supuna la vot aprobarea noului desfasurator al lucrarilor.

Avand in vedere faptul ca PD-L-ul, impreuna cu UDMR-ul si grupul independentilor detin majoritatea in Senat, noua ordine de zi ar urma sa fie aprobata fara probleme. Din acest punct, lucrurile vor intra in linie dreapta, intrucat aceiasi senatori vor vota pentru revocarea lui Mircea Geoana, procedura stipuland ca si in acest caz este nevoie de majoritate simpla.

Cotidianul: Cererea de revocare, scoasa de pe ordinea de zi a Biroului Permanent-Geoana castiga prima batalie cu puterea

Cu toate acestea, nu este exclus ca senatorii PD-L, UDMR si cei apartinand asa-zisului grup al independentilor sa solicite introducerea acestui subiect pe ordinea de zi suplimentara. Regulamentul prevede dreptul unui grup parlamentar de a solicita ordine de zi suplimentara.

Daca se va ajunge aici, exista trei posibilitati: 1. presedintele de sedinta sa accepte solicitarea, si atunci dezbaterea are loc, dupa care se va supune la vor revocarea; 2. presedintele de sedinta supune votului plenului solicitarea si, in functie de rezultat, dezbaterea are sau nu loc; 3. presedintele de sedinta, invocand faptul ca solicitarea nu se afla pe ordinea de zi, refuza sa-i dea curs.

Pentru aceasta a treia varianta, regulamentul Senatului nu mai prevede nimic in plus. Este mai mult ca sigur ca presedintele de sedinta va apela la aceasta a treia varianta, pentru ca are acoperire regulamentara. Sau, in situatia in care senatorii puterii nu sunt prezenti in numar suficient, ar putea apela la varianta a doua.

La ora actuala, raportul de forte din Senat este putere - 70 de voturi, opozitie - 67 voturi. Pentru ca presedintele Senatului sa fie suspendat sunt necesare 69 de voturi.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Mircea Geoana revocare, #Mircea Geoana Senat , #PSD